Никой няма да гледа "Топ Гиър" без Джеръми Кларксън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4655313 www.24chasa.bg
Джеръми Кларксън пред катедралата “Сейнт Пол” в Лондон през 2013 г.

Никой няма да гледа „Топ Гиър” без Джеръми Кларксън. Поне така заявяват 900 000 телевизионни зрители от сряда. Всички те подкрепят емблематичния водещ в онлайн петиция за връщането му на екрана, след като Би Би Си изненадващо спря излъчването на шоуто във вторник.

Кларксън е обвинен, че е ударил 36-годишния помощник - продуцент Ойсин Таймон, с когото работят заедно от 2005-а. Причината – след изморителни снимки на 3 март Кларксън и още 14 негови колегите се отправят към хотел “Саймънстоун” в Хоуз, Северен Йорк, към 22 ч. По това време кетъринг фирмата, която отговаря за храната на екипа, вече е доставила ястията там. Но толкова рано, че те вече са студени. Когато разбира това, Кларксън – много ядосан и разярен, отива в стаята на Таймон и му посяга. На следващия ден никой не подозира за скандала и снимките на шоуто продължават по график.

Лорд Хол, генералният директор на Би Би Си, обаче научава всичко това миналия понеделник. Оттогава в корпорацията тече вътрешно разследване, за да се разбере каква е истината.

“Пия студена бира и чакам случката да отшуми”, коментира Кларксън пред таблоида “Сън”. Именно изданието лансира версията за студената храна и че водещият сам е заплашвал, че ще напусне работата си. Но още никой не е потвърдил официално.

Очевидно е, че ръководството на Би Би Си не може да си позволи да уволни Кларксън с лека ръка. Защото, ако това се случи, крахът на “Топ Гиър” – най-гледаното шоу за коли с 38-годишна история, е сигурен. Нещо като с “Двама мъже и половина” – сериалът без Чарли Шийн е скучен и блудкав.

От друга страна, и Кларксън не е в добра позиция за преговори, тъй като от миналия май е с последно предупреждение за уволнение. Тогава медиите вдигнаха шум, защото в ефира той употребява думата негър, която е политически некоректна. А тези неща са важни за консервативно общество, каквото е британското. Например в страниците на вестниците тази дума се изписва като n-word (от англ. – думата с “н”).

Но каквото и да се говори, Джеръми Кларксън сякаш е роден за телевизионен водещ. Има усет към интересните неща, удивителен хумор и е безпощаден циник. Тези три черти от характера му го правят толкова добър разказвач. Той не представя сухи технически данни за автомобилите, нито прави сравнения на обема на багажниците или разхода на гориво. Нещо повече –

той показва

как се живее

с една кола

Нито един от зрителите на Кларксън не сяда пред телевизора, за да придобие енциклопедични знания. Следят го, за да гледат зрелище – показват се екзотични коли на места, които едва ли човек някога ще успее да види с очите си на живо. Това си е лайфстайл предаване. Не е като да се четат отегчителни статии за автомобили от списанията.

Джеръми Кларксън води “Том Гиър” с още двама английски журналисти – Ричард Хамънд, който е много балансиран в изказа си, и забавния Джеймс Мей. Заради интригата с кетъринга вече ги наричат предястието и десерта на шоуто, а самият Кларксън – основното ястие, т.е. без него човек няма как да е напълно заситен и удовлетворен.

Личи си, че тримата заедно работят в суперхармония. И едва ли има човек, който ще може да замести успешно 54-годишния Кларксън.

Веднъж вече си е тръгвал от Би Би Си – през 1999 година. Напуска сам и резултатът е, че две години след това “Топ Гиър” слиза от екрана заради изключително нисък рейтинг. В същото време тогавашният водещ Брендън Кугън е обвинен, че шофира пиян.

От 2002 година, когато Кларксън се връща като водещ, предаването прави фурор.

Рекордът за

най-гледаното шоу

за коли в света

е записан в “Гинес” – повече от 350 млн. зрители в 214 държави. Факт е, че „Топ Гиър” е една от най-сваляните нелегално риалити програми от интернет. И българските му фенове го следят точно така.

Разбира се, не всички харесват Кларксън. Мненията за него са в двете крайности. По-недолюбван е от възрастното поколение, докато сред младите е последна инстанция - формира първите им възгледи за марки и модели автомобили. Между другото има голяма подкрепа и от министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. “Той е много даровит, забавлява хората, включително и децата ми, чиито сърца ще бъдат разбити, ако свалят предаването от ефир. Надявам се проблемът да се реши, защото “Топ Гиър” е забележително шоу, а Кларксън е прекрасен водещ”, цитира чуждата преса Камерън.

“О, боже. Би Би Си, вземете си го... Той започна да готви”, написа преди дни в личния си профил в туитър дъщеря му Ема Кларксън. Тя е от втората му съпруга Франсис Кейн. Двамата се женят през 1993 година и имат 3 деца.

Първият брак на

водещия продължава

само няколко месеца,

след като тогавашната му жена Александра Джеймс го изоставя заради негов приятел. Повече информация за личния си живот той не е давал.

Израства в малкия английски град Донкастър. Баща му Едуард Гренвил Кларксън е търговец, а майка му Шърли Габриел Уорд - учителка. Занимават се с търговия на калъфи за чайници. По-късно родителите му започват собствен бизнес - произвеждат плюшени мечета падингтън – много известен детски литературен герой. Имат голям успех, а семейството – средства. Затова като малък Кларксън учи в най-престижните училища - “Хил Хаус”, а по-късно и в “Рептън”. От последното обаче е изключен заради непристойно поведение. Възможно е и сега да го изключат за същата причина. Но за него вече наддават други телевизии – британските Ай Ти Ви и Канал 4, които отдавна искат да излъчват Джеръми Кларксън.