На Кефалония мерят плажовете в километри (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4754374 www.24chasa.bg
Лодкари разхождат туристи из езерото Мелисани, разположено в пещера. СНИМКА: Пeтя Дикова

Понеделник, 9 часът сутринта. Градчето Аргостоли се събужда за първия работен ден от седмицата. Най-голямо е оживлението на кея. Ако ви се хапва прясна риба и морски дарове, уловени преди минути в кристално чистата вода в заливите наоколо, това е вашето място. Рибари са акостирали с малките си корабчета. Подредили са в чисти касети екзотични риби и мекотели. Избирате си нещо, веднага го мерят, после рибата се чисти на борда на самата лодка, мие се обилно с вода и ви се подава в пликче.

Аргостоли е главният град на гръцкия остров Кефалония (произнася се с ударение на последната сричка) - най-големият от групата острови в Йонийско море. Намира се на юг от остров Корфу край западното крайбрежие на Гърция и е незаслужено малко познат като дестинация за повечето българи. А има много да покаже...

Кефалония е остров за ценители, който изумява с природните си красоти и традиционния за гърците начин на живот. Той предлага всичко за пътешественика, търсещ нещо различно. Ще откриете преливащи от зеленина планински склонове и закътани между хълмовете долини, където на тераси растат лозя и маслинови дръвчета. Под тях се откриват плажове с бял, жълт, червен и черен пясък, плискани от тюркоазеното море. В рибарските градчета около тях ще ви сготвят най-вкусната прясна морска храна.

Островът е застигнат от голяма трагедия през август 1953 г., когато

в продължение на 2 минути се люлее от 7 по Рихтер

Трусовете са общо 4, като най-разрушителният е на 12 август. Селищата са в руини. Най-голямата трагедия обаче е, че 100 000 души от 125-хилядното население на острова го напускат и емигрират към континентална Гърция или в чужбина - в САЩ, Австралия и къде ли още не. Затова и Кефалония, който е много по-голям от Корфу и има площ от 781 кв. км, е доста по-рядко населен. Сега постоянните жители са 45 000, като през лятото броят им се утроява. 

След голямата мъка и щети се родили и някои положителни неща. Едно от тях е, че новите сгради се строят по стриктни антисеизмични правила и не трябва да са по-високи от 3 етажа. Но може би най-важното е, че островът е останал почти девствен и няма туристически вид.

Кефалония нашумява през последните години, след като британският писател Луис де Берниер публикува романа си “Мандолината на капитан Корели” - любовна драма между италиански капитан и гръцка девойка, която се развива на острова по време на италианската и по-късно германската окупация през Втората световна война. През 2001 г.

там се снима филм по книгата с Пенелопе Крус и Никълъс Кейдж

След това десетки туристи пристигат, за да видят къде са правени снимките.

Ако трябва да определим с 3 думи кое е най-характерното за Кефалония, те са: природа, природа и пак природа. Тук няма да видите магистрали, нито безброй пътни знаци на английски език. За да се придвижите между южната и северната страна на острова, трябва да минете по шосета с много серпентини. В повечето случаи се пътува покрай морето, на моменти доста високо над него. Гледките към тюркоазените заливи са главозамайващи.

Пътищата криволичат, защото обикалят планински масив в средата на острова. Най-високата планина е Аинос с нейния връх Мегалос Сорос (1628 м). Именно там през зимата всичко побелява от сняг. Планината е известна и с една от забележителностите на острова - дребни диви коне, които живеят по склоновете. По пътищата на целия остров трябва да бъдете подготвени, че във всеки момент пред колата ви могат да изскочат кози или овце, които пасат свободно наоколо. Може дори да се натъкнете на животно, което спи по средата на шосето. Кефалония е много зелен остров. Тъй като тук няма индустрия, въздухът е изключително чист. Вдишвате с пълни гърди аромати на гора, треви и билки.

Две места не бива да пропускате, ако сте на Кефалония - езерото Мелисани и пещерата Дрогарати, които се намират съвсем близо до пристанището Сами в източната част на острова. Мелисани е известно и като езерото на нимфите.

Намира се в пещера, описана в Омировата “Одисея”

Носи името на нимфата Мелисани, която била влюбена в бог Пан. Той обаче отхвърлил любовта ѝ и тя се самоубила, хвърляйки се във водата.

