Сутрин Гергана Стоянова е тв водеща, следобед - шеф на кабинета на Петър Стоянович

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2609255 www.24chasa.bg
ГЕРГАНА СТОЯНОВА

В началото на октомври министърът на културата Петър Стоянович заминава в командировка до Москва. Той изминава 4738 км с кола, в която освен него и шофьорът му е актрисата Гергана Стоянова. Тя е там, защото няколко месеца преди това става шеф на политическия кабинет на министъра. За поста е назначена "с интервю и голям мерак да опитам нещо ново, с което зная, че ще мога да се справя", обяснява Стоянова. "И не сгреших. Обичам предизвикателствата. Поддържат мозъка ми буден."

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

За пътуването си съчетават 3 командировки в една. Минават през Браила, Галац, Болград, Киев, Москва и Кишинеу през Одеса, както самият министър разказа пред "24 часа" преди месец. Самата Гергана няма да забрави тази командирока. "В Украйна на Общобългарския събор на парада на танцовите ансамбли само от приличие не ревах с глас. А срещите в българския лицей в Болград, в центровете за българска култура ми показаха различната България. Тази, която ние насила се опитваме да изтръгнем от сърцата си. А те там - вкопчени в нея, се опитват да я задържат", казва тя.

В министерството като началник на кабинета тя се занимава с анализи, отчети, кореспонденции и преговори с хора, които се занимават с културата в България. Всеки ден е по работни срещи, ходи по изложби, премиери.

И колкото да е отговорна работата , никой досега не се е опитвал да се възползва от служебното положение. "Не ми се е случвало някой от познатите ми да се е заблудил за това. Пък и ние не сме класическо ресурсно министерство. Аз мога да помогна единствено за по-лесната комуникация с министъра и експертите. И съм го правила. Особено като виждам, че има смисъл. Не мога да решавам проблеми - не е в правомощията ми", разказва Стоянова.

Колегите й в министерството и самият Петър Стоянович са сред първите, които разбират за друго предложение за работа към Гергана. То е тя да стане водеща на ново женско предаване, което да върви по Тв 7 преди обед. Това не е нещо ново за Гергана, която само допреди няколко месеца прави своя рубрика в "Денят отблизо с Мария". То върви в същия часови пояс, само че по БНТ.

Тя обмисля добре предложението. Преди да го приеме, се допитва до Петър Стоянович.
"Самият министър ме успокои, че досега никой от ръководството на министерството не е прекъсвал творческата и медийната си дейност. Това е въпрос на взаимен компромис и подредба на задачите", казва тя. И понеже вече има добър тренинг с 20-часов работен ден, се съгласява да стане водеща на токшоуто "Усещане за жена".

"Ефирът е странен вид адреналин. Мислиш си, че няма пристрастяване към него, но докато се усетиш, си затънал до шия", казва Гергана. За предаването се явява на кастинг, а от 23 септември е на малкия екран между 9,30 и 11,30 ч.

Не всеки ден го води на живо. Случва се да запишат предварително няколко издания на "Усещане за жена", така че Гергана може да пътува, ако се наложи, в командировки заради поста си в министерството.

Работният й ден свършва късно, защото, щом се прибере вкъщи, Гергана влиза в най-сладката си роля - не на тв водеща или на човек от МК, а на майка. Тя има дъщеря от брака си с актьора Мариан Маринов и син от съпруга си - оператора Венелин Георгиев.
Малкият Боян е първокласник, а кака му Яна е на прага на тежкия период на тийнейджърството. Дори наскоро казала: "Не ми се карай, аз за пръв път съм тийнейджър!" "Аз пък за пръв път съм майка на тийнейджър, ще трябва да ме изтърпиш", бил отговорът.

С Боян няма никаква грижа - детето ходи на занималня, а Гергана само проверява вечер домашните и го кара сам да си приготвя чантата. "Моите родители не са ми стояли на главата, за да уча. Не мога да го правя и аз. Има си учители за тази работа. Мога да платя на някой търпелив педагог, но не и два часа да уча с тях понякога безобразно трудните за възрастта им уроци, казва Стоянова.

Децата не следят изявите на майка си на малкия екран, защото Боян е първа смяна на училище, а Яна знае, че Гергана е водеща там, но май често забравя за това. "Не са ме гледали и двамата. Знаят, че нещо правя в телевизията, но какво точно - не влизам в подробности. Те са свикнали с озвучаването ми на филми и реклами и не им прави много впечатление. Всички майки работят нещо, нашата работи телевизия", разказва Стоянова.
Тя самата като малка мечтае да стана учителка, защото си мисли, че е велико да имаш какво да кажеш на хората и те да се заслушат в гласа ти така, че да не мигат. После детските мечти я пренасят на сцената - иска да е балерина. "Защото те винаги изглеждат на сцената като нещо нереално - хем могат да се движат в каданс, хем не са нарисувани и са съвсем живи и истински", обяснява тя. Минава и през желанието за спортно училище. Гергана е спечелила 3 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала като лекоатлетка в дисциплината кросови бягания 400 и 800 метра, 5, 10 и 15 км. Но завършва специализираното училище по моден дизайн в Бургас, откъдето е родом. После учи в НАТФИЗ при проф. Надежда Сейкова и доц. Илия Добрев. Има 9-годишен опит в пантомимата, работи и като дизайнер. Затова и сега, влезе ли в магазин за платове, става страшно. Прибира се вкъщи, изважда от гардероба всички дрехи, прави различни комбинации с тях, реже, шие - превръща апартамента си в ателие.

Преди две седмици гледа изпълнения на националния балет на Грузия "Сухишвили". След него не може да спи цяла нощ - и тя като "летящите грузинци", както е известен балетът, танцува вкъщи до сутринта. Пуска си музика, измисля движения, защото самата тя дълги години се занимава и с танци. Те са хоби на цялото семейство, което, като се събере в Бургас, си прави надигравания. Там ще е за Коледа и с децата. И най-вероятно, както на всеки празник, ще направи торта във формата на кола от Hot Wheels. А Яна ще помага при приготвянето на празничната трапеза.