Тати, стана ли министър, питал 2-годишният Борис Вигенин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2023718 www.24chasa.bg
С по-големия си син Йоан преди 6г., когато води първата си предизборна кампания за евродепутат.

Kогато Кристиан Вигенин се прибрал в сряда вечерта, малкият му син Борис го посрещнал с въпроса "Тати, стана ли министър?". И понеже е само на две години и 8 месеца, думата "министър" произнесъл на срички и не съвсем уверено. Но иначе въпросът прозвучал толкова сериозно, че всички вкъщи паднали от смях.

Момченцето много не осъзнава какво точно се случва, но предния ден чул как се обсъжда тая работа - че татко му нещо трябвало да става, та веднага полюбопитствало за резултата.

А новият външен министър се зарича, че "ставането" няма да промени отношенията в семейството. Още от 2007 г., когато Вигенин за първи път бе избран за евродепутат, вкъщи са свикнали с постоянните му пътувания до Брюксел и Страсбург. Но винаги гледа да организира така нещата си, че през уикенда да е в София и да посвети времето си на двамата си синове и на жена си.

"Досега горе-долу имахме нормална връзка", шегува се той с отношенията си с хлапетата. Когато е в София, ги води на детска градина. Но дори и да пропусне, вечерта задължително им чете приказки в леглото.

 

Отскоро този специален ритуал търпи известни промени, министерството обаче тук няма вина. Големият му син Йоан се е научил да чете и е изключително горд, че може да приспива братчето си. Включвам се само на по-засуканите думи, на които той засича, обяснява Вигенин. "Абе почти минаха на самообслужване децата", смее се новият първи дипломат.

Йоан е на 7 години и наесен ще бъде ученик. Чакат класирането за столичното 133-о училище с руски и английски. То е ясно - в това семейство над езиците се заляга от малък, и то не само по бащина линия. Вигенин е завършил Немската гимназия в София, знае и английски и руски. Свободно владее езици и съпругата му Милена, която е главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал и член на Европейския икономически социален комитет. Двамата са женени от 2005 г.

Заради ангажиментите си в комитета на ЕС Милена също почти всяка седмица е в Брюксел. Дори се е случвало двамата да успеят там да прекарат повече време заедно, отколкото в София. Понякога обаче са се засичали и буквално за по няколко минути по летищата - тя хваща самолета в едната посока, той тъкмо се връща от другата. В тези ситуации положението с момчетата спасяват бавачката или майката на Вигенин, които остават да спят у тях.

Йоан като по-голям вече е много любопитен към заниманията на баща си. Харесва му да го води със себе си. Бил е в офиса му в Европарламента, сега напира да го заведе във Външно, за да види какво има там. "Малко да си подредя нещата и ще те взема", казал му тези дни министърът. "Какво трябва да се подреди - да ти помогна ли аз?", отвърнал малкият.

 

И двамата с Борис са доста политически грамотни за хлапета, които още ходят на детска градина. Разпознават Бойко Борисов и Сергей Станишев в телевизионните репортажи. Явно и в детската нещо се е коментирало, защото понякога задават въпроси за партиите, споделя още Вигенин. Йоан например му разказал как едно детенце донесло балон на партия ГЕРБ в детската. "Това добра партия ли е, или са лоши?", поискал компетентно мнение малкият. Обясних, че и в нея има много добри хора, дипломатично отиграл ситуацията бащата.

Братчето му пък намирало за голям купон партийните мероприятия от предизборната кампания заради сцената, песните, шумните тълпи, шаренията. Кристиан отишъл с него на откриването в София, но застанал встрани, за да не се стресне детето. То обаче посочило към сцената и настояло: "Да гледаме представлението."

Цялото семейство си пада много по животните. От ранна пролет до късна есен в почивните дни сме в зоологическата градина, разказва Вигенин. Вкъщи пък телевизорът винаги е пуснат на програми за дивите животни. Има обаче желязно правило, че когато почнат новините, се превключва - татко не бива да ги изпуска. За децата и това се е превърнало в купон и някакъв общ ритуал, разсъждава той - вечер те ме викат, като наближи часът: "Айде, тати, новините!"

Етикетът "най-младият" следва Кристиан през цялата му политическа кариера. Роден е през 1975 г. и с Драгомир Стойнев (роден през 1976 г.) са членовете на кабинета под 40 години. Беше най-младият международен секретар на БСП, когато пое поста едва на 26.
През 2007 г. бе и най-младият ни евродепутат. Стана зам.-председател на парламентарната група на ПЕС в Страсбург, оттогава неизменно е сред най-активните депутати, член на куп комисии и работни групи.

За повечето наблюдатели издигането му през последните 10-ина години е шеметно. Малцина знаят, че направи пътека до Брюксел още по времето, когато БСП бе натикана в ъгъла. През 1994 г. е сред основателите на Българската социалистическа младеж. Като международен секретар на БСМ успява да вкара "комсомолците" в младежката организация на Социнтерна. През януари 1997 г. формацията е приета за асоцииран член на младежката организация на Партията на европейските социалисти, което си е пробив за тогавашния имидж на българската левица. А когато става международен секретар на БСП, поемайки поста от новоизбрания тогава лидер Станишев, тя успява да стане член и на Социнтерна, и на ПЕС. Партийна книжка има от 1996 г. "Реших, че точно когато партията е слаба, трябва нещо да се направи за нея." Пък и вече не виждал смисъл да остава в младежката структура, защото тя се забъркала в битката на червените лагери.

 

В младежката организация се намерили с Милена. Запознали се през 1994 г. Не стана от раз, признава той. Чак няколко години по-късно станали гаджета. Когато той влиза в Изпълнителното бюро на БСП, тя ръководи отдел "Маркетинг" на "Девня цимент".
Писнало им от телефонната любов и непрекъснатите пътувания между София и Варна, затова решили тя да се прибере и да се оженят. Г-жа Вигенина всъщност е Ангелова, защото вече била известна с това име сред колегите си тук и в Брюксел.

Децата обаче са си с моята фамилия, смее се министърът, който днес се прибира от първата си визита като шеф на българската дипломация и ще бърза да прочете на синовете си приказка за лека нощ.