Съпрузи лекари спасиха хора с риск за живота си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4763179 www.24chasa.bg
Д-р Ферхад Ахмед и д-р Филиз Абидин на церемонията по награждаването на “Достойните българи” СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Достойните българи д-р Ферхад Ахмед от Кърджали скочи в язовир, без да може да плува, за да стигне до ухапан от стършел.  Жена му д-р Филиз Абидин вървя през преспите, за да помогне на бебе

На 21 септември 2014 г. малко след 21 ч на тел. 112 се получава сигнал за мъж с алергичен шок след ухапване от стършел, състоянието му рязко се е влошило. Мястото на инцидента е на десния бряг на яз. “Студен кладенец”, докъдето няма път. Д-р Ферхад Ахмед, който работи в центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, и спасителите от местната противопожарна служба отиват с автомобил до с. Широко поле, после се качват на лодка.

Оказва се, че е невъзможно тя да спре на отсрещния бряг. Тогава д-р Ферхад Ахмед скача в студената вода и успява да се добере до мястото, където в продължение на повече от час оказва помощ на пострадалия.

По-късно стана ясно, че медикът не можел да плува. Спасяването на пациента струва на д-р Ферхад Ахмед и седмица боледуване, защото премръзнал в ледените води на язовира.

“Честно казано, когато скочих, не ми мина през ума, че не мога да плувам”, признава д-р Ферхад Ахмед. Според него всеки лекар би постъпил по същия начин.

“Всички в центъра за спешна помощ са попадали в подобни екстремни ситуации и са реагирали адекватно. Работим в труден планински район и в много случаи местата са недостъпни за линейка. Налага се да се действа според ситуацията”, казва лекарят.

Няколко месеца по-късно съпругата му д-р Филиз Абидин, която също работи в Бърза помощ, рискува живота си, когато цялата Кърджалийска област беше блокирана от преспи. В нощта на 8 март т.г. на тел. 112 съобщили за болно едномесечно бебе в отдалечена махала на с. Рани лист. От обясненията от родителите станало ясно, че то получило алергична реакция след прием на витамин Д.

“Тръгнахме с високопроходим автомобил на Българския червен кръст. Не знаех, че няма да успеем да достигнем до адреса. Колата остана на пътя край селото, а аз поех към махалата, в която беше детето”, разказа д-р Филиз Абидин. Тя не се поколебала да тръгне пеш през преспите. Акцията продължила 4 часа. Лекарката прегледала бебето на светлината от 2 свещи и фенерче. Преценила, че е най-добре да бъде хоспитализирано. Завили го с 4 одеяла и го пренесли на ръце до линейката в края на селото.

“В такива моменти се действа инстинктивно. Не се разсъждава, не се мисли. Целта е да достигнеш до пациента и да окажеш помощ. По-късно си даваш сметка в каква тежка ситуация си попаднал”, казва д-р Филиз Абидин.

“Не сме герои, просто изпълнихме дълга си”, казват и двамата. Въпреки екстремността работата им харесва и не мислят да се отказват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,