Езерото пленява още от входа на пещерата с невероятните си тюркоазени води. Първата му част е под открито небе, тъй като пещерният свод се е срутил преди около 5000 години. 

На входа ви чакат лодкари, които ви разхождат из откритата част и стигат до малкия 30-метров остров в средата на езерото.

Най-добре е да посетите пещерата по обяд. Тогава лъчите на слънцето падат отвесно надолу и цялата пещера се осветява, а кристалночистата вода става светлотюркоазена. С промяната на слънчевата светлина водите му непрекъснато сменят цвета си.

Езерото е свързано с интересен природен феномен. В местността Катавотрес близо до столицата Аргостоли в западната част на острова солената морска вода се всмуква в сифони на дъното и пътува 2 седмици под земята, като пресича острова и се появява отново в езерото Мелисани в източната част. Оттам тя пак се връща в морето.

Пещерата Дрогарати в съседство е на възраст 150 млн. години. Огромната зала вътре е изпъстрена със сталактити и сталагмити, разкриващи причудливата игра на природата.

Пещерната зала е с площ 900 кв. м и известна като “Зала на възхвалата” заради изключителната ѝ акустика. Знае се, че през 1963 г. оперната прима Мария Калас я посетила и решила да изпее нещо, за да пробва акустиката. След нея в пещерата са организирани десетки концерти.

Това, с което Кефалония е най-известна обаче, са плажовете. Крайбрежната ивица е с дължина 250 километра и е силно нарязана, образувайки десетки малки и по-големи заливи. Именно тук е и

един от най-известните плажове не само в Гърция, но и в целия свят - Миртос

Вече десет поредни години класации го поставят на първо място в Гърция и в топ 3 на най-известните плажове в света.

Миртос трудно може да бъде забравен. Той се намира в центъра на голям залив на западното крайбрежие, обграден от стръмно спускащи се зелени планински склонове. Ивицата от бял пясък и ситни бели камъчета постепенно потъва в светлотюркоазената вода. Погледнато от високо от шосето, морето постепенно сменя всички нюанси на морскосиньото, като преминава от светло към тъмно. До плажа се стига по лъкатушещо шосе през планинския склон. Ако бързате, може да спрете на издадена тераса горе на пътя, за да погледате залеза.

На Кефалония има плажове за всички вкусове. Организирани с чадъри и шезлонги или пък по-диви с фин бял пясък, до които се стига само с лодка.

Впечатляващо е, че само на този остров има 20 плажа със син флаг, които за цяла Гърция са стотици. Европейските критерии за даване на син флаг са добро управление, чиста околна среда и обща грижа за региона. Най-хубавите плажове са в южната част на острова, която е и по-туристическата. Така например плажът от ситни камъчета на курортното селище Скала е дълъг 3 километра и има предостатъчно място за всички.

До пристанището Порос също има огромен плаж със син флаг. Тъй като той е по-каменист, чадърите и шезлонгите се предоставят на туристите от общината безплатно.

През активния сезон всички плажове са снабдени с подвижни съблекални и душове, които се прибират след края му и брегът остава абсолютно девствен.

В източната част на острова се намира плажът “Каминя”, известен с това, че там 2 пъти в годината - през май и септември,

излизат да снесат яйцата си известните морски костенурки карета-карета

Заради тях на пясъка няма никакви чадъри и шезлонги, но може спокойно да се дойде на плаж.

За тези, които не обичат да стоят само на плажа, островът предлага най-различни форми алтернативен туризъм - подводно гмуркане, скално катерене, хайкинг, колоездене, конна езда и лов.

В най-северната част на Кефалония се намира пристанищното градче Фискардо - едно от най-известните и скъпи места там. То единствено от целия остров остава непокътнато при земетресението през 1953 г. и само там можете да видите как са изглеждали къщите преди труса. Запазени са и образци от микенската, римската и византийската епоха. Малки таверни са обградили залива, в който акостират луксозни яхти от всякакъв калибър. В градчето са спирали световни знаменитости като Мадона, Ричард Гиър, Джони Деп, Стивън Спилбърг, Роман Абрамович и кой ли още не.

