Мишо, който събаря стените

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4217275 www.24chasa.bg
Две първи дами зад новия шеф на МВР. Миков знае как да привлича съюзници

Тази статия за председателя на парламента Михаил Миков е публикувана в "24 часа" през май 2008 г. Препубликуваме я в 24chasa.bg, във връзка с избора му за лидер на БСП на конгреса на столетницата вчера.

Aко доскоро в МВР началник в пола не беше стъпвал, ето че изведнъж това консервативно министерство се сдоби освен с нов министър и с две дами.

Първата официална дама му я даде отбраната - доскорошната зам.военна министърка Соня Янкулова вече е заместничка на Михаил Миков.

Втората е

дамата в сянка на МВР

- депутатката Татяна Дончева.

Така се шегуват техни другари в парламента, защото дългогодишната професионална дружба на двамата юристи е общоизвестен факт. Той дори притесни някои червени - да не би сега Дончева да получи достъп до секретни полицейски данни и да стане още по-непредвидим вътрешнопартиен опозиционер.

На шега или не, точно устатата депутатка да ти е гръб в парламента е добра позиция за който и да е МВР шеф. Дончева е зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност и шеф на подкомисията за контрол над спецсредствата. А и кой знае дали главата на Румен Петков щеше да падне, ако тя не беше застанала в авангарда на атаката срещу него.

Но по-важното е, че освен Дончева зад Миков плътно е и премиерът Станишев, и цялото ръководство на парламентарната група на БСП, която доскоро той оглавяваше, а и партньорите в коалицията. Също много добра стартова позиция за който и да е МВР шеф. Защото е почтен, обясни кратко премиерът. И нито един депутат от опозицията не го репликира.

Защо всички харесват Миков?

Той бе председателят, на когото никой от депутатите не казваше "шефа", а свойското Мишо. Търси истината в спора, влага хъс, но никога злоба. А стигне ли се до обща позиция, я защитава, дори когато личното му мнение първоначално е било друго.

Колегите му знаеха, че дори да е включил най-бързата скорост на характерната си широка походка, ще спре да те изслуша. Но малцина разбраха, че тази отзивчивост костваше на Миков по една шепа хапчета в най-натоварените дни. Ангажиментите като лидер на групата, партийните задачи, писането на най-инфарктните закони и совалките между партньорите буквално му бяха взели здравето.

Като шеф на ПГ Миков по право имаше място в Изпълнителното бюро на партията. Той обаче не поиска да го заеме служебно, а да мине през гласуването на ВС на БСП. И пленумът му даде впечатляваща подкрепа.

Не “цепи басма”, за да се хареса.

Коалицията да не е женитба до гроб, отговори Миков насред местните избори миналата година, когато отношенията между партньорите се бяха пообтегнали. Но пак той води всички преговори с ДПС и НДСВ в парламента и извоюва подкрепата за промяна в конституцията и съдебната реформа.

На журналистите, възмутени от ограниченията за медиите в НС, пък обясни, че затворниците имат по-голяма площ от депутатите - на 82-та леви избраници се падал под 1 кв. м в стаята на групата, докато лишените от свобода разполагали с по 3 квадрата. Редно е днес да му се припомни, че от него се чака да осигури този “комфорт” на повече престъпници.

Освен че е сред малкото политици, които се усмихват, Миков е и сред още по-малобройната група на тези, които не си позволяват да държат сметка на медиите какво и защо пишат. И все пак

силовият министър се е обаждал в редакцията на “24 часа” с настоятелна молба - да се напише нещичко за турнето на Видинската филхармония...

Голям почитател на музикантите, като лидер на социалистите във Видинска област откриваше предизборни кампании с техни концерти, а не с фолкзвезди.

И политически партньори, и опоненти още помнят футболните мачове, в които капитан на депутатския отбор беше Миков. За хобита новият министър надали ще има време, но пък това е още едно доказателство, че може да сплотява и свои, и чужди.

“Доказал съм, че

умея да намирам съюзници

в сложни моменти”, описа сам себе си той. Миков не е първият външен за системата човек, който оглавява ведомството. Но пък е сред единиците министри на вътрешните работи, който не излъчва мрачна строгост и властност. Без това да сваля авторитета му.

Крахът на правителството на Жан Виденов дава шанс на старши асистента по наказателно право да се включи в голямата политика. Звездата му

изгря на извънредните парламентарни избори през 1997 г.,

когато БСП във Видин се раздели със старите муцуни. Малко познатият тогава Миков бе възприет от съпартийците си като дисидент. Бе първият модерен ляв политик в провинциалния град и старите комунисти трудно преглъщаха връзките му с Атлантическия клуб например.

Депутат едва от година, заведе в родната Кула американския военен аташе полк. Уилям Хол и пръв припомни официално, че в района са загинали не само съветски войници, но и 7 американски летци и че и тяхната памет трябва да се почита.

Точно такива детайли от политическата му биография му спечелиха симпатиите и извън БСП. Миков 3 поредни мандата води видинската листа. Пак с диалогичността си успя да овладее местните партийни структури въпреки раздиращите ги противоречия. След 11 г. в политиката и видинчани продължават да се

обръщат към него с Мишо

“Обаждаше ми се често и се чудех дали ще продължи и като стана министър. На втория ден след Великден звънна да ми каже “Христос Воскресе”, хвали го познат. В Кула са горди, че техният Мишо е водил там президента, премиера, много дипломати.

След като не чу лоша дума за себе си и влезе с летящ старт в МВР, Миков обаче сам направи приземяването твърдо, като обяви, че у нас мафия няма. Как ще я бори, като отрича същестуването й, бе реакцията. Но после постави точна диагноза - че между звената в министерството и между него и останалите институции са издигнати

китайски стени. От него се очаква да ги събори.

ПРИЯТЕЛЯТ - Татяна Дончева:

Мишо е типичен Близнак, отворен за света. Добър приятел. Мисля, че е много толерантен с много хора, които може би дори не заслужават толкова толерантност. Но той е верен на принципа, че с хората трябва да се работи - такива, каквито са.

Той е реалист в това, което изисква, и мисля, че не би поставял задачи, които не са постижими.

И за разлика от много други началници той е човек, който лично се ангажира, даже понякога в своя вреда. Ангажира се сам да свърши една сериозна част от работата, която би трябвало да възлага на подчинените си.

Екипът, който ще работи с него в МВР, може да рзчита на неговата коректност и лоялност към тях и искрено му пожелавам те да му отвърнат със същото.

Не е човек, който бяга от тежки задачи и предизвикателства и приемането на този пост е доказателство за това.

Мисля, че и редовите полицаи ще видят, че той не е човек, който се пъчи с думи като "Аз стоя зад гърба ви". Той е способен дори да извини определени пропуски, да съчувства на хората, които ръководи. И наистина ще стои зад гърба им.

Убедена съм, че е човек, който няма да вкара интрига във ведомството, напротив - ще се постарае търпеливо, упорито, с човещина и разбиране да омекоти този голям проблем в системата.

КОЛЕГАТА - Минчо Спасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност:

Миков е честен и неопетнен човек, добър юрист и работяга. Мога да го кажа, защото сме търкали заедно не само депутатските, но и студентските банки.


Той е външен човек за системата на МВР, което в неговия случай смятам за плюс, защото не е обременен. Освен това видинското му "л" не мога да достигна дори с моето ямболско "йе".

l Роден на 16.06.1960 г. в град Кула, Видинско

l Образование - висше юридическо, ст. асистент по наказателно право в СУ “Св. Климент Охридски”.

l Политическа кариера - депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото НС. В миналия мандат бе зам.-председател на лявата ПГ, до избирането му за вътрешен министър преди две седмици оглавяваше червените депутати в 40-ия парламент. Областен шеф на социалистите във Видин, член на ИБ на БСП.

l Женен , има син и дъщеря. Владее френски, руски и сръбски език.