Явор Бахаров отмъщава на брат си Захари в "Под прикритие"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2923330 www.24chasa.bg
Явор (вдясно) е в сцена с Мехмет Юлай, докато двамата снимат в Турция “Под прикритие”.

Oктомври месец е и Явор Бахаров тъкмо приключва подготовката на новата си постановка в Народния театър "Злият принц". Точно тогава двама продуценти - Димитър Митовски и Иван Дойков от "Камера", го търсят. Те вече добре познават Явор, след като снимат с него първия от новата вълна български сериали "Стъклен дом". И искат да работят пак заедно, като го виждат в много различна роля. И то не къде да е, а в другия си успешен сериал - "Под прикритие".

Продуцентите вече снимат четвъртия му сезон, в който са замесени и турски мафиоти. За такава роля търсят Явор. "Бяха разбрали, че имам бегли познания по турски език, и решиха да пробват дали ще се справя", разказва той. Бахаров мисли само няколко дни и приема, макар да знае, че няма да е лесно. И веднага започва с уроците по чуждия език. Той не му е толкова далечен, защото, преди да влезе в НАТФИЗ, всъщност има друг план -

да завърши висшето си
образование в Турция

Затова след гимназията заминава да следва в Истанбул. Първите няколко месеца учи само езика, а след това има изпит, с който да го приемат в желаната специалност - международни отношения. Но Явор променя решението си. "Още преди изпита се отказах, защото реших, че това не е моята страна, култура, а и моето развитие", обяснява актьорът. Прибира се в България и се записва в школа за актьорско майсторство. Там много му харесва, а и преподавателите му го окуражават да продължи да се занимава с актьорство. Така не след дълго Явор вече е студент в НАТФИЗ и няколко години по-късно завършва класа на проф. Пламен Марков.

В "Под прикритие" обаче прави съвсем различна роля от всичко, което е показвал досега. Героят му е син на голям турски мафиот, който се занимава с наркотрафик. В образа на бащата е известният актьор Мехмет Юлай. Заради сцените с него Явор пътува до Истанбул и снима в къща за милиони на брега на Босфора. Освен че проговаря турски, в сериала Бахаров е със съвсем нова визия - с прибрана назад и изправена коса. Заради това с екипа до Турция пътува и коафьорът на продукцията Любо Петров. Всеки ден преди снимките на Явор той изправя косата му близо час - време, в което и самият актьор се подготвя психически за новата си роля.

До Явор на снимките на "Под прикритие" е не само фризьорът, но и преподавателката му по турски език. Тя му помага по сценария и следи всяка негова дума. Всъщност с това са свързани и най-големите притеснения за младия актьор. "Трудно е, че говоря на език, от който не разбирам всяка дума. Въпреки че имам сценария предварително и го разбирам, понякога Мехмет Юлай импровизира. Мисълта му тече ясно и понякога ми е трудно да следя реакциите му", обяснява Явор. За турския му помага още един човек - майка му Мюжгян Бахарова, която е филолог по образование и води предавания на турски език по БНР. Тя е българска туркиня.

В "Под прикритие" е въвлечен и още един човек от семейството му - брат му Захари. Той играе в сериала още от началото му и е един от първите хора, с които Явор разговаря за предложението от продуцентите от "Камера". "Говорих с брат ми и той каза сам да преценя. Не ми даде съвети как да играя, а ми каза да реша дали ще мога да се справя с тази работа, която е наистина голяма по обем", обяснява Бахаров.

Образът на Явор всъщност ще има много общо с персонажа на Захари Иво Андонов. Освен че е син на турски мафиот, който идва в България заради наркоканали, героят на Явор е в София, за да отмъсти за смъртта на брат си. А той е застрелян в края на третия сезон от самия Иво Андонов. Засега обаче

двамата Бахарови
все още не са
заснели общи сцени

в "Под прикритие". И за двамата ще има много каскади, защото екипът обещава, че четвъртият сезон ще е още по-динамичен и от предишните три.

