Като ученик Антон Хекимян издавал вестник "24 трупа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4513115 www.24chasa.bg
Антон Хекимян си прави селфи в нюзрума на Би Ти Ви с любимата си снимка. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Изглежда малко сериозен и суетен на екрана, а всъщност Антон Хекимян е много земен човек. Той се превърна в един от най-добрите тв водещи напоследък. Сред малкото е, които с уважение изслушват събеседниците си и разговорите пред камерите винаги са интелигентни.

От юни заедно с Биляна Гавазова води сутрешния блок на Би Ти Ви "Тази сутрин". Оттогава е и с по-сериозен вид. Хекимян се доверява на стилистите, които го убеждават да пусне косата си по-дълга. Сега прическата му е на път и е една идея по-официален - винаги с риза, закопчана догоре.

Толкова прилежен журналистът е и към вещите си. Ето кои са 7-те му любими предмета.

1. Любима снимка от 2010 г.

Хекимян е сред участниците на Шестата световна среща на българските медии във Виена през 2010 г. След една от дискусиите той отива на разходка в австрийската столица и започва да се снима сам - нещо, което умее да прави много добре. А тогава това не е масово явление.

И докато си прави селфита, го заснема един от операторите в Би Ти Ви, с когото разглеждат града. По-късно именно той подарява на Хекимян необичайната снимка, поставена в рамка, която и до днес е на бюрото на тв водещия.

2. Карикатура

С едната ръка държи микрофон, а с другата си прави селфи пред Айфеловата кула в Париж. Зад него се подава главата на заек, който държи в устата си нарцис. Ето така изглежда един от любимите предмети на Хекимян - карикатура, която той получава на рождения си ден преди 2 г. Подаръкът е от приятелите му от студентските години.
И няма нищо случайно - той е популярен сред близките си със самостоятелните снимки, които си прави от малък много преди да започне истерията по селфитата, която завладя света миналата година. На шаржа има и заек, защото по онова време това е домашният любимец на Хекимян.

И тъй като Хекимян дава вид на човек, който има премерено самочувствие и харесва себе си, на шега приятелите му го наричат "нарцис" - затова върху картината е нарисувано и цветето със същото име.

3. Писмо до родителите му

"Тук съм добре, но лагерът не е като мен. Нашата пещера има осветление. Запознах се с децата от стаята. Играем на карти" - така започва писмото, което Хекимян изпраща на родителите си от детски лагер.

Текстът е кратък, но изчерпателен. И тъй като свършва до половината на страницата, журналистът решава да я запълни до крaя, като пише десетки пъти: "Чао, чао, чао..." "Писмото получих като изненада в студиото на "Търси се" миналата година. И още не съм го върнал на родителите си, пазя го на бюрото си в Би Ти Ви", казва Хекимян, който и до днес е много привързан към семейството си, което живее в Стара Загора.

4. Икона на Баташките мъченици

Вече е свикнал с поста си на тв водещ на най-гледания сутрешен блок у нас, въпреки че първите сериозни ангажименти за Хекимян в "Тази сутрин" идват още преди 8 години.
Именно с репортажите си той спечели уважението на зрителите, а и на ръководството на телевизията. Един от тях е, когато през 2011 година отразява канонизирането на загиналите по време на баташкото клане.

Тогава си купува икона на новомъчениците, която и досега стои на бюрото му в нюзрума на Би Ти Ви. Тя е копие на първата икона, посветена на тях, която е нарисувана в манастира "Св. Велика княгиня Елисавета" в Етна, Калифорния. В апартамента си журналистът има още 6 - получава ги като подарък от близки хора. Например преди време Никанор - игумен на Гигинския манастир до Брезник, му дава икона на Богородица.  

5. Папка, в която пази в. "24 трупа"

Много организиран и подреден е Хекимян още от дете. И досега си пази една папка, в която съхранява спомени, стихотворения и рисунки от ученическите си години. Вътре е и авторският му вестник "24 трупа" (на снимката е брой 4). Не помни много подробности кой е кръстник на изданието, но вероятно името е заимствано от в. "24 часа". Тиражът е по 1 брой, но вестникът е хит сред съучениците му в гимназията "Ромен Ролан" в Стара Загора. Хекимян сам е нарисувал логото на изданието, което е от 4 страници.

6. Бонзай

През 2011 г. Хекимян е в командировка в Пловдив, когато спонтанно решава да влезе в цветарски магазин и оттам си купува почти увехнал бонзай - прилича на умалено копие на дърво, в зелена саксия.

"Спасих го, защото, когато го взех, листата му бяха окапали", разказва той. Сега растението е отрупано с тревистoзелени листа, както никога преди това. Когато се мести в новия апартамент, го взема със себе си. Няма спeциален режим или схема, по която да го отглежда. Полива го веднъж седмично.

7. Зебра

Когато миналата година Антон Хекимян си тръгва от Черния континент (той живя там повече от месец, за да заснеме с екипа приключенското риалити "Африка: Звездите сигурно са полудели"), си взема за спомен сувенир във формата на зебра. Това е един от символите на Ботсуана - черните и белите ивици на зебрата показват расова хармония, а освен това са изобразени и в герба на страната. По това време той вече е приел поканата от ръководството на Би Ти Ви да замести Лора Крумова в предаванията "Тази събота/Тази неделя". Студиото обаче не е напълно обновено. Има само частична промяна в декора, където до стола на водещия е поставена зебрата. Това е талисманът на Хекимян, който той взема със себе си след всеки ефир. Сега сувенирът е на бюрото му.