ВИТИЗ събра Константин Цанев и Мария Каварджикова, Кьолн ги раздели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4087204 www.24chasa.bg
Константин Цанев

Kакво прави сега актьорът красавец Константин Цанев, чиято звезда изгря през 1979 г. с ролята на Андреа Будинов в сериала "Пътят към София"? Вече втора година неговите почитатели не чуват и гласа му по "Дойче веле", защото предаването на български беше закрито.

"В памет на моя приятел Велко Кънев превеждам пиесата "Даскал". Преди години той направи блестящ моноспектакъл на камерната зала в Народния театър", каза ми Константи Цанев от Кьолн, където живее от 1990 г.

Пиесата е на белгийския драматург Жан-Пиер Дюпон, но досега не е поставяна в Германия. Героят му застрелва целия си клас и после ентусиазирано разказва какво е преживял, за да стигне дотам. Цанев ще влезе в ролята на Даскала и желанието му е да я постави в много немски градове.

Мария Каварджикова
Мария Каварджикова

Актьорът има невероятния шанс да бъде назначен
в Народния театър
още като студент
във ВИТИЗ
Това става благодарение на съветския режисьор Андрей Гончаров, който поставя пиесата "Бяг" на Булгаков. Преди това я прави в Шотландия и тя се радва на огромен зрителски успех, но постановката й в СССР е забранена.

По това време Косьо е в четвърти курс и със състуденти играят "Гледна точка" на Василий Шукшин. Спектакълът има страхотен успех. "Спомням си как на последното представление имаше такъв наплив от зрители, че пред ВИТИЗ дойде конна милиция да въвежда ред. Беше грехота за да връщаме тези зрители и играхме представлението два пъти, само с малка почивка", разказа Косьо Цанев.

На едно от тези две представления присъства Гончаров с драматуржката на Народния Антония Каракостова. На другия ден руснакът отива при директора Дико Фучеджиев, за да подписват договор за "Бяг". И казва, че без еди-кои си студенти от ВИТИЗ няма да постави пиесата на Булгаков. Така Константин Цанев, Георги Мамалев, Елена Кънева, Мадлен Чолакова и др. постъпват в първия театър на държавата. А в "Бяг" Цанев е в ролята на приват-доцента, която в едноименния филм на Алов и Наумов се играеше от големия Алексей Баталов.

Пак горе-долу по същото време друг руснак, режисьорът Николай Машченко, започва да снима тв сериала "Пътят към София" по романа на Стефан Дичев.

Хубавото, свързано с този филм, е популярността, която получава актьорът след филма. Лошото е, че зарадинего студентът Цанев не се дипломира с курса си. Проф. Енчо Халачев поставя условие: или ще играе театър, или ще снима кино. Косьо участва във филма, взема всичките изпити, но на 24 май 1977 г. не получава дипломата си. Взема я след година, вече като актьор в Народния театър.

След време в театъра му предлагат да стане член на БКП. Добре, нямам нищо против, но нека първо мама донесе едни документи да ги видите, казва младежът. А в тези документи пише, че бащата на Косьо е съден от Народния съд и е лежал в Белене.

"Татко е осъден е по дело №1 на Троянския народен съд на 15 години строг тъмничен затвор, 20 години лишаване от граждански права и право да упражнява професията си - разказва Косьо Цанев. - Защото учил медицина
в Хайделберг,
Германия, по времето
на Третия райх

И на дипломата му има печат с пречупения хитлеристки кръст. Но тогава там просто няма други печати. Баща ми тръгва за България в началото на септември 1944 г., за да отбие военната си служба. На 5 септември, деня в който Съветският съюз обявява война на България, колегата, с когото пътуват заедно за родината, му съобщава в Мюнхен тази новина, току-що я чул по високоговорителите на гарата. Колегата му остава, а татко като истински родолюбец се връща да изпълни воинския си дълг..."

Цанев-старши лежи в затвора от 1945 до 1952 г. След освобождаването се жени за майката на Косьо, но здравето му е съсипано и умира на 53 години. Понеже не признават дипломата му от Хайделберг, го принуждават да се дипломира отново в Медицинска академия. Той взима две специалности.

Ръководството на театъра се запознава с досието на Косьо Цанев и
партийният секретар
спира да го кани
за членство в БКП
По майчина линия актьорът има баба от Виена. Тя го отглежда и говори с него само на немски. "Имах много силна емоционална връзка с баща ми и може би заради немската му култура и образование знаех, че един ден ще живея в Германия", признава Цанев.

Крои планове да замине и да остане зад граница, но никога не го вземат на турнетата на театъра в западни държави. За първи път излиза при гастрола му в Белград. "Аз се бях подготвил, но ме изпревари шофьорът на колата, която караше декорите. След бягството му трупата ни се изпълни с "цивилни изкуствоведи" и вече нямаше начин", спомня си Цанев.
През 1989 г. актьорът получава покана от "Бритиш кансъл" за специализация в Лондон. На връщане вместо в София каца в Мюнхен. Когато слиза на летището в баварската столица си казва: "Дааа, всичко е точно така, както съм си го представял..."

Иска да започна работа в радио "Свободна Европа", но няма места. Когато парите му намаляват застрашително, за 1000 марки си купува "Фиат Темпра" - комби, син. И, почти плачейки, поема към София. Пристига и на другия ден му се обаждат по телефона, че може да започне на хонорар в "Дойче веле".

С актьора Ангел Георгиев-Ачо водят най-големия митинг на СДС на Орлов мост на 5 юни юни 1990 г. и на другия ден отлита за Кьолн.

Още като студент във ВИТИЗ Константин Цанев се жени за красивата си колежка Мария Каварджикова. Имат две дъщери - Александра и Гергана. През 1991 г. семейството се събира в Кьолн. "Живеех доста семпло в много малко жилище, но им казах, че с допълнителна непрестижна работа мога да ги издържам. Но Мария... тя е от Родопите, широка душа, трудно би се адаптирала. И то не толкова заради езика, той се научава. Но, първо, тя е фантастична актриса, такава няма друга в България. И второ, тя е по друг начин устроена, вътрешно не може да се отдели от корена си...", обяснява Косьо раздялата им.

Развеждат се задочно през 1994 г., но остават в прекрасни отношения. И днес той признава, че не му е било лесно. Но е убеден, че такива съдбоносни решения човек винаги трябва да взема сам за себе си. Иначе после винаги може да обвини другия, че е съсипал живота му.
През 2007 г.,
след почти
20-годишно отсъствие
от българското кино,
режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева кани Константин Цанев за главната роля в тв сериала "Людмил и Руслана".

В деня, в който пристига от Германия, няма снимки, но отива да се срещне с колегите си. Мариана снима външни епизоди до IV РПУ на МВР. И му казва: "За загрявка с теб утре ще започнем с гореща любовна сцена с Елена Петрова..."

Двамата не се познават. За първи път се виждат на снимачната площадка. И след малко вече са в леглото като любовници. Режисьорката не прави много дубли, значи са се справили добре.

Косьо Цанев е женен за германка, двамата имат близнаците петокласници Константин и Елена. Те се падат вуйчо и леля на Косьовите внучки - Валерия на Александра и Ема на Гергана. И веднъж като малка Ема тича и вика: "Дядооо, пък леля се наака..."

"Ще си идваш ли скоро в България" - попитах Косьо.
- Ако ме поканят за участие във филм или сериал - веднага. Иначе сигурно през лятото...