Крисия доведе детската Евровизия в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4541542 www.24chasa.bg

БНТ за първи път има шанс да организира детския музикален конкурс Евровизия тази година.

Управителният съвет на телевизията получи официална покана в четвъртък следобед от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членуват обществените телевизии в Европа.

Поканата за държавната телевизия е безпрецедентна. Тя се дължи на невероятния успех на Крисия Тодорова и братята близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови. Те станаха втори на конкурса в Малта, но според зрителите изпълнението им е било най-доброто.

Според регламента домакин на песенното състезание трябваше да е Италия, тъй като представителят на страната Винченцо Кантиело се класира първи на последния конкурс в Малта през ноември. Изненадващо обаче страната се отказа от това право. Според сайта www.eurofestivalnews.com причината е, че RAI Gulp - това е детският канал, който излъчва Евровизия в Италия, няма пари. Телевизията вече е планирала бюджета си за 2015-а и ако реши да излъчи конкурса, ще трябва да се откаже от някое рейтингово предаване, е обяснението в сайта.

БНТ все още не е отговорила на EBU, но най-вероятно ще направи всичко възможно, за да организира 13-ото издание на детската Евровизия. “Това е уникален шанс за БНТ и за България - да сме домакин на един от най-престижните музикални конкурси в Европа. Крисия, Хасан и Ибрахим доказаха, че когато сме единни, успехът е възможен”, каза Вяра Анкова, генералният директор на БНТ.

Според официалната страница на конкурса в уикипедия все още се уточняват датата и мястото, но вече три страни са потвърдили участието си на Евровизия тази година - това са Беларус, България и Холандия.