Роял от 1915 г. оживя в резиденцията на посланика на Турция в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/3999111 www.24chasa.bg
Посланик Сюлейман Гьокче (правият вляво) представя пред гостите програмата на камерния концерт. СНИМКА: Пиeр Пeтров

Роял от 1915 година доказа класата си завчера вечерта, като оживя в камерен концерт в резиденцията на турския посланик в София. Изпълнението на пиано и ударни инструменти бе организирано по идея на новия посланик на Турция Сюлейман Гьокче и е прецедент, тъй като не се е случвало от поне 30 години.

Прекрасната аристократична сграда до Софийския университет, която е резиденция на турския посланик от 1907 г. насам, отвори врати за български дипломати, културни дейци, музиканти и диригенти, сред които маестро Емил Табаков, директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов и на Софийската филхармония Явор Димитров.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Младата турска пианистка Рюя Танер, която е изнесла концерти в 45 страни в Европа, САЩ, Азия и в Персийския залив, изпълни произведения на Шуман и Клод Дебюси. Танер, която е родена в Севернокипърската турска република, озвучи с гласа си произведение, написано по нейна молба за Кипър. "Песента обединява призива за молитва в джамията и звъна на камбаните и показва как 2 различни култури съжителстват на този малък остров", разказа тя пред гостите.

В програмата си изпълнителката бе включила и песен на световноизвестния турски пианист Фазъл Сай. На ударните инструменти умело партнираше Динчер Йозер, който е музикант от президентския симфоничен оркестър в Анкара, а прави и солокариера.
"Резиденцията е не само собственост на Турция, тя е подарък за всички, които живеят тук - заяви посланик Сюлейман Гьокче. - Надявам се тези срещи да станат традиция. Нека подкрепим отношенията между България и Турция с такива събития, които говорят на универсалния език на музиката", изтъкна дипломатът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /