Абитуриентска мода 2014

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4033789 www.24chasa.bg

Роклята е без цепка и гол гръб, момичетата приличат на русалки

Традиционните за абитуриентските балове рокли с гол гръб и дълбока цепка вече не са сред предпочитаните тоалети за празничната вечер. Бюстието също беше любима част от облеклото на момичетата, завършващи училище, но тази година то не се радва на популярност, казва дизайнерката Жана Жекова.
Заменят го с нещо подобно на блуза от дантела. В горната си част роклите са по тялото, плътната тъкан покрива бюста и гърба, а върху раменете ляга прозрачната материя, оформяща съвсем къс ръкав.
Една трета от тазгодишните абитуриентки предпочитат късите рокли, обяснява Жана Жекова. Дължината до коляното е изместена от тази до средата на бедрото, но този вариант е подходящ за стройни и добре оформени крака. Останалите момичета се спират на дългите модели. Тоалетите стигат един сантиметър над пода, така че тийнейджърките да не се спъват и да не настъпват роклите си по време на танците. За тяхно удобство дизайнерката ги съветва да не добавят шлейфове, които да се влачат по земята.
Вместо изобилие на плът тази година деколтетата са равни или още по-прибрани. Голям интерес се наблюдава към роклите тип русалка. Те са впити по тялото и леко се разкрояват от коленете надолу. Другият популярен модел е свободно веещата се от талията до земята клоширана коприна. Солираните и тюлени поли също са с красив обем.
Тоалетът за абитуриентската вечер може да бъде с асиметрична дължина. Отпред е до средата на бедрото, а в задната си част покрива токчетата на високите обувки. “Много се учудих, че вече се харесват и черните рокли. Наистина те са много красиви, когато са ушити от дантела или някакъв друг изящен плат”, обяснява Жана. Иначе основно се търсят нежните светли цветове.

Платовете на костюмите са с 3D ефекти

Официалният костюм излиза от стандартната си линия с 3D ефекти. Специално тъканите материи сякаш имат релефни фигури, които създават разнообразие в иначе строгото излъчване на този тип облекло.
Младите мъже могат да облекат и по-спортни сака, изпъстрени с флорални мотиви. Към тях вместо панталон вървят дънки, целите нашарени с дупки. Ризата отново е спортно-елегантна, а надолу биха могли да сложат дори кецове.

Обувките с тънък и висок ток

Каквито и обувки да изберете за бала, най-важното е да можете да ходите с тях. Целта на високите токчета е да направят краката да изглеждат стройни и изящни. Но когато ходите със свити крака или куцукате, цялата идея отива на вятъра. Така че имате достатъчно време преди бала, за да се научите да ходите с такива обувки. Към елегантния сандал добавете клъч, обемистите чанти не са за официални поводи.

Маникюрът в яркосиньо, оранжево и жълто

Дългите и силно заострени нокти, които отново започнаха да се появяват, не са подходящи за млади момичета. Формата трябва да е квадрат или мек полуквадрат, съветва маникюристката Елина Илиева. С настъпването на топлите дни се появяват и ярките тонове. Абитуриентките могат да избират от пълната цветова гама, без да се притесняват, че ще сбъркат.
Тоновете са с блясък, като най-актуалните са яркосиньо, оранжево и жълто. "Много светлите, сияещи лакове също са подходящи за празничната вечер", казва Елина. Връщат се позабравените цветове, близки до тена на кожата.
Използват се и декорации без да се прекалява с тях. Кристалите "Сваровски" продължават да са подходяща украса за вечерно събитие, така че момичетата, завършващи училище могат да добавят някое и друго бляскаво камъче върху маникюра си.
Флоралните мотиви, вертикални или хоризонтални линии се рисуват върху няколко нокътя. Украсата може да се направи и със сребърно или златно фолио. Омбре ефектът с преливането на тъмни и светли тонове е сред предпочитаните варианти от младите момичета.
Илиева препоръчва и обатния френски маникюр, при който лентичката в различен цвят се нанася не в края, а в основата на нокътната плочка.
Лакът може да се съчетае с чантата, червилото или в съвсем друг тон. При всички положения е по-добре да бъде акцент, вместо да е точно като роклята.
В ежедневието педикюрът и маникюрът могат да не са еднакви, но за официален повод, какъвто е абитуриентският бал, задължително трябва да са в един нюанс.

Гримът - ярко червило и светли сенки или обратното 

“На тази крехка възраст момичетата все още нямат изграден вкус и се опитват да вземат от всичко с пълни шепи - много грим, коса, гола плът. Това е не само грешно, но и грозно”, казва гримьорът Слав Анастасов. Затова препоръчва на абитуриентките да имат предвид в коя година живеят и на каква възраст са самите те. Не бива да забравят, че един път са на 18 г. и това никога няма да се върне, затова да използват макиажа само като допълнителен аксесоар.
Той трябва да подхожда на тоалета и прическата, без да се превръща в цветен акцент, наподобяващ маска.
Слав не обича да се съобразява с тенденциите от модните седмици, защото те са начинът, по който всяка марка продава продуктите си. Гримьорът залага на индивидуалния подход - на всяко лице съответства различен тип макиаж. За първата си официална вечер тийнейджърките могат да се спрат на комбинацията някакво по-силно червило в яркочервено или лилаво например и почти незабележими сенки или обратното. В никакъв случай не бива едновременно и очите, и устните да са в силни цветове. На едно красиво лице, Слави твърди, че е достатъчно да се сложи единствено ярко червило.
Скулите дискретно се подчертават, веждите, както е модно напоследък, са плътни. Цветът им не трябва да се различава от този на косата.

Прическите копират световните звезди

“Мотото на тази година е звездна визия. Младите хора все повече търсят идеи в интернет, за да променят прическите си”, казва един от най-добрите ни коафьори Милена Найденова.
Много от момичетата още от 15-годишни пускат косите си, за да станат максимално дълги за абитуриентските им балове. Един от вариантите за тях е гладко изправяне на равно подстриганата в долната си част фризура. Бретонът се оформя странично и е силно филиран. Стилизиращи продуки се добавят, за да се получи ултраблестящ ефект.
Изглеждащите много небрежно, но в същото време старателно направени големи къдрици като на Бионсе създават романтичен вид и подхождат на младите дами. С подобен вариант, но с мокър ефект момичетата могат да наподобят красавицата Жизел Бюндхен.
Кокът открай време е сред любимите прически за завършването на училище. Неправилно оформен обаче, той може да състари едно иначе почти детско лице. “Могат да почерпят идеи от Дженифър Лопес. Кокът се прави високо горе и се разделя на четири части, оформяйки сложни възли. Накрая се разрошва леко”, обяснява Милена. Така наречената конска опашка, която стана популярна покрай Анджелина Джоли и нейната героиня Лара Крофт, също става за празника. Но вместо стандартната плитка се правят по-интересни и сложни заплитания, като отново се разрошват крайчетата.
Пикси фризурата на новия тийнидол Майли Сайръс е за момичетата, които се опитват да се разделят с романтичното си излъчване и търсят по-бунтарски вид. Отново смело подстригване е и прическата на Риана с водопад от къдрици, спускащи се от едната страна на главата, а от другата косата е избръсната.
За празника могат да използват и “грим”. Това са оцветители, които издържат няколко измивания и са в червено, лилаво, бежово. Промяната на тона с истинска боя обаче е добре да стане поне месец-два преди самия бал, за да няма неприятни изненади. В последния момент трудно ще успеете да смените цвета на косата си, ако не се е получило точно това, което сте искали. Независимо от това каква прическа ще изберете, най-важното според Милена Найденова е косата да бъде чиста и подредена и да си личи, че за нея са полагани грижи.
Интересно наблюдение е, че напоследък момчетата са започнали да поддържат много по-добре прическите си, отколкото техните съученички. Пикси е сред най-нашумелите фризури при младите представители на силния пол. Косата е силно изтънена отзад и отстрани. Отгоре бретонът е с голям обем и се завърта на една страна. Друга идея за прическа е малко по-дълга и силно филирана фризура. Бретонът покрива очите и също изглежда накъсан.