Бившата говорителка Инна Симеонова празнува 55 г., на колкото стана и БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4046504 www.24chasa.bg
1981 г. В началото на 80-те Инна Симеонова е едно от новите лица на държавната телевизия. Много е млада, но талантът и е безспорен. Кадърът е от “Едно от пет”, направен в навечерието на Нова година. Тогава Симеонова съобщава от екрана: “Толкова много поздрави и пожелания, драги приятели, че и на мен просто ми се иска да се присъединя към тях.

По 4 часа всеки ден тренира конна езда една от големите звезди на БНТ Инна Симеонова. И досега тя остава сред най-разпознаваемите лица на държавната телевизия. А по-важното е, че всички я слушаха. Защото зрителите изключително много се интересуваха какво ще каже хубавата говорителка от екрана.

В събота тя отбеляза 55-ия си рожден ден подобаващо - със семейството си извън България. Между другото напълно случайно е съвпадението, че тази година и БНТ също празнува 55-ия си рожден ден.

Симеонова е единствената жена, която печели конкурса за говорители на държавната телевизия в началото на 80-те. Един ден майка и чете обявата за кастинга и убедена, че дъщеря и ще се справи, я записва. На първия етап се явяват към 800 кандидати. Всички чакат реда си в тясната улица "Поп Андрей" в центъра на София. По това време там се намира студио 2 на телевизията. Председател на комисията е режисьорът Хачо Бояджиев, в журито са и първият български говорител Никола Филипов и колегата му Георги Ламбрев. Всеки кандидат трябва да си подготви текст, който да изчете пред тях.
В крайна сметка Симеонова стига до финала с Димитър Игнатиев, популярен като Мики. Той и до днес работи в БНТ. Другият е Райчо Райков, който става редактор в дирекция "Информационна агенция".

По това време всички говорители трябва да посещават курсове по техниха на говора и правоговора. "На правилен български език ме научи проф. Мара Георгиева. Преподаваха ни как да говорим технично - например как да дишаме. Курсовете бяха дълги няколко месеца. После ни слушаха и казваха - трябва да забързаш темпото или да забавиш", разказва Симеонова. Още в началото се справя толкова добре, че

получава похвала
за начина, по който
прочела новината
за смъртта на
съветския
политик Леонид
Брежнев

през 1982 г. А похвалата е закачена с карфица пред студиото, където има голямо табло.
Първите й изяви в БНТ са в рубриката и "Седем дни за вас", която се излъчва в дебютните издания на "Всяка неделя". По-късно е водеща на "Едно от пет", "Мелодия на годината". Водеща е и на поне 7 от церемониите на "Златният Орфей".

На една от тях трябва да води заедно с Николай Колев. Но час преди откриването него го няма, а говорителката знае само своите реплики. В последния момент трябва да научи наизуст целия сценарий. Разбира се, че се справя. Излиза след прословутия начален сигнал за откриването, който дирижира Вили Казасян, и всичко минава гладко и без гафове. "Хубаво си живяхме в онези години. Времената бяха много спокойни. Работехме много, но и се забавлявахме", разказва Симеонова за годините, в които е прекарала в телевизията.

 

2014 г. Инна Симеонова е ходила със семейството си в много страни, но безспорно най-добрите им ваканции са в Тайланд. Обиколила е почти цялото кралство, но винаги се връща на остров Пукет. По традиция всяка година посрещат Коледа и Нова година там. "Най-доброто време за почивка е през декември и януари", казва Симеонова от личен опит. Всичките й пътувания до Тайланд са много хубави, но за едно от тях винаги ще си спомня - през 2004 г., когато преживяват цунами. Тя и децата са на 4-ия етаж в хотела, когато се задава гигантската вълна, заляла по-късно острова. Тогава журналистическият инстинкт в Симеонова надделява и тя започва да снима стихийното бедствие. В това време съпругът и плувал в басейна, но успява да се спаси от разрушителната вълна и се връща в стаята, само без телефона си. После се евакуират. Освен пари и документи вземат със себе и уиски и пури, с които черпят оцелелите в спасителните лагери.