Племенникът на Хасан Адемов е най-прочутият лекар в рода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2023786 www.24chasa.bg

Синът му е зъболекар, съпругата - медицинска сестра. Сестра му се е пенсионирала също като сестра. Племенникът му д-р Дениз Бакалов е ендокринолог, асистент в Александровска болница, а племенницата - терапевт в болница “Токуда”. Той самият е анестезиолог. Това е семейството на новия социален министър д-р Хасан Адемов.

За племенника му д-р Бакалов пък казват, че е новата звезда в ендокринологията. С няколко специализация в чужбина той прилага най-съвременни методи за лечението на пациентите си и може би затова за преглед при него в Александровска болница се чака поне месец.

“Има едно единствено изключение - това е по-малкият ми син Аян, който следва европейско право в Хага”, каза д-р Адемов. Това изключение в рода обаче по-скоро подчертава принципа, че всичко в живота на семейството се върти около медицината.

“Това беше голямата ми мечта, тя стана моят живот, имах късмета и да се оженя чрез нея”, признава д-р Адемов.


Това, че ще избере медицината за своя професия, било ясно още от ранните години на бъдещия политик. Дядо му се занимавал с лечение, изучавал източната медицина
в Турция. По-голямата му сестра и мъжът  също поели по този път.

Хасан кандидатствал във Варненския медицински институт и го приели. По време на следването преподавателите му смятали, че ще се отдаде на научна кариера, защото се учел много добре. Той обаче трябвало да се върне в Исперих. Хасан е най-малкият в семейството и традицията изисквала той да поеме грижата за възрастните си родители.


Кариерата на лекар за д-р Адемов започва през 1979 г. По разпределение го изпращат в селския участък в близкото село Йонково. За първия си работен ден си спомня, че до селото стигнал с каруца, защото друг превоз нямало.

По това време Йонково е голямо село с над 3500 души население. Освен младия лекар в участъка работели акушерка и санитарка, а зъболекарят идвал веднъж седмично. Контактите от това време, уважението и признанието, които получава от хората за работата, продължават и до днес и са изключително полезни за работата му в социалната сфера.

Скоро д-р Адемов започва работа в болницата в Исперих. Още докато е студент, момъкът работи, за да се издържа. Суетният Водолей има възможност да се облича по последна мода, защото изкарва добри пари. За разлика от сега, тогава тежи 63 кг. Когато се появил в исперихската болница, изглеждал като манекен и веднага привлякъл погледите на рояка от млади и красиви медицински сестри.

Окото и сърцето му отишли при Бехтидже, негова колежка от болницата. Току-що завършила. “Веднъж се разхождахме по улицата, казах : “Заповядай вкъщи, тя заповяда и така вече 30 години”, твърди лекарят.


Отначало на младите никак не им е лесно. През 1984 г. се ражда синът им Артам. Три месеца след това обаче починала майката на бъдещия министър и цялата къща легнала на плещите на младата булка. По това време д-р Адемов е единствен анестезиолог в болницата и е на работа или на повикване почти непрекъснато. Когато пък и Бехтидже е на смяна, се налагало някоя от колежките да я замести край люлката, за да може да се направи операция на спешен случай.

“Не беше никак лесно наистина, но решихме да имаме и второ дете”, спомня си Адемов. През 1993 г. се ражда Аян. Тогава пък си отива от света и бащата на Хасан Адемов. “Много често съм си мислел за това, как един живот си отива и идва друг. За знамението и за силата на съдбата”, разказва 20 години по-късно лекарят.

Д-р Адемов е депутат от ДПС през последните 16 години. Никога не къса връзката с родния край, а и няма как, защото там и сега са най-близките му хора.

Синът му Артам сбъдва детската си мечта и завършва стоматология. Отскоро има самостоятелен кабинет в Исперих, а майка му работи при него като медицинска сестра.

През всичките години д-р Адемов рядко пропуска неделя, в която да не се прибере в Исперих, въпреки че разстоянието от столицата е 400 км само в едната посока.
И това му носи изключителна популярност в Лудогорието.  Хората го търсят за всичко, за съвети, особено по социални теми, за информация какво се случва “там горе”, най-често за помощ. Никого не е върнал. Ако не може да си вдигне телефона, винаги връща обаждането, дори и на непознати номера.

Преди да стане министър, Адемов винаги е споделял, че най-голямото му желание е да има повече време за семейството си. Бехтидже е страхотна готвачка, което видимо се е отразило на линията на доктора.

 “У дома не делим празниците на мюсюлмански и християнски, почитаме и Байрама, и Коледата. Празникът за това е празник, за да му се насладиш и да му се отдадеш изцяло”, казва Адемов. 

Затова благодарение на кулинарните умения на Бехтидже на трапезата им има и баклава, и коледна питка, и баница с късмети, и други богоугодни неща.
В редките свободни дни или през кратките ваканции семейството обича да пътува. Прескачат до Истанбул, където имат приятелско семейство, също лекари. Социалният министър харесва и цветята, правил опит да ги отглежда в депутатското служебно жилище, но нямал особен успех.

Анестезиологът разказва, че в началото, като станал депутат, професията много му липсвала. Мъчел се да компенсира с много четене, но заради очертаващата се и занапред липса на свободно време ще го остави за по-добри времена.