Бразилец прави най-известните сандали в света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4206980 www.24chasa.bg

Да се изправиш срещу производителите на евтини китайски обувки, е битка, която почти винаги е обречена на неуспех. Бразилският бизнесмен Алекзандър Грендене Бартеле обаче е открил формулата на успеха. Той е сключил договори със звезди като бразилската манекенка Жизел Бюндхен, смятана за най-скъпоплатеният модел в света, и колумбийската попзвезда Шакира, които са дали съгласието си имената им да красят сандалите и джапанките на Бартеле. С имената на звездите и приемливата цена, която не е повече от 30 долара за чифт, обувките на Бартеле привличат много клиентки както в Бразилия, така и в повече от 90 страни по света. Успехът на начинанието превърна фабриката “Грендене” в най-големия износител на обувки в Бразилия.

“Единственият начин да устоиш на китайските стоки е да прибавиш повече качество към продуктите си”, обяснява 64-годишният Алекзандър Грендене Бартеле пред сп. “Форбс” от офиса си в бразилския град Порто Алегре. Бартеле бе включен за първи път тази година в списъка на милиардерите по света. Той е 37-и по богатство в Бразилия, като авоарите му се оценяват на 1,6 млрд. долара.

Бразилец прави най-известните сандали в света

Бартеле основава компанията си преди 43 години, като

решава да

произвежда

пластмасови

опаковки

за бутилки от вино. Взема пари назаем от дядо си, за да купи машините и да наеме 5-има работници. Компанията е основана в южния щат Рио Гранде до Сул, който традиционно е център на бразилската винена индустрия. До момента опаковките се правили от ракита. “Реших, че пластмасата ще е много по-добра опция. След като намерих човек, който да ми направи калъпа, успехът ни на пазара дойде много бързо”, спомня си Бартеле. В началото на бизнеса си Бартеле е човекът - оркестър.

Разнася

поръчки,

тича до банката

и бърза да се върне в офиса, за да отговаря на телефона, тъй като тогава нямал даже и секретарка.

Неговият брат близнак Педро се присъединява към компанията през 1975 г. За да продължат да развиват бизнеса, двамата решават да предложат друг продукт от пластмаса, този път за земеделските машини. Успяват да създадат пластмасови части, които да заменят стоманени предавателни механизми. Те не само че не ръждясват, но и струват наполовина на стоманените. Така двамата братя покоряват още една ниша.

През 1979 г. решават да навлязат в производството на обувки, след като Педро предлага нова идея. Той току-що се е върнал от ваканция във Франция. Там видял, че рибарите носят традиционните сламени сандали с връзки и решава, че двамата с брат му могат да направят нещо подобно, само че от пластмаса. Резултатът от новата идея на Педро са деликатни дамски сандали с мека пластмасова подметка, които се прикрепят към крака до височината на коляното с тънки метални връзки. Сандалите, наречени “Нуар”, жънат небивал успех през лятото на 1979 г., като за няколко месеца са продадени около 2 милиона чифта от тях. Това превръща веднага “Грендене” в най-известната бразилска марка за обувки.

След този успех сандалите стават основното производство за компанията. След удара с “Нуар” те стават хит и сред модната индустрия, като

започват да ги

носят актьорите

в различни

сапунени

сериали

До средата на 80-те години “Грендене” вече продава най-различни видове сандали по целия свят.

Сред най-известните е моделът “Мелиса”. През 90-те години Бартеле вече започва да кани световноизвестни дизайнери, които да създават хитови модели обувки за компанията му. Фабриките му ги произвеждат и ги продават на разумни цени. Сред гостуващите дизайнери са Вивиан Уестууд, Карим Рашид, Тиери Мюглер, Жан Пол Готие, Карл Лагерфелд и Марк Якобс.

Успехът не закъснява. Не можете да си позволите сандали на Готие? Тогава си купете чифт “Мелиса”, създадени от Готие за “Грендене” на много по-приемлива цена, рекламира бразилският производител. Моделът работи и за двете страни. Дизайнерите получават шанс да увеличат клиентите си, а “Грендене” добавя качество към продукта си, който вече се свързва с имената на известни имена в модата. През 2006 г. отваря голям магазин и галерия “Мелиса” в Сао Паулу, ново стъпало в изграждането на реномето на марката.

Бартеле има успешни бизнесначинания с различни знаменитости. Така например

супермоделът

Жизел Бюндхен

си партнира с

него

през 2002 г., като пуска своя модна марка от джапанки на разумни цени - “Ипанема Жизел Бюндхен”. Успехът им е невероятен. Джапанките на Бюндхен, които се предлагат за около 30 долара цена на дребно в целия свят, се продават в милиони бройки и са голяма част от оборота на “Грендене” от 1,2 милиарда долара за миналата година. Марката “Ипамена”, която през 2007 г. е обогатена с втори модел “Ипамена G2B”, се сочи от аналитиците на обувната индустрия като ключов фактор за увеличаването на клиентите на компанията в Бразилия и по света.

През 2013 г. производството на обувки с марката “Грендене” достига 216 милиона чифта, което е увеличение с 16,8% спрямо предходната година. Нетната печалба на компанията се качва до 240 милиона долара, 1,1% повече от 2012 г. Макар че скокът не е голям, това все пак е отличен резултат, като се има предвид състоянието на обувната индустрия в Бразилия в момента, която изпитва сериозни трудности от 2009 г. насам. Бартеле изкарва компанията си на борсата през октомври 2004 г. Сега акциите на фирмата са едни от най-търсените, а компанията е сред най-акурантите платци на дивиденти.

Бартеле в момента притежава около 40 процента от акциите в компанията, като делът му наскоро бе оценен на 800 милиона долара. През годините продава акции от компанията, като инвестира парите в земя и в друга компания за производство на мебели от пластмаса. Брат му Педро притежава около 10 % от “Грендене”, като е основал и друга компания за производство на обувки - “Вулкабрас”.

Днес Алекзандър Грендене Бартеле вече не се занимава толкова пряко с ръководенето на бизнеса, като през април 2013 г. дори подава оставка като председател на борда на директорите, за да може да развива и друг бизнес.

Алекзандър не е семеен, но е

баща на 7 деца

от 7 различни

жени

Нито едно от тях не работи в компанията му. “Това, което е важно за мен, е да имам около себе си хора, които наистина знаят какво правят. Не ме блазни суетата да се държа като бос”, разказва милиардерът.

Фен на луксозните яхти, наскоро милиардерът си купува нова яхта с дължина 70 метра, която в момента е паркирана в Монако. Там тя го чака, за да направи с нея своето 4-месечно ежегодно пътуване из Европа. Яхтата е наречена “Мадам Кейт” на името на 9-годишната кучка на богаташа. Тя е втора в луксозната му колекция. Другата му яхта също е кръстена на кучката. Частният самолет на Бартеле “Фалкон 7X” e с опашка, боядисана в черно, а отвътре е обзаведен в бял кожен салон,пак в чест на кучката. Както яхтите, така и самолетът са платени в брой. “Аз нямам дългове”, подчертава богаташът.

За разлика от повечето бразилски милиардери, които са тръгнали от нулата, Бартеле не се притеснява да харчи парите си. “Притеснявам се за това колко пари правя, а не колко пари харча. Какъв е смисълът да следите цифрите на лист хартия? Харча много, но това е нищо в сравнение с това, което имам. Не правя рисковани сделки. Възприемам парите като сигурност в живота. Аз просто исках да съм богат, не супербогат”, завършва философски Бартеле.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал