Народният лечител Иван Качов вдига на крака народната певица Магда Пушкарова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4248076 www.24chasa.bg
Леля Магда пие шампанско с Иван Качов, за да му благодари за облекчението от болките. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Едва ли имаше човек с по-висок дух и жажда за живот от народната певица, странджанката Магда Пушкарова. Леля Магда (родена през 1920 г.) минаваше вече 80-те, но не се даваше. “Ние, странджанки, не се обличаме, ние се контим”, казваше тя, обличаше копринен костюм, слагаше тежки златни накити, свиваше на кок косата, кокетно накривяваше капела и тръгваше... към кварталния магазин за хляб. Никога не си позволи някой да я види небрежна, запусната... Отиде си преди 8 г.

Гласовитата пациентка на фитотерапевта Иван Качов се чувства сред терапията така добре, че той я предупреждава: “По-леко, не бързай веднага да тичаш по къщата и да изкачваш на един дъх стръмните стълби!”
Леля Магда не пропусна да опише живота си в книга. Тежък, голям том от 650 стр., който започва с поздравления до нея от няколко президенти и премиери. Нищо чудно човек да издаде мемоарите си, но малцина знаят, че тази жена, която ще наддума всеки, мъдра и благородна, е учила... едва до четвърти клас. Пише като завършен писател - мъдро, увлекателно, дълбоко.

Каква е историята
на чудодейното
изцеление,

благодарение на което и пред леля Магда имаше още живот?

Годините ѝ тежат, но си казват думата тежките турнета по села и паланки, студуването, гладуването... Случило се веднъж да си счупи крак по време на турне. Как да подведе колегите си? На нея разчита цял оркестър музиканти. Отишла при обущар да ѝ закове ток на гипса, пуснала полите до земята и продължила концертите. Но това не минало безнаказано. Взели да ѝ отичат глезените, коленете. Почнало ходене по лекари и професори, хващането за всяка сламка и всеки илач, чут от познат или рекламиран по телевизията. То не били компреси, инжекции, масажи, топъл парафин, магнитни ленти... Като я боляло най-много, спомняла си лудите години, когато била сред малкото българки с шофьорска книжка. Взела я от раз. Като певица печелела добри пари и от мерцедес по-долу не карала. Все тя била шофьорка по турнетата.

Накрая се залежала. И тогава дошла депресията. На кого да разчита? Единствената ѝ дъщеря и тя навъртяла години. Съпругът ѝ Асен Пушкаров - неин набор. Неговата съдба също като нейната никак не го щадила. И за двамата това е втори брак. Леля Магда останала млада вдовица - първият ѝ съпруг починал от кучешка тения. А младият офицер Пушкаров преживял ужасна трагедия - съпругата му и малкият им син били сгазени от танк, загубил управление по време на празнична деветосептемврийска манифестация.

Двамата се взели
драматично - с много
любов и много мерак,
напук на родата си.

Леля Магда беше табиетлийка. Не хапва какво да е, не слага как да е масата. Опитала с домашни помощнички. Пет пъти я обирали. Сега накъде, блъскала си главата тя и изход не виждала. Краката ѝ били така отекли, че не можела да обуе дори мъжки обувки. От залежаването се отворили и рани...

Погледът ѝ все се стрелкал към голямата тераса на апартамента ѝ на петия етаж. Там си имала красиво кътче с много цветя, където карала летните жеги. Сега все повече ѝ се искало да стигне някак си до балкона и да полети зад парапета... “Ти си странджанка. Ти си зодия овен! Ти ли, която от 11-годишна заработи в тютюнева фабрика, която отгледа братята и сестрите си, която напук на немотията сега живееш в центъра на София и те почитат президенти, ще се предадеш”, казвала си тя и си припомняла, че е било и по-тежко. Например по време на бомбардировките над София, когато работела в болница и тичала на гарата да търси дали сред ранените и убитите не са братята ѝ. Но тогава била млада и здрава. А сега?

Май смъртта била
единствен изход
пред варианта
да тежи на нечии ръце

или да си плаща за всяка подадена чаша вода.
Тогава дъщеря ѝ я убедила да опита още нещо. Чула била за фитотерапевта Иван Качов, но трудно можело човек да се добере до него. С много връзки успяла да го склони и доведе до апартамента на майка си. “Знаех коя е Магда Пушкарова, слушал съм песните ѝ. Естествено, веднага се съгласих да се опитам да ѝ помогна”, разказва преди време Качов. Освен с патентованите си билкови препарати, той се славеше и с лечебната сила на ръцете си. Масажите му помагат при лошо главоболие. Не казваше имената на прочутите си пациенти, но все богати хора и светила в медицината.

При Магда Пушкарова Качов установил отоци, ставни и венозни проблеми, нарушения във вестибуларния апарат. Приложил от своите билкови препарати - комбинация от около 20 вида на основата на невена, акупресура и зонова терапия. След седем сеанса я изправил на крака и самоубийствените мисли били забравени.
“Срещата ми с Качов е направо сензация. Той ме върна към живота. Благославям майката, която го е родила”, не можеше да му се отблагодари прочутата певица. Биотерапевтът работеше в Института по хигиена и това му даваше възможност да експериментира. Голямата му цел беше да открие

билково лечение
срещу псориазиса

и преди смъртта си успя да намери точната билкова формула. С успех прилагаше комбинациите си при множествена склероза. А на международен конгрес по хранене беше представил хранителна добавка, която предизвиква голям интерес сред японските и немските делегации. Неговият “Холестенорм”, признат от МЗ билков екстракт, се прочу като “капките на Качов”. Пият се по 30 капки сутрин и вечер. Диаграмите, които е демонстрирал на конгреса, категорично доказват ефекта от лекарството срещу инфаркт и инсулт.

Предлагали са му да продаде лиценза на билковите продукти в чужбина, но той беше патриот. Искаше чужденците да идват и да се лекуват у нас.