Миналата година е свързана с още едно приключение за Явор - участието му в шоуто "Африка: Звездите сигурно са полудели". Той пътува до Черния континент с още 12 известни лица, които трябва да живеят в условията на саваната. Отначало Явор се притеснява дали да влезе в предаването - досега не е участвал в риалити, в което да го снимат непрекъснато. Но всички притеснения минават, когато стъпва в Африка. "Всичко беше вълнуващо - самата среда, културата на хората. Видях отблизо много животни - като леопард на няколко метра от мен, малко слонче съвсем наблизо. Имаше реална опасност от тях, но такива преживявания променят човек", разказва Явор.

При пристигането си в Африка всички участници се разделят на три групи. Бахаров е в отбор с Милена Славова, рапъра Бобо и ясновидката Николета Йорданова. Те трябва да построят лагер за всички участници в саваната. Нищо трудно за опитен къмпингар като Явор. Въпреки ваксините, които си прави преди това, той се разболява. Не излиза от палатката, пие хапчета, но всичко продължава ден, така че през другото време може да се потопи в голямото приключение.

Губиш връзката
с целия свят,

но такъв е форматът. Имаше случаи, в които ми липсваше, но знаех, че скоро ще свърши и пак ще се върна в тази среда и по-добре да се наслаждавам на момента, в който съм на реката Окаванго или на водопада Виктория", казва актьорът. Той е от първите, които напускат шоуто, но 20-те дни са достатъчни, за да му разкрият цял нов свят.

"Осъзнах нови неща за човешките взаимоотношения, за другите култури, за африканците. При тях го няма този стрес, по-усмихнати са и това ги прави по-чисти хора", обяснява Явор. Покрай шоуто завързва и много нови приятелства.

Явор е сред актьорите, които стават известни само за дни - нещо, за което мечтаят много млади хора. Той, Луиза Григорова, Радина Кърджилова, Бойко Кръстанов правят големия си пробив с ролите си в "Стъклен дом". И популярността бързо ги застига. "Колкото по-бързо осъзнаеш, че тя е част от нашата професия, толкова по-добре за теб. В самото начало може би бях малко неподготвен за цялата тази известност - пречеше ми и ме дразнеше в някои моменти. Но сега, с напредването на възрастта и с опита, осъзнавам, че е нещо нормално за нашата професия", обяснява Бахаров. И веднага дава примери как често хората го спират по улицата, за да му кажат: "Много си ми симпатичен", "Ти ми харесваш повече от брат ти", или "Брат ти ми харесва повече от теб".
"Сравнението с брат ми е в реда на нещата - и той е актьор, това е естествено. Няма как да развалим отношенията си с него, камо ли за работа да се караме", усмихва се Бахаров. Двамата с брат му се виждат често, а и Явор много обича да е с децата на Захари - племенниците Максим и малката Кая. "Те вече порастват и ме приемат като част от семейството. Колкото повече пораства племенникът ми и се осъзнава, толкова повече говорим и влизаме във взаимоотношения, които се надявам да останат чисти и прекрасни, както са сега", казва Явор.

Той самият засега няма планове за свое семейство. След връзките с хубавите актриси Луиза Григорова и Александра Тюркмен в момента няма момиче до себе си. "С всичките ми бивши приятелки запазвам добрите отношения. С Луиза се видяхме, имаше представление, после вечеряхме и с други приятели. Тя беше много добра в "Лодка в гората" на Мариус Куркински. Следя кариерата й - тя ме кани на нейни, аз - на мои представления, което ме подсеща, че не е идвала все още на моето ново представление", усмихва се той.

Сега обаче е напълно съсредоточен в новата си роля. И му се играе още - най-много в игрални филми. Има агент и в Лондон, но все още не е получил нови предложения. "Самият обем на работа в "Под прикритие" няма да ми позволи в тези месеци да отделя внимание на друг проект - имам достатъчно работа да свърша", казва Явор.