Бориса Тютюнджиева, жената до Андрей Арнаудов, прави обувки в Италия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4681365 www.24chasa.bg

Ти разбираш наистина много от обувки. Само тези думи са достатъчни да насърчат модела Бориса Тютюнджиева да основе собствена модна компания. Няма вид на човек, който управлява толкова сериозен бизнес, но го прави, без да ѝ мигне окото.

Разговорът на маса и на чаша вино с едни от най-близките ѝ приятелки наистина става повод да се роди нова фирма за обувки в България преди 3 години.

В началото едва ли някой е вярвал в успеха ѝ. Въпреки това само няколко месаца след онази сбирка по женски Тютюнджиева вече е успяла да осъществи амбициите си. Обажда се на адвокат, чете закони, наема и дизайнер, който да прави професионалните скици. Капиталът, с който започва, е много малък – пари, които е спечелила от участията си в ревюта и рекламни фотосесии в Италия. Там дефилира на подиума с колекции на Роберто Кавали, снима се за каталог на “Дукати” – компания, която произвежда състезателни мотоциклети.

“Свързвах се с български цехове за производство на обувки. И тогава се сблъсках с първия проблем - изискванията им ми се струваха непосилни. Според условията трябваше да поръчам от всеки модел и размер по 20 чифта. Чудех се какво ще правя с толкова много обувки, ако не успея да ги продам”, обяснява Тютюнджиева за първите си стъпки в този бизнес.

Това не я обезкуражава. Даже я насърчава да стигне по-далече с мечтата си. Започва да търси цехове извън страната и намира добра оферта в една италианска фабрика близо до Рим. Нещо, което не си позволяват и големите модни компании, чиято продукция в повечето случаи се произвежда в Китай.

Разбира се, основната причина Тютюнджиева да предпочете италианската фабрика пред българската, е финансова. И не само че е по-евтино, но и материите, с които работят, са по-качествени според нея. До няколко дни тя очаква пратка с вече готовата колекция за топлите дни.

И като човек с бизнес вече знае какво да поръчва. “Най-търсените размери у нас са 37 и 38 - те свършват най-бързо, а най-бавно - номер 40. Давам идеите, а след това дизайнерите ги скицират. Актуални ще са металните токове, златистите верижки, но и изчистени модели в електрикови цветове”, коментира тя.

С всички тези неща Тютюнджиева се занимава, когато е в шоурума си. През останалото време е с мъжа до себе си - един от най-известните продуценти у нас Андрей Арнаудов.

Досега нито един от двамата не е говорил открито за връзката им. Но на практика са много близки от миналото лято след финала на риалити предаването “Къртицата 2” по Тв 7. Той беше водещ, а тя - един от участниците в шоуто. Покрай работата се сприятеляват и започват да прекарват времето си заедно и след снимките. Така някак естествено стават двойка и в живота.

“Все още не изпитвам потребност да разгласявам връзките си и надявам се никога да не изпитам такава. Важното е, чe имам някого до себе си, с когото се чувствам добре, това е най-ценното. Въпреки че никога не съм се страхувала от самотата, ценно е да бъдеш саможив и да умееш да се обичаш, за да можеш да обичаш и другите”, е единственият ѝ коментар. И единствено допълва: “Аз съм само на 24 години и не само вярвам, а съм убедена, че най-впечатляващите и емоционални моменти от живота ми тепърва ми предстоят. За да създадеш семейство, трябва да си видял повече от живота, да си натрупал повече опит, който след време да предадеш на децата си. Аз не се имам все още за толкова зряла и не съм готова за подобна стъпка. Моментът ще дойде занапред, важно е човек да има правилна самооценка и търпение”.

Засега двамата просто се наслаждават един на друг, прекарват времето си заедно. И много пътуват. Предимно извън България. Преди дни се върнаха от ваканция на Мавриций. Островът е бил английска колония, след това френска и като цяло няма много какво да се разглежда. Туристите ходят заради хубавото време и красивата природа.

“В крайна сметка човек трябва да се развива и личностно. Затова сега се оглеждам за магистратура”, разказва за плановете си Тютюнджиева, която завършва бизнес администрация в “Сити Юнивърсити Сиатъл” - университет в Белвю, САЩ, който има филиал в Ботевград.

С бизнес и маркетинг тя се занимава наистина от дете. Израства в София, където родителите ѝ държат навремето видеотека, книжарница и ресторант. Още когато е в детската градина, родителите ѝ забелязват таланта ѝ да търгува. И това е причината да я подкрепят и сега. “Сгъвах и продавах рекламните материали на родителите ми, може би бях на около 7. От малка съм научена на труд, затова и никога не съм се страхувала от обема работа, който мога да поема. Много е важен примерът, който ти дават родителите ти, и аз съм била истинска щастливка.

Дори си спомням, че обичах да си хапвам и ходих да мия прозорците на една приятелка на майка ми, а тя ми правеше крем карамел”, разказва моделът. Сега и сама може да си го сготви, прави дори и по-сложни неща - лазаня, скариди “Саганаки”, телешко със сини сливи. Но избягва, за да е винаги във форма. Например въглехидратите не присъстват под никаква форма във всекидневното ѝ меню. Най-големият, но и сладък неин грях са ядките, както и млечните продукти.

Нищо не ѝ е вкусно, ако сиренето не присъства в основното ѝ ядене. Ако ѝ предстоят снимки, го замества с извара. Иначе спортът е неизменна част от живота ѝ. Ходи на фитнес поне три пъти в седмицата, а когато има време дори повече. “Спортът за мен не е просто средство, чрез което поддържам тялото си, но и начин за “изпускане на парата”. Напоследък отново се запалих и по тенис на корт, който тренирах около две години, когато бях малка”, разказва за спортния си режим Тютюнджиева.