Незабравимите новогодишни програми: 1983 г. - “Яйцето”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4513027 www.24chasa.bg
Бригита Чолакова е репортер в шоуто.

Първото риалити шоу в България е излъчено в последния ден на 1982 г. В него огромно яйце е пренесено до София през декември с камион.

Всъщност това е новогодишната програма “Яйцето”, направена по сценарий на Йордан Радичков и продължила цял ден. Започва сутринта и завършва навръх Нова година.

И, разбира се, има всички белези на риалити шоу - сюжет с елементи на изненада и неочаквани обрати, напрежение и най-важното - всичко се случва пред очите на зрителя в реално време.

Сюжетът започва с намирането на огромно яйце в близко селце до София. От научните среди в столицата са изпратени хора, които да го донесат за изследване.

Пренасянето е бавно и трудно, камионът пъпли по пътя и на всеки по-остър завой има опасност да се обърне. Яйцето е свръхтовар, прекалено високо е. За да мине по “Цариградско шосе”, се налага да бъдат свалени жиците на тролеите.

От обяд БНТ започва да прекъсва програмата си за извънредно включване. До вечерта на всеки час има по 5-10 минути новини докъде е стигнало яйцето, както и анкети на живо сред софиянци.

Бригита Чолакова е репортерката, която разпитва гражданите какво е според тях това яйце, защо е толкова голямо, как ще мине през София. По време на централната емисия тя се включва пряко от Орлов мост и съобщава, че се чака да мине нещо извънредно и невиждано.

Заради яйцето е прекъсната най-авторитетната публицистична програма тогава - “Панорама”. За късмет на сценаристите Нова година се пада в деня, в който тя се излъчва.

Водещият, който в това издание не е Иван Гарелов, обявява: “Добър вечер, драги зрители. Тази вечер “Панорама” ще бъде по-особена не само заради факта, че е Нова година, а заради яйцето, което премина София.”

В навечерието на 1983 г. БНТ за пръв път произвежда и излъчва 12-часова новогодишна програма, снимана като риалити шоу.

След време по подобен начин е направено ядреното “Ку-ку” - студентското предаване, което уплаши зрителите с анонсите, че нещо се случва в АЕЦ “Козлодуй”. И чак през 2004 г. е първото издание на “Биг Брадър” - пак риалити шоу, но по чужд формат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро