Само в "24 часа": Елена на Бербатов откри детската градина на Мариян Христов (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2272555 www.24chasa.bg
Любимата на Димитър Бербатов Елена (в средата) сияе, докато с приятелката Диана (вдясно) изпробват мебелите за дечицата.

Първият и единствен българин, шампион по футбол на Германия - Мариян Христов, и съпругата му Диана отвориха “спортна” детска градина в “Драгалевци”. Да уважи бизнес начинанието, на официалното откриване дойде и половинката на най-добрия български футболист - Димитър Бербатов, Елена Щилянова. Хубавата Елена бе сред първите, които седнаха на малките мебели за дечицата, видя “24 часа”. Майката на Деа и Елиа Бербатови се забавляваше искрено при обиколката на градината с приятелката си и управителка Диана.

“Казва се “Кита”. Това е съкращението от немското kindertagesstatte (детска градина). Видя ни се доста сладко. А и така всеки немскоговорещ ще разбере, че това е детска градина. Хем няма “р” и на децата ще им е лесно”, усмихва се Диана Христова.

Всъщност в подножието на Витоша се събраха няколко футболни съпруги, които рядко имат публични изяви - още повече свързани със стереотипните дейности на хубавите половинки на играчите. Но за добрата идея, свързана с децата, освен Елена Щилянова дойдоха Мариета Иванова (съпругата на Георги Иванов-Гонзо), Теодора Цветанова (Цанко Цветанов), Деси Иванкова (Димитър Иванков) и Надя Йовова заедно с Христо Йовов. Ако бяха в България, трябваше да присъстват още Христина на Благо Георгиев и съпругата на Захари Сираков - Ирина. Мирена Стоилова - съпругата на най-успешния треньор в новата история на “Левски” и настоящ наставник на “Ботев” (Пд) - Станимир Стоилов, също е много добра приятелка на Диана, но в момента на откриването бе в Барселона.

“Много съм щастлива, че с момичетата имаме страхотни приятелства. Срещаме се редовно. С Теодора и Мариета се поздравяваме често - за всеки успех на “Ботев” (Пд), “Черно море” или “Левски”. Не си злобеем. Подкрепяме се. Излизаме често. Почти всички сме семейни приятели. И общо взето имаме един живот”, разкрива Диана.

“Искахме да си инвестираме парите в нещо хубаво. Много ми хареса, че идеята е социална. И че частното образование навсякъде по света е много добро и се толерира. Време е това да стане и в България”, обяснява начинанието тя.

“Искахме да правим нещо в България, да инвестираме спечеленото от нас тук, за да може евентуално после и децата ни да го работят. Но не искахме да инвестираме в гастрономия или мода. А нещо по-различно и с по-голям смисъл. Това ни доставя удоволствие, защото и ние имаме деца”, обосновава идеята бившият футболен национал и настоящ помощник-треньор в “Левски” Мариян Христов.

Той прекарва 10 години в Германия покрай успешния си престой в “Кайзерслаутерн” и “Волфсбург”. Влиянието на средата на семейство Христови намира отражение и в “Кита”.
“Ще бъдем много спортна градина и много концентрирана в изкуствата. Ще се учи немски. Надявам се, да си направя партньорство с немското посолство. От малки ще ги подготвяме за немски училища. Но може би ще се учи и английски. Относно спорта - ние сме на Витоша, аз съм скиорка. Искам да водя децата зимата на ски. Виждате, че сме направили и спортна заличка. Ще имаме народни танци, латино - всички нормални неща. И по-модерни като йогата. Надявам се децата на нашите футболни приятели с Мариян да дойдат при мен. Но все още не сме подписали договори, затова не мога да гадая какво ще стане.

Децата на повечето ми познати вече са големи. Единствените, които са с по-малки, са Христина (любимата на Благой Георгиев) и Ирина (съпругата на Захари Сираков). Надявам се те да ми станат клиентки. Както се надявам и Елена да ми стане клиентка с Деа за времето, което прекарва в България”, споделя Диана.

Първите  клиентки ще са ясни около 15 септември, когато стартира и истинската работа. Диана разкри, че ще приемат и мънички деца - от около две годинки. Точно две години пък е отнело на футболното семейство Христови изграждането на детската градина, която прилича на две къщички, построени като от конструктор “Лего”.

“Направихме такава градина, каквато и в Германия няма. Не искам да звучи високопарно, това просто значи, че изискванията у нас са трудни за изпълнение, но приятни за децата впоследствие. По всички наши български правила това означава, че моите деца са били в страшно мизерни условия. Те са родени в Германия и посещаваха детска градина там. Изискванията в България са много по-големи - и към хигиената, и към помещенията, големината и въобще към всичко. В немските детски градини не им пука толкова за хигиената. От Паулина (съпругата на Стилиян Петров) и от Ралица на Мартин Петров съм чувала, че и в Англия е така - малко по-мърляво. Тук искат и медицинско обслужване, това в Германия го нямаше. Децата се въргалят по земята, бъркат си спокойно в пясъка, играят в мръсотии, а тук това не се позволява”, разказва още Диана.

Мариян Христов разкри, че изобщо не са искали да правят помпозно откриване, но искрено се е надявал на един специален гост - неговия голям приятел Стилиян Петров. “Беше поканен. Много исках да дойде, но няма как”, споделя Мариян. А после с типичното си чувство за хумор добавя: “Стилиян прати извинителна бележка от 23-а поликлиника в Бирмингам, че няма да може да дойде.”

Свикналият винаги да казва нещата в очите още от времето си на футболист Мариян се възползва от присъствието на заместник-кмета на район “Витоша” Теодор Петков, за да го накара да обещае да асфалтира улицата - “не само заради детската градина, все пак тук има и къщи, в които живеят хора”. “Още другият месец”, обеща зам-кметът.

Накрая Мариян коментира и приятелските отношения на футболните съпруги: “Ние, мъжете, много не се бъркаме в женските работи и съсловия. Но няма кой какво да дели. Всеки си изкарва парите честно. Няма значение дали на терена си съотборник или съперник. Една от най-хубавите черти на футбола е, че покрай него се раждат и продължават хубави приятелства.”

Диана пък постави изграждането на детската градина сред най-важните събития в живота си: “Това е най-големият подарък след раждането на двете ни прекрасни деца.”