Българин измисли по-добър взрив от динамита

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4356386 www.24chasa.bg
Стоян Величков

Българин измисли по-добър експлозив от прочутия динамит на Алфред Нобел!

В началото на XX век офицерът Стоян Величков забърка взривното вещество "Цвят". То се наложи в нашата армия, но не можа да пробие в чужбина. Пословичната ни завист сложи крак на Величков да се прослави като шведския си колега.

Половин килограм цвят къса железопътна релса, установява комисия през 1906 г. Тогава новото разрушително чудо е гледано под лупа от армейски специалисти. Пиротехниците сравняват взрива на Стоян с динамита и още два експлозива. След гърмежите се вижда, че цвят е направил дупка с най-големи размери и най-правилна форма.

Освен това новият взрив е стабилен и безопасен. Той е термо- и влагоустойчив. Удар, търкане и дори огън не могат да го възпламенят, протоколира комисията.
Тези качества
са постигнати
с много труд
Величков не е случаен откривател като Нобел. През 1866 г. няколко бутилки с нитроглицерин се чупят и съдържанието им попива в пореста пръст. Шведът констатира, че се е получила взривна смес, и я патентова. Нарича я динамит, което на гръцки означава сила.

За разлика от Нобел Стоян работи денонощно, докато намери най-точните пропорции на цвят. Дава му това име в памет на своята починала дъщеря Цветанка.
Българинът иска да засрами чужденеца, защото веднъж агрегат с марка "Нобел" щял да го затрие. През август 1898 г. Величков прави минноподривни опити край Шумен. За първи път у нас използва искрови запалки, като черпи ток от вносната машина.

"Взех мерки гостите да стоят на почтено разстояние за избягване всяка евентуалност", пише в дневника си бомбаджията.

Стоян трябва да запали само един каменометен фугас, но като врътва ръчката, избухват и заредените мини. Трясък раздира въздуха, небето потъмнява от късове земя. Изпитателят обаче запазва самообладание.

Гледа нагоре и следи
траекторията
на по-едрите парчета
"Във всеки случай до мен паднаха на 1-2 крачки разстояние такива големи късове, които се забиха на 20-50 см в земята. Останах невредим", плюе си в пазвата той.

Оказва се, че мините са гръмнали, защото агрегатът не развива постоянен ток, а статично електричество. "Посочих как трябва да се измени този способ за палене, та за в бъдеще да не стават подобни изненади, както стана на 6 август, което по една щастлива случайност мина без жертви", пише Величков.

Той е автор и на една авангардна мортира, която е баба на катюшата. Далеч преди да се прослави съветското оръжие, българинът създава устройство за изхвърляне на девет бомби. Стоян ги пълни с цвят, но на първата проба зарежда само две, защото помни шуменския урок.

"Прекръстих се и завъртях експлозьора, за момент показа се дим и шум, след туй силен гърмеж и 9-те бомби изхвръкнаха вкупом, летяха като стадо скорци и след малко се раздаде експлозията на двете бомби", описва ефекта конструкторът.

След гърмежа Величков сяда с Наум Тюфекчиев да полее успеха.
Наум е един
от палачите
на Стефан Стамболов
и светило в оръжейните работи. В края на ХІХ век той внася револвери от Белгия, преправя системата и ги предлага на нашия пазар.

Тюфекчиев е главният доставчик на мелинит за войската. Прекарва го контрабанда през Босфора и му слага много висока цена. На всичкото отгоре качеството е ниско, казва му веднъж Стоян. Това озлобява търговеца. Наум се прави на приятел, но завист дълбае душата му. Убиецът на Стамболов се страхува Стоян да не го измести от пазара.

Тюфекчиев пуска мълвата, че Величков е маниак и дори луд. Авторът на цвят се правел на велик откривател като Нобел, повтаря Наум по кръчмите. Зевзеците това и чакат - лепват на Стоян прякора Нобел.

Началниците във войската също се поддават на козните. През юли 1907 г. Величков е пратен в запаса със 155 лева пенсия. В навечерието на Балканската война обаче командването се сеща за натирения нашенски Нобел.

През септември 1912 г. на Стоян е поръчано да направи 10 000 бомби. "На другия ден с един камшик в ръка отидох на ул. "Нишка" и почнах да възлагам на всеки тенекеджия да приготви по 500 парчета тенекиени бомбови кутийки, които да бъдат приготвени по дадения чертеж за 2-3 дена най-много", пише оръжейникът.

Същата задача Величков дава и на патриотични тенекеджии по улиците "Ломска" и "Клементина". Отделно изчислява по-тежки взривове за разрушаване на мостове.
Прави и 2000 заряда
за своите
многострелни
мортири
Всичко е напълнено с цвят. Без Величковия арсенал не се знае какъв щеше да е изходът на войната. Самият той се сражава в редовете на Македоно-Одринското опълчение и майстори първите наши авиобомби.

На 16 октомври 1912 г. Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят от аероплан ръчни гранати над гара Караагач. Взривовете обаче са слаби и командването нарежда на Величков да приготви 20-30 специални заряда. От 4 килограма цвят на "турския задник ще му стане горещо", изчислява Стоян. Той кръщава новото унищожително чедо Величко и поръчва направата му във фирмата "Шуле-Зилберман".

През декември Стоян заминава за Мустафа паша (Свиленград) да покаже на авиаторите как да действат. Първо са направени опити с две вносни бомби. "Резултати съвсем слаби - никакви!", заключава нашият специалист. Сетне е хвърлен един "Величко".

"Бомбата се пусна лесно, падна правилно и даде грамаден взрив, като се получи трап повече от 1,5 м дълбок и 3 м в диаметър", радва се конструкторът.
Българските орли
са във възторг
Те потриват ръце и повтарят: "Не ги хабете останалите, ще ги пускаме над Одрин!"

Авиобомбите на Стоян наистина са използвани в Одринската операция през март 1913 г.
Стоян Величков участва и в Първата световна война. Междувременно трупа пари. Още през 1907 г. две фирми харесват цвят за строежа на железопътната линия Стара Загора - село Борущица. Едната му дава 250 лева заплата плюс 15 стотинки за всеки килограм взрив. Другата му брои по 50 стотинки на килограм. Това са много банкноти, като се има предвид, че месечно строежът гълта тонове експлозив.

През 1916 г. Наум Тюфекчиев е застрелян на ул. "Раковски". Пада на същия паваж, върху който е съсечен Стамболов.

След смъртта на оръжейния Салиери бизнесът на Величков се отпушва. цвят променя инфраструктурата на страната, като прокарва пътища и дупчи тунели. Почти всички кариери също работят със Стояновия взрив.

Джобът на Величков натежава и той наистина започва да подражава на Нобел. Шведският индустриалец завещава над 31 милиона крони за Нобелов фонд. От неговите лихви всяка година се присъждат награди за върхови постижения в пет области на знанието.
Алфред Нобел дарява
състоянието си,
понеже го гризяла
съвестта

Неизброими са жертвите на динамита. Величковият цвят също слага много черни забрадки. Затова на стари години и българинът става благодетел. "Неговият най-крупен жест е построяването на пансион за сираци в Банкя", каза ми преди време покойният историк Иван Шипчанов.

Той се беше заел да събере житието на Стоян Величков. "Не мога да намеря само кога е починал този забележителен откривател, защото след девети септември изпада в немилост", оплакваше се биографът на българския Нобел.
n Още на 18-а стр.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.