Даниела от дует "Мания" заряза САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4179296 www.24chasa.bg

С атрактивни крилати тоалети, прекрасни песни, съчетани с невероятни денс умения, сестрите от дует "Мания" - Даниела и Юлия, възпламениха гостите на тяхното триумфално завръщане на българската музикална сцена. Към тях се присъедини бенд, в който свири и съпругът на Дани, който помним от група "Латино партизани" - Ивелин Атанасов.

Дуетът е създаден от сестрите през 1999-а и през годините, освен в България, са имали изявяви на много сцени по света - Норвегия, Германия, Дания, Русия, Кипър, Израел, Египет, Чехия, Англия, Ирландия, Швейцария, Македония, Китай, Южна Корея и САЩ.

Преди 6 години Даниела и съпругът й заминаха за САЩ и изявите на дует "Мания" станаха епизодични.

- Даниела, защо решихте с Ивелин да заминете за САЩ?

- Това не беше нито моя, нито негова идея. Пуснахме документи за зелени карти, докато бяхме на турне в Южна Корея през 2004 г. Това беше идея на приятеля на сестра ми Юлето, който сега е неин съпруг. Нямахме намерение да живеем в САЩ, защото тъкмо си бяхме купили нови апартаменти и си ги обзаведохме. Освен това кариерата ни беше в разцвета си. Никой не е очаквал, че Ивелин ще спечели зелена карта. Най-малко, че ще се разделим с Юлето за 6 години - това всъщност беше най-трудното изпитание, както и че бяхме далече от родителите си. Но и двамата с Ивелин сме големи авантюристи и решихме да опитаме.

- С какво се занимавахте там?

- Аз освен че свиря на саксофон, и пея с Ивелин. Имах участия с групата "Sly Geralds Band". Басистът е свирил с един от любимите ми саксофонисти Мейсео Паркър. Ивелин пък свири с четири групи - "Rapid Fire", "Just the tip", "Copy Cat", "Radio city". В САЩ завърших и курс по аеробика. Станах фитнес-инструктор в един от елитните нюйоркски клубове - "Лусил Робъртс". Имах групи по около 80 души, но залата е огромна, с видеостени, откъдето ме следят всички.

Другото, което ми си случи бе, че ми предложиха да съм диригент на детски хор към българското училище в Ню Йорк "Млади български гласове". Там преподавах пиано, пеене, солфеж и саксофон. Ивелин бе корепетитор на хора и преподаваше уроци по барабани. С детския хор участвахме в различни международни конкурси в САЩ и взехме много награди.

- На 25 юни направихте голямо шоу в столичен клуб, как мина?

- (Юлия) Мина страхотно. Представихме наши авторски песни на български език. Известно е, че нашето шоу винаги е подплатено с много танци и атрактивни костюми. След това направихме няколко парчета с музиканти и още вечерта решихме, че ще работим заедно с тях. Изпълнихме нашия хит "Не искам, не мога" и много фънк парчета. Споделихме пред феновете си, че до края на годината ще издадем и нашия трети албум.

- Ако се върнем назад в годините, нека напомним как бе създаден дуетът и как пробихте на голямата сцена?

- (Даниела) Дует "Мания" бе създаден през 1999-а по идея на Валентин Марков, президент на "Поли Саунд". Продуцентът ни кръсти "Мания", казвайки ни преди това: "Вие сте музикални маниачки!" С Юлия сме от музикално семейство.

- Кога разбрахте, че ставате известни?

- (Юлия) След като направихме кавъра на "Светът е за двама", после с "Ние искам, не мога" и "Песента на щурците". Васил Новаков ни откри първи, той ни каза: "Сега ще направим нещо, което досега не е правено в България, вие сте две сестри, между вас няма да има негативни емоции. Това ще ви води само напред". И още, че няма да ни покаже на продуцентите, докато не направим проекта на "Светът е за двама".

Естрадният текстописец Живко Колев:
Илия Павлов прецака Лили Иванова с хонорар

* Политици чакаха на опашка, за да играят на карти с Дарина, спомня си поетът

Живко Колев е сред най-известните и търсени поети и автори на текстове за популярни песни у нас. Създател е на хитовете "Големият кораб минава", "Междучасие", "Джалма", "Болка от любов", "Сбогом", "Клоунът", "Бързаш, няма време" и др. Автор е на десетки сценарии за телевизионни шоупрограми и концерти, режисьор е на многобройни вариететни програми, носител на десетки призове от най-престижните наши конкурси в областта на музикалното и литературното творчество. Един от създателите на трио "НЛО", продуцент на над 30 албума на наши изпълнители. Автор на 4 книги с поезия. И до днес работи с най-популярните ни изпълнители, като Лили Иванова, дует "Ритон", Васил Найденов и десетки други.

- Г-н Колев, как се чувствате в навечерието на вашата 60-годишнина? Живо ли е все още "момчето" у вас, или станахте улегнал мъж?

