Силви Вартан: Внучката ми Илона учи български език

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4014568 www.24chasa.bg

- Избрахте ли вече българската песен, която ще изпълните на концерта си в София?
- Българските песни, които са ми много скъпи и любими и които са се запечатали в сърцето ми, са тези, които знаеха и пееха моите родители. И любимата, тази, която най-много ме е докоснала, е “Облаче ле, бяло”.

- Какво сте подготвили за българската публика?
- Ще изпея голяма част от любимите си песни, също така и парчета от новия ми албум “Силви в Нашвил”. Искам да споделя с моята българска публика емоцията от тази прекрасна музика – динамична и въодушевяваща. Новият ми албум се радва на голям успех още с излизането му във Франция и навсякъде, където го представяме по време на това турне. Хората вероятно го харесват заради прекрасните кавъри на популярни песни и се надявам да допадне и на публиката в София.

- Защо избрахте отново Нашвил, за да запишете последния си албум?
- Исках да преоткрия същността на рока и на музиката, която ме вдъхновяваше в началото на моята кариера. Освен това имах желанието да намеря нови песни и ритми, а също така и музиканти, с които да усетя онази много типична атмосфера на студиата в Нашвил.

Силви Вартан: Внучката ми Илона учи български език

- След първия си концерт у нас казахте, че вълнението е било толкова силно, все едно сте разрязана с нож, с какви чувства идвате сега?
- Винаги завръщането ми в България е свързано с много чувства - спомените, приятелите, семейството,
това да ги открия
отново, е
изключително
важно за мен
Имам усещането, че всеки път малко по малко научавам по нещо ново за моите корени.
 

- Дъщеря ви Дарина е пораснало младо момиче, има ли вече идеи с какво иска да се занимава?
- Дарина е типичният тийнейджър. И като всяко момиче на нейната възраст обича музиката, забавленията, приятелите, срещите и момчетата (смее се).

- Каква майка и баба е Силви Вартан, как се забавлявате с Дарина и с внуците си?
 - Вече не можем да играем, защото не са на по пет години. Отношенията ни са по-скоро като между възрастни. Нашите разговори са много интересни, а за мен са и вдъхновяващи, те са вече големи сериозни момичета. Радвам се, че Илона учи български език.

- Каква равносметка си давате за дългогодишната си суперуспешна кариера?
- Всъщност не си правя равносметка. В моята професия винаги съм се водила от страст и съм живяла в един ритъм, който ме е движил напред.
 

- За какво съжалявате?
 - Не съжалявам за нищо в живота си.

- Кой е най-впечатляващият за вас момент от кариерата ви?
- Моята работа е такава, че винаги ми е предоставяла страхотни емоции и след това огромно удовлетворение. Не мога да скрия, че един от емблематичните етапи е завръщането ми в България през 1990 г., този момент беше едновременно много интензивен, много насищащ като емоция, но същевременно много разстройващ и объркващ.

- Какви са големите ви страхове?
 - Човешкият живот винаги е съпътстван с много драми и това, от което винаги съм се страхувала, е загубата на близките.

- Кое е първото нещо, което правите сутрин?
- Организирам деня си в съответствие с нещата, които има да прави дъщеря ми. След това подреждам и моята програма с ежедневните си задължения.

- Кои от новите изпълнители ви допадат и какво не харесвате в съвременната музика?
 - О, в днешно време музиката има твърде много електронно звучене. Хората слушат всичко - от Бруно Марс до Риана, както и изпълнители като Тейлър Суифт. Самата аз обичам да си пускам бразилска музика, но също така харесвам Моцарт и Чайковски.