Турция подгони нашите рибари в Бяло море

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4441175 www.24chasa.bg
Остров Гьокчеада има 95 км крайбрежие, подходящо за риболов или сърф. СНИМКИ: АВТОРЪТ И ГЕРГАНА НИКОЛОВА

Балканската риболовна идилия в Бяло море свърши. Беше време, когато българи с джипове и лодки с колесари редовно минаваха през Малко Търново на път за Мраморно море, Чанаккале или остров Гьокчеада (гьок - небе от турски), Турция, който е на пътя на всички важни риби, защото е точно срещу проливите.

Гьокчеада (Небесният остров) е най-големият в Турция и най-западната точка на страната. Той е с площ от 290 кв. км, на които са разположени 5 гръцки и 4 турски селца от по стотина души.

95 км крайбрежие предлагат диви и уютни плажове, на които може да се лови риба, да се кара сърф, да се плажува. На турците им писна от комшийския достлук и от тази есен започнаха да искат риболовни билети от по 15 лири за седмица.

Наскоро глоби от по 400 лири отнесоха българи, собственици на лодки, защото нямали право да ловят от тях. Има дори арестувани плавателни съдове. Само на 2 км от един от най-хубавите плажове на Гьокчеада е с. Ширинкьой. То е изкуствено създадено преди няколко години и е заселено само от български изселници - в началото на 90-те години, малко след т.нар. голяма екскурзия.

“Досега на Гьокчеада беше рай за нас. Слизахме по магистралата от западната част на Дарданелите, вземахме ферибот за 30 лири и отивахме на острова. Там има изселници от България, които дават легла по 15 лири - по-евтино, отколкото в Ахтопол и Синеморец. Храната е на цени като у нас.

Цяла нощ кеят е осветен, ловяхме на варненския морски червей големи сафриди и скумрии. През деня от скалите пък на бомбарда спуквахме заргана. Сега обаче собственикът на пансиона ни каза, че са въвели билети от по 15 лири за седмица и че ако не ги платим, ще трябва да плаща той.

Не че сумата е кой знае каква, но явно вече гледат с други очи на нас”, казва Лъчо Янков от варненското с. Чайка. Пътуването до Гьокчеада обаче невинаги гарантира пълни багажници с беломорска риба.

“И тази пролет, и сега през ноември духаха такива ветрове, че почти не хванахме нищо. Нямаше нито змиорки, нито октоподи”, казва Румен Радев, който е един от пионерите на Гьокчеада и има в колекцията си уловена там 6-килограмовата суперскъпа синегрида.
“Турските власти промениха отношението си. Толкова са се наострили, че нашенците вече не смеят да показват снимките си с някоя уловена от тях риба тон. 

Аз твърдо съм решил да ходя вече само на Тасос, Гърция. Малко по-скъпо излиза, защото спането е около 10 евро, но там никой не те закача и се чувстваш като бял човек. На Гьокчеада могат да те подгонят вече за всичко”, казва Валери Вълчев, фен на риболова.

Отминаха безвъзвратно и първите дни на европейска риболовна еуфория, когато софиянци върлуваха без притеснения по язовирите в Северна Гърция и скубеха шарани. Отначало гърците не им обръщаха внимание, защото не ядат сладководна риба, но купищата боклуци с родни опаковки по бреговете ги накараха да засилят контрола.

В същото време през този месец май Гърция отмени билетите за морски риболов заради кризата и за да подпомогне туризма си. Така нашенците могат да ловят без проблем по кейовете.

“Билетът, който отмениха, струваше 30 евро за година. Остава ограничението да се лови до 5 кг на ден или до една голяма риба. Проблемът е в риболова с лодки. Първо плавателното средство трябва да е оборудвано перфектно според изискванията за безопасност.

По-важното обаче е, че с лодка можеш да се разхождаш до 2 мили навътре в морето и нямаш право да ловиш риба”, казва Георги Попов от Димитровград. Той наема местен лодкар и цената за ден риболов е 80 евро плюс 15 евро за бензин, като в нея могат да се поберат най-много двама-трима човека.

В рибарските форуми има какви ли не идеи как да бъдат надхитрени турците и гърците, за да можеш с лодка да ловиш големи беломорски риби. В азиатската част на Истанбул например можело да се наеме лодка за 50 лири на ден.

“Ловим предимно лефер и лаврак. Тук всичко е евтино и спокойно. За 50 лири някои местен гид ще те вкара с лодка в морето и не се занимаваш с нищо. Хотелът е 30 лири в стая за двама. Всичко е по-добре и по-спокойно от Гърция.

Само дето пътят е доста. Но си струва да се покефиш на рибни пасажи и яко дърпане. В Гърция вече не ми се ходи, макар и да е близко”, контрира неизвестният риболовец.
Според друг спането в колата по кея и използването на морето за нужник дразни гърците. Затова той предлага да се отиде п на юг - към Атина, където още имиджът на българските въдичари не е накърнен.

В мрежата има и счетоводен отчет за това колко може да ти струва в Гърция риболовът с лодка. Регистрацията е 300 лв., около 300 евро струват билетите и хонорарът на местен, на чието име ще бъде регистрирана лодката. 100 евро такса за двигателя, в която е включена и сумата за гръцкия посредник.

Към тази сума може да се добави и капитанското право за лодката, което струва във вид на курс 450 лв. Тези българи, които използват гърци за регистрация на лодките си, дават ценни съвети. Според тях не трябва да се кара около плажа, защото е забранено. Трябва да се избягват стационарните риболовни съоръжения като таляните.

Не трябва и да се лови близо до гръцките лодки, защото при преплитане на чепаретата за паламуд местните веднага викат бреговата охрана и започват проблемите.