Цветен календар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4695766 www.24chasa.bg
През април и май се садят най-много цветя - и на открито в градината, и в саксии на балкона. СНИМКИ: АРХИВ И “24 ЧАСА”

Пролетта е най-натовареният сезон за градинаря. Със затоплянето на времето идва ред на някои важни и неотложни задачи в градината - плевене, садене на млади дръвчета и храсти, на много видове зеленчуци, отзимяване на розите, първа коситба на райграса, мулчиране. То е особено важно, защото представлява подхранване на почвата с органични материали - торф, компост, дървесна кора и др., за да може тя да “изхрани” младите фиданки и луковиците на летните цветя, които ще красят градината от юни до октомври. А кои са те и как се отглеждат, вижте в цветния календар, който направихме за вас навръх днешния празник на цветята.

ОТ СЕГА ДО КРАЯ НА АПРИЛ

Иглика

Семената на невена се садят на слънчево място. Най-добрите предшественици на цветето са житните култури.

Засадете я веднъж и след няколко години дворът ви ще се покрие с красиви туфи с едри лилави, бледорозови, жълти, бели или друи цветове. Изборът е голям - има над 500 вида иглика. И все пак разсаждането на различни места в градината се препоръчва - иначе цъфтежът видимо намалява.

Игликата е горско растение, затова обича най-много полусенчестите и по-влажни места в градината.

Понеже вече е пролет, добре е да използвате готови млади растения, чиито семена са били засети преди 15-20 дни. В този случай ще чакате 2-3 г. до появата на първите цветове. Но може да си купите и цъфнал разсад. Най-добре обаче подберете по-ранен сорт, защото цъфтежът на късните съвпада с активния период на голите охлюви, които много ги обичат. Изяждат ги за дни. При засаждането ползвайте ръкавици, защото листата на игликата съдържат отровни вещества и може да предизвикат алергична реакция.

Далиите, наричани още гергини, имат красиви и богати цветове. Растат високи и цъфтят цяло лято.

Игликата е горско растение - обича рохкава хумусна почва и шарена сянка, а не пряка слънчева светлина. Може да я засадите край едри храсти.

До края на април се садят ранните сортове домати (на горната снимка) и семената на градинските подправки. СНИМКИ: ЛИЛИ ИВАНОВА

Невен

Засадете семената му на слънчево място. Но не след царевица или слънчоглед. Добри предшественици за лековитото цвете са житните култури.

През април и май се садят най-много цветя - и на открито в градината, и в саксии на балкона. СНИМКИ: АРХИВ И “24 ЧАСА”

Оранжевите цветове се появяват 2 до 3 месеца след засаждане. Невенът е влаголюбиво растение и трябва да се полива през няколко дни в по-сухи периоди. Важно е да се знае, че цветовете не бива да се берат поне 2-3 дни след поливане. Най-добре е това да става още преди вдигането на росата.

Петунии

Цветове, накиснати в спиртен разтвор, се използват за дезинфекция на пресни рани, а преварени в мас - като мехлем за трудно зарастващите. Прилагат се при лечение и на болки в стомаха, жълтеница, кожни болести и други.

Хризантеми

Латинка

Семената ѝ се залагат по 3-4 в ямки през април, а после цветовете цъфтят и красят и градината, и балкона чак до късна есен. Увивните сортове са идеални за украса на огради и беседки. Има и друг бонус - ако ги засадите край зелето, белите пеперуди непременно ще предпочетат да снесат яйцата си на тях, а то ще остане невредимо.

Калдъръмче

Едно от най-лесните за отглеждане цветя. Не е взискателно към почвата, вирее дори по каменисти места - оттам идва и името му. Самозасажда се като игликата. Има месести листа като тученицата и дребни цветове, а на височина достига 15 см. Размножава се чрез семена и цъфти цяло лято. Ако се засажда на балкон, добре е той да е южен.

Циния

Остава свежа до първите слани. И тя като латинката се размножава чрез семена. Цъфти от юли до септември, а когато прецъфтят, цветоносните стъбла се прекършват, за да се стимулира нов цъфтеж. Стъблата достигат до 80 см, но има и по-ниски сортове. Цветовете също са едри и обагрени в най-различни нюанси.

ОТСЕГА ДО СРЕДАТА НА МАЙ

Далия

Един от националните символи на Мексико. У нас си я знаем и като гергина. Сади се отсега до началото на май и цъфти чак до есента. Обича слънце, много вода и глинесто-хумусна почва, затова преди засаждане на луковиците я подхранете добре. За по-пищен цъфтеж наторете месец и половина след засаждането, а после - всяка седмица. При първия сняг извадете луковиците и ги съхранявайте на хладно и тъмно до следващата година.

Хортензия

Садят се млади растения и се поливат обилно всеки ден, след като цъфнат. Торят се веднъж при засаждането, веднъж, след като се оформят пъпки, а после още 2-3 пъти през лятото. Хортензията образува храст, а цветовете са пищни и приличат на топки от малки шарени листенца. Препоръчва се подрязване, иначе храстът придобива неподдържан вид. Не садете хортензиите във варовита почва, защото заболяват от хлороза.

Лилиум

Казват му още бял крем, макар че цветовете могат да са и жълти, червени, розови. Най-важно е да уцелите дълбочината, на която да засадите луковиците. Те са два вида. Едните, които образуват коренчета най-отдолу (на дъното), се наричат луковици с базално вкореняване. Те се засаждат плитко – на 5 см. Тези, чиито коренчета са отстрани - със стълбено вкореняване, се засаждат по-дълбоко – на 15-20 см. Луковиците могат да зимуват навън, но е добре на 3 години да сменяте мястото им в градината. Лилиумът обича много слънце. Полива се умерено и се наторява край стъблата два пъти годишно - през пролетта и през септември.

СПЕШНИ - ДО 10 АПРИЛ

Кученце

Ако още не сте засадили семената на антириума, по-известен като кученце, побързайте, крайният срок изтича. По принцип градинари препоръчват кученцето да се сее до края на март, но забавяне от 1-2 седмици не е фатално.

Цветовете на кученцето са групирани на гроздове и са разположени почти по цялата дължина на стъблото.

Лесен за отглеждане и цъфтящ цяло лято, антириумът е много популярен у нас. Семената му покълват около три-четири сезона. След това може да се наложи да посеете нови.

Гладиола

Ако бързате да видите цветове в градината си, гладиолата не е за вас. Ще са нужни 2, а понякога и 3 г. от засаждането, за да цъфне за първи път. Някои препоръчват луковиците да се засадят още през март. Но имайки предвид снега, който падна миналия месец, сега е подходящото време. През есента те се изваждат, подсушават се за 2 дни на слънце и се съхраняват през зимата, а стъблата се подрязват на 1 см над почвата. Напролет пак се засаждат. Подходящата дълбочина е към десетина-петнайсет сантиметра.

Ружа

Размножава се чрез млади растения, чиито семена са били засети в сандъче още през март. Семената могат да се сложат и направо в градината, но това трябва да стане сега - не по-късно от 10 април. Ружата обича много слънце и умерена влага.

Сакъзче за южните балкони, здравец и момина сълза за сенчестите северни

За да са красиви балконите от май до октомври, грижите започват отсега. За да се справите успешно и да се радвате на обилен цъфтеж, спазвайте следните основни правила:

1. Подгответе съдовете за садене - сандъчета или саксии. Дезинфекцирайте и обезпаразитете, като обработите вътрешната им страна с фунгицид.

2. Купете качествени семена - гледайте да имат висок процент на кълняемост.

3. Осигурете си торопочвена смес за засаждането.

4. Спазвайте указанията на опаковката на семената - важно е да ги засеете на посочената дълбочина. После полейте с пулверизатор.

5. Загърнете съдовете с фолио за свежо съхранение и направете няколко дупчици. Така семената ще покълнат по-бързо. Отвийте ги, когато поникнат над повърхността, а после при нужда разредете разсада.

6. Поливайте рано сутрин или след залез-слънце и в никакъв случай, когато растението е огряно от жарко слънце.

Преди да направите всичко това обаче, преценете какви цветя са подходящи за вашата тераса. Ако е с южно изложение, там засадете семена и грудки на по-светлолюбивите - калдъръмче, сакъзче, рожец, тагетеси, петунии, обикновени и каскадни бегонии, зокум. Мушкатото също обича слънце и спира да цъфти на сянка, но през лятото (особено между 12,00 и 16,00 ч) го пазете от пряка светлина. Размножава се целогодишно чрез резници.

На сенчести и полусенчести балкони виреят добре здравец, момина сълза, оксалис, копривка, циганче, лобелия, глоксиния, може и бегония. На източния балкон латинките буквално пощуряват, а на западния почти нищо не вирее много добре. Това изложение е най-неподходящо за отглеждане на цъфтящи растения. Въпреки това, ако нямате друг избор, пробвайте с някои цветя, които могат да понесат силното слънце следобед - в много случаи те успяват успешно да се адаптират към иначе лошите условия.

Време е за ранните сортове зеленчуци

ЛИЛИ ИВАНОВА

През април се извършват основните подготвителни работи за зеленчуковата градина - обработва се почвата и се унищожават плевелите. По това време разсадите се пикират и се изнасят постепенно на открито за закаляване. Каквито и съвети да четете, трябва да знаете, че времето за засаждане на зеленчуците в градината е с разлика от 10-15 дни между Южна и Северна България съобразно климатичните условия. Важно е почвата да е повишила температурата си до 12-13 градуса.

В началото на април се засаждат морковите, целината и грахът. По това време се хвърлят и семената на градинските подправки - магданоз, копър, чубрица.

През втората половина на месеца започва засаждането на открито на ранните домати, тиквичките и краставиците. Желателно е обаче да им изберете място, което е защитено от ветрове и се огрява добре от слънцето, за да има благоприятна за развитието на растенията температура. Важно е да засаждате сутрин или в късния следобед, защото от силното слънце нежните разсади могат да загинат.

Тиквичките се оформят в гнезда, които да се поливат лесно, и на по-голямо разстояние между отделните корени. Краставиците, особено корнишоните, се отглеждат най-често до телена конструкция, по която да могат да се вият. Растенията трябва да са на около 30 см едно от друго.

По това време в Южна България се засаждат и ранните сортове пипер, патладжан и зелен фасул. По-късните са към средата на май. Тогава се слагат и късните сортове домати.

През април е време да се подхранят и окопаят сложените през март разсади на зелето, карфиола и картофите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.