- Някъде казах, че се чувствам на 30 години и като физика, и психически, емоционално. Един улегнал мъж на тази възраст не може да е толкова щур и непредсказуем. Макар да ме налегнаха болести, все още не са ми попречили да се хвърлям в живота, както казват фолкаджийките, "на макс", да върша глупости, да ходя по купони, да пиша за любовта и красотата. Ще си позволя да ви предложа едно стихче, което може би отговаря на въпроса: "Не проклинам съдбата си - Бог я отрежда/ и се радвам на всичко, на слънце и дъжд,/ и обичан и лъган, но вечно с надежда,/аз съм още момчето, а всъщност съм мъж".

- Плашите ли се от старостта?

- По-скоро да. Много ми е мъчно да гледам почти безпомощни възрастни хора, такива, които пълнят болниците и поликлиниките, армията от белокоси и сбръчкани пенсионери. Измъчва ме това, че са онеправдани, изтормозени, бедни, че децата им не са до тях, а са някъде на тежък гурбет, за да им изпратят по някой лев. Представя ли се в същото положение, ми се доплаква. А то ще дойде скоро, искам или не. Писал съм, че всяка възраст има своя страст, своя красота и обаяние... Ала-бала, май съм си измислял, направо си е страшно.

- Радостта или тъгата провокират към писането на стихове. Всъщност как се ражда при вас един текст за песен?

- И двете, разбира се, но малко са моментите, в които пиша спонтанно, както например посветих текста си на починалия Гого от "Тоника".

- Какво, написа ли някой музика по него?

- Да. Красимир Гюлмезов написа песен както по този текст, така и още една песен по мои стихове, които скоро ще бъдат записани от формацията "Тоника".

- Споменавал сте, че сега има пропаст между млади и стари изпълнители?! Според вас защо е така?

- Това го е имало винаги, много добре си спомням, когато аз съм правил първите си стъпки и съм смятал, че старите са мафия, демодирани, плешиви некадърници, невиждащи, че светът е друг, че слуша друга музика, че ни пречат да се реализираме и докажем, че не ни дават път... Е, Фройд е писал немалко за конфликта на поколенията, отговорът е там. А истината е, че докато има кой да плаща и да консумира нещо, модно или немодно, млади или не ще имат сцена. Но България е силно застаряваща нация и ще застарява още, така че "старите" изпълнители ще пеят, докато са живи. А Криско, ако иска да продаде повече от 7 албума, ще трябва да почака още 30 години.

- Като шоумен сте организирали купоните на Илия Павлов и Дарина. Какви точно бяха взаимоотношенията ви с боса на Мултигруп? Беше ли щедър той към хората на изкуството?

- За да сме точни, ще кажа, че това бяха три лета по два-три месеца, правех вариететни програми, конкурси за песни, зареждане с музиканти и една година - рождения ден на Илия на 6 август, става въпрос за 1999 г. Следващата година това шоу (наистина си беше шоу) го прави Хачо Бояджиев, а през 2001 г. - Слави Трифонов. През 2000 г. направих и новогодишната програма, като само в "Шведския" имаше 1400 души, платили куверти (комплексът е 70 декара и има пет хотела).

Тогава имаше ужасна снежна буря и, пътувайки към Варна, група "Сигнал" катастрофира два пъти, а Лия тръгва сама от Благоевград, обръща колата в една канавка и чака, затрупана с часове, някой да я види и да я измъкне. Дойде, мисля в 4 и нещо, и пя момичето, почти в шок. Казах й, че ще й платя парите и без да пее, да се стопли и да си почине, не, излезе и пя по нощите. Симпатяга. А Илия не даваше лесно пари, даже бих казал, даваше много трудно пари.

На рождения си ден отказа една сума на Лили Иванова, която на всичкото отгоре беше на "Слънчев ден" и не трябваше да пътува. Иначе си бяхме близки, беше ми много симпатичен, Дарина също. Всеки ден се връщахме отнякъде към 3-4 часа, а сутринта в 7 той вече работеше. Обикаляше из района, сечеше изсъхнали клони на дърветата, копаеше, не се различаваше от градинарите и бачкаторите. Никога не играеше на рулетка, макар че там завършвахме среднощните турове.

Пиеше много умерено. Приемаше съвети и мисля, че понякога ме допускаше до конфиденциални разговори. С Дарина играехме много карти, както и с други популярни хора, най-вече политици и бизнесмени. Политиците чакаха на опашка... Веднъж с Вежди пребихме Явор Цаков и жена му Мая на бридж-белот с 5 на 0 и едва не предизвикахме развод. За пръв път виждах хора да се карат и да страдат така, а беше просто игра. Но за всичките тези неща мога да напиша книга. Много съжалявам, че оттогава не сме се виждали с Дарина.

И още...

Майки и дъщери заедно кършат снаги на пилон

Апаши тарашат богати до дупка

Станка Пенчева направила списък за погребението си

Папата, който отлъчи мафията

Искали да искарат Йорданка Донкова мъж

Бизнесът у нас търси универсални работници

Симеот II щял да става революционер

Съпругата на Никола Танев му търсела жени

Само искрената молитва носи изцеление

Разстройството съсипва почивката

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи