Слави покани Деси Добрева в “България търси талант”, но още не я е извикал за втория си концерт наесен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4780277 www.24chasa.bg
Добрева в кадър от първото си участие като жури в “България търси талант” СНИМКИ: АРХИВ И БИ ТИ ВИ

Много вероятно е Десислава Добрева да се окаже успешнo телевизионно лице заради школата на Слави Трифонов. Досега всеки, минал през нея, продължава с добра кариера на екрана.

Певицата смени журналистката Илиана Беновска в журито на “България търси талант”. Решението е на Трифонов, чиято компания “Седем осми” продуцира предаването по Би Ти Ви.

Промяната се случи 3 седмица преди края на шоуто (финалът е на 31 май от 20 ч), но е очевидно, че там Добрева се чувства там в свои води. Пасва си с екипа, защото са работили заедно и преди.

Дарина  Павлова и Деси Добрева се снимат за спомен зад кулисите на “България търси талант”.
Дарина Павлова и Деси Добрева се снимат за спомен зад кулисите на “България търси талант”.

“Предложението дойде от продуцента на предаването, с когото обсъдихме датите за снимки. За късмет ангажиментите ми не съвпадат с тях, и така се оказа съвсем благоприятно да се включа в последните няколко предавания. Разбира се, че приех с удоволствие. За мен това са приятни емоции с приятни хора – колеги, участници. Честно казано, нямаше някаква специална подготовка. Изгледах няколко епизода, a и екипът също положи усилия да не се чувствам неподготвена. Обстановката е приятна и емоционална, като преобладават надеждата в очите на талантите и хуморът сред хората в екипа”, обяснява Добрева за мотивацията си да се върне на работа при бившите си колеги след 10 години раздяла.

Евгени Димитров свири на акордеон, а Деси Добрева и Слави Трифонов пеят по време на концерта в “Арена Армеец” миналия месец.
Евгени Димитров свири на акордеон, а Деси Добрева и Слави Трифонов пеят по време на концерта в “Арена Армеец” миналия месец.

Тя напусна “Шоуто на Слави” през 2004 година, за да се отдаде изцяло на музиката, като успя да се реализира за кратко и като водеща. Певицата беше автор и водещ на вечерното предаване “Полет над нощта” по БНТ 1. Между другото малко след това и колежката ѝ Александра Раева - другата беквокалистка на “Ку-ку бенд”, се наложи като водеща именно в първите два сезона на “България търси талант”.

И двете са много талантливи, но не успяха да покажат на концерта на Слави в “Арена Армеец” и какъв голям тандем са, когато пеят заедно. Раева отсъстваше заради ангажимент в Испания.

“Не успяхме да се видим, но на нея е трудно човек да ѝ хване спатиите – непрекъснато пътува или се гмурка нейде из разни морета. Много исках да сме заедно на концерта, да приложим някой от старите трикове”, казва Деси Добрева.

Лично Слави Трифонов ѝ се обажда в края на миналата годината, за да я покани за концерта. Приема веднага, без да се замисли. По това време тя е в Лондон заедно с Теодосий Спасов, Бойка Велкова, Иван Шопов и Иво Христов. Тъкмо пристигат, защото имат участие с проекта “Балкански” (аудио-визуално шоу) в българското посолство. Това е финалното събитие от Дните на българската култура, които се провеждат всяка година в английската столица.

“Концертът в “Арена Армеец” беше голяма емоция предполагам за всички – и за нас, като участници в него, и за публиката, която поемаше всяка наша дума или движение и също дейно участваше и пееше с цяло гърло. Забавлявах се истински, но не забравих и професионализма. Не е тайна, че със Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” сме изнасяли концерти и пред по-многобройна публика, но това никога не е било жизненоважно за мен.

Един артист трябва да може да се раздаде и само пред един човек - той също е неговата публика и също е толкова важен, колкото и останалите хиляди. Не страдам от главозамайване и цифромания – интересува ме винаги емоцията, която съм оставила у хората, които са ме слушали, а не колкo са били те на брой”, обяснява Добрева, която засега няма покана да участва на втория концерт на бенда, който ще е на стадион “Васил Левски” наесен.

Само хубави и мили спомени нахлуват в главата на 34-годишната Добрева, откакто отново работи със старите си колеги.

И тя, и Слави, като чуят “Назад, назад, моме Калино”, се сещат за едно - случката с лука, както обича да я нарича певицата. Навремето тръгват на турне, но Добрева е болна. Гласът ѝ изчезва внезапно. “И изядох цяла чиния с бял ужасно лют лук. Това е рецепта за глас, бях я чула от мои колеги, оперни певци”, обяснява тя. В програмата е включена и народната песен, по време на която Слави и Деси се държат за ръце. Той се обръща към нея и иска да я погледне с любов, но тя дъхти на лук. Резултатът е, че от ужас на Слави му текват сълзи. Просълзи се, но от умиление, както и сега, когато я чува колко хубаво пее.

“Сега поддържам гласа си, както се поддържа и един спортист – с упражнения. В моя случай дихателни и разпяване. И с млад дух”, разказва тя.

Когато Добрева напуска “Шоуто на Слави”, заминава за Америка, за да учи в известния музикален университет “Бъркли” в Бостън. Завършва го с пълно отличие. И затова е вписана в ежегодния алманах на отличниците - The Dean's List. След това прави самостоятелен дебют на най-популярната джаз сцена в света - The Blue Note в Ню Йорк, и издава първия си солов албум “Тя Е!”.

“Спечелих куп награди на престижни международни фестивали - изобщо развивах се, трупах опит и знания, които бих искала сега да предам тук, в своята страна. Интересувам се и се занимавам с детска педагогика и възпитание и по-точно наблягам на иновативните подходи и импровизацията в методологията”, обяснява Добрева.

В онзи период живее малко и в Ню Йорк, където е брокер на недвижими имоти - работа, която ѝ помага да се отпусне и да говори свободно английски.

Там е със съпруга си Мартин, с когото вече са разведени отдавна. Добрева обаче не обича да коментира личния си живот и за него знаят само най-близките ѝ.

Двамата имат 4-годишна дъщеря Алина, която ходи на детска градина. В грижите за нея помагат майка ѝ и баща ѝ, които живеят във Варна. “А аз съм на път между Варна и София”, обяснява Добрева, която сега освен с “България търси талант” се занимава с неща, които не са свързани само с музика. “Всяка година правя около 20-ина нови песни, тъй като събирам фолклор и записвам песните, които са ме впечатлили”, обяснява тя.