Жана Стоянович отиде при брат си Иван и приятеля Николай Бинев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2053702 www.24chasa.bg
Жана Стоянович почина няколко месеца преди да навърши 85 г.

"До последния си миг майка ми беше усмихната и смела, каквато винаги е била в живота си", каза за "24 часа" синът на Жана Стоянович Иван.

Актрисата умира на 84 години около 2,30 ч на 12 юни в Правителствената болница. От доста време страда от белодробна недостатъчност, претърпява и няколко тежки операции.

"Тази нощ си отиде Жана. И голяма част от мен", написа във фейсбука си министърът на културата д-р Петър Стоянович. Актрисата е негова леля, сестра на баща му - кинокритика, писател и сценарист Иван Стоянович, който почина през 1999 г.

Жана Стоянович е родена на 14 октомври 1928 г. в София. Завършва френска филология в Софийския университет и актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1960 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев.

Внучка е на известния български революционер и държавник Иван Петров Стоянови-Аджлето - активен член на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), съратник на Захари Стоянов и един от основателите на фонда за издаване на вестник "Борба" в Пловдив.
Иван Стоянович първи съобщава по телеграфа за Съединението на България. В книгата си "Строителите на съвременна България" Симеон Радев го описва като един от "авторите на Съединението".

Театралната кариера на Жана Стоянович започва в Бургас във времето, когато там твори великолепната режисьорска четворка: Леон Даниел, Юлия Огнянова, Вили Цанков и Методи Андонов. Като истински бунтари те бягат от идеологическите норми и клишета и правят смел новаторски театър.

В творческото им съзаклятие участват и младите тогава актьори Жана Стоянович, Леда Тасева, Банко Банков, Иван Тонев, Петър Петров, Ани Бакалова, която по-късно ще стане съпруга на Жаниния брат Иван Стоянович.

В Бургас Жана Стоянович дебютира с ролята на Валя в "Иркутстка история". По този повод Леда Тасева пише в писмо до големия приятел и на двете Николай Бинев:
Здрасти, Лико, здрасти Лай,
здрасти, мили Николай,
аз играя част от хор,
съдба лиха, тих позор
в роля главна се наложи
Жана да се поизложи...

През 1961 г. Жана Стоянович постъпва в Младежкия театър и повече от 36 г. (до 1997 г.) е една от звездите му - заедно с Николай Бинев и съпругата му Домна.
Играе Мария в "Иван Шишман", Яна в "Чутна Яна", Томова в "Птиците летят по две", д-р Зенгинова в "Рози за д-р Шомов", Ана Фьодоровна във "Варвари", Ан в "Кухнята" на А. Уескър, Мария в "Архипелагът Блъф" и др.

Жана Стоянович е изключително красива жена, но кой знае защо киното не я използва често. Дебютът й е през 1951 г. в "Утро над родината" - филм №3 на социалистическата ни кинематография. Играе ролята на Радка, бригадирка на голям строителен обект.
Снима се в малки роли в сериалите "Демонът на империята" и в "На всеки километър", в който е изписана с фамилията на първия си съпруг - режисьора Кръстьо Мирски, а също и във филмите "Свобода или смърт", "Игрек 17" (като съпруга на актьора Иван Кондов).

Случайно бях на пл. "Славейков" и гледах как режисьорът Вили Цанков снимаше сцена визион с двамата. Целите в бяло, Жана и Кондов танцуваха валс, а той се опитваше да ритне топка за тенис, поставена на трамвайните релси на ул. "Граф Игнатиев". Какво задръстване настана!

Последната роля на Жана Стоянович в киното е във филма на Петър Попзлатев "Аз съм ти", който още не е показан по екраните. За нея актрисата беше номинирана от Българската филмова академия за поддържаща женска роля. Не я получи, а можеше да бъде достоен финал за творческия й път в киното.

Синът Иван, който е от третия съпруг на актрисата, но носи фамилията Стоянович, каза, че майка му никога не е страдала за пропуснати възможности и роли в киното.
Театралната сцена изпълва творчески живота й.

Освен това Жана Стоянович беше много често снимана в Телевизионния театър на БНТ. Особено силна е в класически роли от световната драматургия. Още се помни постановката "Лято в Руан", в която тя играе ролята на Жорж Санд и си партнира с Васил Димитров като Шопен.

"Освен изключително красива, Жана беше и много интелигентна, остроумна, фино скроена и с чувство за хумор като брат си Иван", каза Атанас Свиленов.
Домът й често е пристан за изтерзани души и съмняващи се в себе си аркашки, които Жана приласкава, утешава и окуражава. Друг такъв дом е на Николай Бинев, където актрисата често гостува.

Опелото на Жана Стоянович ще бъде в черквата "Свети Седмочисленици" на 14 юни, петък, от 12 часа.