Георги Ангелов ще пътува за Женева, за да види за първи път внучка си Клое

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4555320 www.24chasa.bg
Георги Ангелов от БНТ в “Пер Лашез” - най-голямото гробище в Париж, което е и сред най-известните в света.

Hякои от най-продаваните френски писатели го познават. Даже обсъждат с него книгите си.

Имат му голямо доверие. Защото Георги Ангелов - водещият на сутрешното предаване "Денят започва с култура" по БНТ 1, превежда най-новите бестселъри на Фредерик Бегбеде, Джонатан Лител, Давид Фоенкинос. И покрай работата се сприятелява с всички.
Те няма как да преценят, понеже не знаят езика, но някои от преведените книги са по-добри на български, отколкото в оригинал. Затова напълно сериозно един от писателите му казва: "Знам, че ти разбираш романа по-добре, отколкото аз самият. Иначе няма как да го преведеш. Вие сте най-добрите, но и най-страшните ни читатели, защото виждате всички слабости."

Тв водещият се занимава професионално с преводи от 1990 година. В онези години е популярно лице от екрана. Тогава телевизията вече е на мода и всички кадри минават през няколко конкурса. Малко преди това е паметната му среща с режисьора Хачо Бояджиев, който е сигурен в таланта му. Така Ангелов започва работа във вечерното младежко предаване "Формула 5" по Канал 1. След това напуска, за да направи първия си авторски формат - "Рококо". Това е и първото рокаджийско предаване на БНТ, в което Ангелов заедно с Наталия Симеонова (днес лице на Би Ти Ви) показва нови групи, които още никой не е чувал.

И сега има силите, нужния опит и самочувствието да измисли подобно новаторско предаване. Обаче

се е заел с друго
- да пише

Има разкази на електронни файлове, дори и на листове, които е съчинявал още преди ерата на компютрите.

"Един от проблемите на такива автори като мен е, че се страхуваме да не се влияем от стила на писателите, които превеждаме. Освен това трябва да отделиш много време, за да стане книгата наистина добра", казва Ангелов един ден на най-голямата си дъщеря Десислава, която от години живее в Женева. И тя му предлага решение - да отиде на гости в Швейцария, за да пише на спокойствие и да бъде близо до внучка си Клое.
Едва ли някога Георги Ангелов ще напусне София. Разбира се, че му е хрумвало, имал е и много възможности да го направи, но не иска. Засега е планирал през май да отиде за една седмица в Женева, за да се срещне за първи път с Клое Шабат, която се роди през декември.

Детето е с чуждо име, защото бащата Симон, който по професия е финансист, е французин. Между другото, името е много разпространено във френскоезичните страни сред по-изисканите фамилии. И Симон произхожда от такава - баща му е бивш офицер от Канада.

Симон и Десислава се познават от студентските си години.

Нямат брак, живеят
на семейни начала

Тя е детски психолог и педиатър. Завършила е медицина в Женева, а сега работи в най-добрата детска клиника там. Занимава се и с психоанализа. Ще се върне на работа през юни, защото отпускът по майчинство е едва 6 месеца.

"Общуваме си чрез видеоразговори по скайп. Всеки ден се обаждам. Тя иска отсега Клое да свиква с българската реч" е една от мотивациите на тв водещия, за да се чуват по-често.

Десислава, която е на 31 години, вече е швейцарски гражданин. Живее в страната от 1992 година. Заминава с майка си Таня Ангелова - тя е първата съпруга на Георги Ангелов, която работи към външното министерство и тогава е изпратена на мисия в Женева. В момента живее в Прага.

Тв водещият има
още 2 дъщери от 2
различни съпруги

Алиса е средната му дъщеря - тя е на 21 години и сега учи киноизкуство в престижния университет "Кингс колидж" в Лондон, известен и като Кралския колеж. Завършила е семестриално и оттук нататък трябва да специализира. Най-вероятно ще се насочи към продуцентство и мениджмънт.

Алиса е от втората съпруга на Ангелов - Владимира, която от години живее в Кипър.
Неда е най-малката, на 14 години е. "Наричам я гений - рисува великолепно и учи приложни изкуства. Вече има изложени свои картини в галерия в София", разказва Ангелов, който е разведен и с майка Яна.

Трите сестри се разбират идеално. Имат си и правило -

всяко лято се събират
в семейната
къща във Варна

Там си изкарват ваканциите и наваксват за времето, в което не са били заедно.

Ангелов не им дава съвети. Не си позволява да се меси нито в личния, нито в професионалния им живот. Но ако зависи от него, щял да избере Париж пред Женева за Десислава. А Алиса да специализира режисура вместо продуцентство.

И двата избора не са случайни - той обожава Париж, където има много приятели. Освен това е участвал в снимането на игрални филми като първи асистент-режисьор в София. През 1993 година дори е избран да работи за американската продукция "Портретът на Дориан Грей", където се появява и в кадър. Работи и за френски продукции. А веднъж снима реклама на френски автомобил с големия актьор Жан Рено. Случката е от началото на 90-те в центъра на София. Тогава французинът му отива на гости. Двамата говорят за филми, за книги. После дълго време, когато има гости, Ангелов посочва стола, на който е седял Рено, и разказва за срещата им.