Генади Кондарев: Бойкотират се фирми, продукти, но никога избори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2617049 www.24chasa.bg
Генади Кондарев

Така заключи своя коментар относно филма си „Кървящ петрол" Генади Кондарев, който се излъчи в сградата на Европейската комисия. Той взе първо място и наградата „Щъркелово гнездо", заедно с оператора Жоро Василев в раздела документални филми на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна 21 век" в Кърджали тази година.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Филмът, сниман в Африка, е посветен на хищническата експлоатация на природните богатства в развиващите се страни и цинизма на петролните компании.

Присъстващи бяха управляващият директор на фондацията „Европейски екологичен фестивал" - Невена Праматарова, Марк Босани - член на международното жури на фестивала, както и адвокат Цветан Цветанов - председател на съвета.

В последния ден от програмата се прожектираха и още два наградени филма със специални награди. Китайският филм „Вопълът на Юмен", показващ трагедията на една общност, породена от прекаленото и обвързване с добива на изчерпаеми енергийни източници и красивият бразилски филм „Прерията", заснет в националния парк „Емас" - дом на някои от най - удивителните животни. Бразилската продукция е огормна експлозия на живот, цвят и мистерия, пресъздаваща първичното преклонение пред природата като вечно произведение на изкуството.

Съвместната инициатива на двата екологични фестивала има за цел популяризирането на екологични филми и задълбочаване сътрудничеството между филмовата и медийна общност на двете страни за реализиране и разпространение на продукции на тази тема.

Тази година в международния конкурс участваха над 70 продукции от 24 държави на най - големите европейски, световни медии, неправителствени организации и независими продуценти - една изключително силна конкуренция, която ни показва тревожната картина, случваща се днес.

Фестивалът се организира за осма поредна година, като публиката се увеличава с всяка изминала.