Лошо падане спира Даниела Доковска да стане музикален виртуоз като сестра си Павлина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4817558 www.24chasa.bg
Павлина Доковска в софийския си дом СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Известната пианистка е в България, гледа филм за кариерата си, води безплатно майсторски класове

Павлина и Даниела Доковска са сестри. Много са близки и много се обичат. Не позволяват на нищо да ги раздалечи или отдалечи - дори хилядите километри. Делят един етаж в столичен квартал, но едната рядко е в софийския си апартамент - превзет основно от рояла и пианото, няколко картини, снимка на нейната педагожка Лидия Кутева. Другата е звезда в съдебните зали, а пледоариите ѝ се изучават от студентите юристи.

За нейната работа в правосъдието едната научава онлайн или от късните разговори съобразно времето у нас и в САЩ. Другата следи световната преса, за да знае къде са били блестящите ѝ клавирни концерти какви успехи са имали нейните ученици, какво пишат критиците...

Като малки правели дуети - Даниела с цигулката, Поли - на рояла. Уви, нелеп инцидент води до увреждане на ръката прекъсва музикалната кариера на Даниела. Тя става юрист и постига върхове в професията.

Това е друго семейно правило - с каквото и да се захванеш, стреми се да бъдеш най-добрият

Тръгват от Русе. Обичат неговата история и атмосфера. Родителите им са юристи. Техните приказки за лека нощ са взети от родовата им история. Прабаба им по майчина линия Величка Шипкалиева е не само една от първите учителки в Русе, но и една от първите русенски актриси. Тя е и първата жена, чийто глас е записан на грамофонна плоча. Заедно с Петрана Обретенова са пренасяли през Дунава знамето на революционния комитет. Името ѝ стои в Пантеона на възрожденците в Русе.

Всички в рода им са хора с мисия

Така са възпитани и те. Да даваш, е по-важно от това да получаваш. “Сестра ми Даниела е най-щедрият човек, когото познавам”, споделя Павлина.

Сега проф. Павлина Доковска оглавява департамента по пиано в елитния Mannes College for Music в Ню Йорк. Тя е и артистичен директор на фестивала на изкуствата в Югозападна Вирджиния. Завършила е Нацоналното музикално училище “Л. Пипков” в класа на Лидия Кутева и ДМА “П. Владигеров” при Джулия и Константин ГаневиПродължава обучението си при Ивон Льофебюр в Париж. Получава магистърска степен в Juilliard School of Music, Ню Йорк.

Дебютира в концертните зали на Ню Йорк,

Вашингтон, Мюнхен, изнася концерти с Hudson Valley Philharmonic, Austin Symphony, както и с филхармонията на Люксембург под диригентството на Леополд Хагер - изпълнение, което е разпространено из цяла Европа. Изнася съвместни рецитали с Николай Гяуров в Париж, на Залцбургския фестивал, в Миланската скала и Уигмор Хол в Лондон. Музикалната критика и публиката високо оценяват изпълненията ѝ - дълбочината на интерпретацията, блестящата техника и емоционалното внушение.

Доковска има издадени компактдискове с музика от френски композитори, Шуман,

руски романси изпълнени заедно с Гяуров, записи на сонатите на Прокофиев

и Рахманинов в дуо с челиста Натаниел Розен. Носител е на първи награди на Международния конкурс “Клод Дебюси” във Франция и на Международния конкурс в Сенигалия, Италия.

Член е на управителния съвет на Международната фондация “Св. Св. Кирил и Методий”. От 1995 година досега Павлина Доковска организира съвместно с фондацията ежегодни концерти “Музикални съкровища от България” в рециталната зала на “Карнеги Хол”, които представят млади български музиканти. От 2005 г. с лични средства спонсорира ученически стипендии за пианисти от НМУ “Л. Пипков” в памет на своята учителка Лидия Кутева. С помощта на генералния консул Антон Карлов и българската общност в Ню Йорк, Павлина активно съдейства само за няколко месеца да се събере сумата от 55 хил. долара, за да се купи роял с отлично кочество - “Стейнуей”, за залата на генералното консулство. Това поставя началото на музикалните серии “Български концертни вечери в Ню Йорк”, ръководени сега от пианистките Анна Стойчева и Лора Чекоратова. “Човек може да бъде истински свободен и космополит само тогава, когато е привързан към мястото, откъдето е тръгнал”, твърди световноизвестната пианистка.

На 16-ти юни тя ще проведе майсторски клас в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, а от 27 до 29 юни - в Русенското музикално училище “Проф. Веселин Стоянов”. Тя приема поканите като привилегия и предизвикателство да предаде опита си на учениците. Нейните класове и концерти тук са винаги без хонорар - тя е убедена, че всеки български музикант, който се реализира професионално в чужбина, трябва да прояви щедрост към страната , в която е роден и в която е получил безплатно образованието си.

В Ню Йорк само за една годината студентите, издържали изпитите за Mannes College, плащат такса от 42 хил. долара. Но колежът предлага и възможност за стипенции - така сега там има трима талантливи млади българи - Георги Леков, Лола ал Ахмад и Сибел Зайнелова,

единият от които с пълна стипендия

В средата са на младежи от цял свят, но все повече са учениците от Азия и главно от Китай. Павлина често гастролира в Китай и е удивена от бързия напредък във всички сфери, включително и в музиката, където конкуренцията е безмилостна. Тя е убедена, че у нас още много може да се желае по отношение на ранното музикално образование.

“Аз съм много, много българка

Заминах за САЩ сама с Фулбрайтова стипендия (тя живее там повече от 30 години - б.а.). Нямах никакви приятели. Изживях големи трудности и сега смятам за свой морален дълг да помагам на млади български музиканти, които пристигат в Америка. Трябва да следваме собствените си приоритети и да се научим да развяваме българското знаме. Способността на човек да дава на обществото - това е смисълът на съществуванетоТрябва да се остави следа, а това става, когато правиш нещо и за другите”, споделя пианистката.

“Дъщеря ми обичаше

и уважаваше Павлина (Доковска), искаше да се докосне до нейното изкуство и затова пожела да направи филм за нея”, разказа д-р Вангелова - майката на известната журналистка Радостина Константинова, която наскоро си отиде от нас. Приятели довършват проекта и за документалния филм “Вярвам в мисията”, посветен на световноизвестната пианистка. Радостина е сценарист и режисьор (заедно със Станислава Калчева), а Иван Тонев е процудент, но и в екипа оператори. Премиерата на 54-минутната лента беше в четвъртък в Дома на киното в София и мина при голям успех. Проф. Павлина Доковска в момента е в България и лично присъства на премиерата на лентата, която разказва за нейния светоглед и за изкуството ѝ през погледа на известната журналистка.

“Животът трябва да се живее с радост - казва Доковска. - А музиката е свят, който е винаги млад. Докато е жив, човек продължава да се учи и така наистина остава млад. Тази житейска философия споделяше и Радостина, това ни сближи. Тя беше мъдър, слънчев и много силен човек. Много позитивен. Носеше тази чистота и любознателност на вечната младост.”

   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на