Фискардо пленява със своите къщи, боядисани в яркооранжево, синьо, лилаво и розово. Покрай тях през пролетта навсякъде са избуяли в лилаво глициниите, а из въздуха се носи

ароматът на цъфнали портокалови дръвчета

Кефалония е много духовно място. Покровител на острова е свети Герасим. Монахът идва там през XVI в. и обитава пещера на юг от Аргостоли. По-късно основава манастир и остава там до смъртта си. Мощите му, с които са свързани много чудеса, са поставени в стъклен саркофаг вътре в манастира и се изнасят за религиозни шествия на 16 август и 20 октомври, за които се стичат стотици вярващи.

Църквата на Дева Мария край селцето Маркопуло пък е свързана с друго интересно явление. В периода между 6 и 15 август, когато се чества празникът Успение Богородично, всяка година се появяват

малки безвредни змийчета, които имат знак като кръст на челата си

Местните ги очакват с трепет и ги носят на ръце по празниците, тъй като се смята, че носят късмет. Жителите на острова разказват, че змийчетата не са се появили само няколко пъти - през годините на окупацията на острова през Втората световна война и преди голямото земетресение през 1953 г. 

Любителите на историята могат да разгледат археологически обекти от преди 40 000 години, гробници от микенската епоха и новооткрити римски гробове. Учените все още изследват намерени останки от античния период край пристанището Порос. Местните жители се надяват те да са свързани с Одисей, легендарния владетел на съседния остров Итака, възпят от Омир в “Одисея” и “Илиада”.

До Итака може да стигнете с ферибот от Сами само за 30 минути, като двата острова се виждат един от друг. Те образуват нещо като дълъг ръкав, в който наситеносините води на морето не трепват от вълнение и на туриста му се струва, че всеки момент ще види някое платно от времето на Одисей.

Лятото освен прекрасно време за плаж е и сезонът на фестивалите в Кефалония - музикални и кулинарни. Най-известният продукт на острова е бялото вино робола, което е от специфичен местен сорт грозде. Там се прави и прекрасен зехтин от местни маслини, както и мед от мащерка. Не пропускайте местния специалитет - бадеми, потопени в захаросан сироп. 

Надпяват се с мандолини по италиански

Kогато континентална Гърция пада под турско робство, Йонийските острови един по един приемат властта на венецианците и остават свързани със Западна Европа. Кефалония става просветен център през XVII век, когато Венеция не успява да задържи о. Крит и турците го превземат през 1669 г. Хиляди критяни, между които много учени, артисти и занаятчии, бягат в Кефалония. 

От венецианците, както и по-късно от французите, на острова е останала специфична архитектура, а жителите му имат особен диалект, който напомня италианския език. Затова в Гърция често казват на кефалонийците “вие не говорите, вие пеете”.

Местните песнопения са като италиански канцонети. Наричат се кантадес и са серенади, които се изпълняват от по няколко мъже, които се надпяват с китари и мандолини. Темите са едни и същи - за любовта и за тъгата на емигранта по острова, който е напуснал. С една от тях ни изпраща певецът Герасимос Ливиератос:

“Лодката играеше по

безкрайното море,

щастлива, че се връща от изгнание,

когато се съмна, той видя планината Аинос

и акостира в любимия

Аргостоли”.

Сребърният град Йоанина дели пътя до острова  на две

За да стигнете до остров Кефалония, може да вземете самолет до Аргостоли. Ако искате да обиколите острова обаче, най-добре е да тръгнете с кола.

Минавайки през областта Епир, може да разделите 700-километровия път, като преспите в Йоанина, наречен още Сребърния град. Китното градче, разположено край езерото Памвотида, е известно със своите занаятчии, които изработват от сребро бижута, икони и свещници. В средата на езерото е остров Ниси, където ще ви предложат специалитета си - жабешки бутчета.

След Йоанина продължавате към остров Левкада. Преди него минавате през подводен тунел, дълъг 1600 м, който пресича напряко голям залив. Островът е свързан със сушата с 50-метров железен мост. От пристанището Василики на Левкада вземате ферибот за Кефалония.

Другият вариант е, минавайки с кола през Епир, да стигнете до пристанище Астакос в континенталната част на Гърция и оттам да вземете ферибот за Кефалония.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /