Български актьори ще се обучават както звездите от Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4827387 www.24chasa.bg
Мичъл Мулен, който ще пристигне у нас, за да преподава новия метод

Майсторският клас

ще е във филмовите

студиа на

“Ню Бояна филм”

Ал Пачино е в голямото кино от 50 години. Много е уверен в себе си и въпреки това си признава, че за ролята си в шекспировата екранизация “Крал Лир” е ходил на уроци 3 пъти седмично по 4 часа.

Така правят добрите актьори - усъвършенстват се постоянно. Това е и желанието на Антъни Мейндл, когато преди 10 години основава актьорската си школа AMAW (името е абревиатурата от Anthony Meindl's actor workshop). В нея преподава авторска техника, при която актьорската игра никога не изглежда фалшива или неискрена.

За да покаже какви са тези новаторски методи, в България пристига един от учителите от неговата школа - Мичъл Мулен. Той ще предаде своя опит в двудневен майсторски клас във филмовите студиа на “Ню Бояна филм” в последния уикенд на месеца.

Тогава българските кандидати, сред които са проявили интерес и

вече утвърдени

млади актьори,

ще имат възможност да видят на живо как работят в Холивуд. Защото голяма част от младите звезди в Америка са минали именно през школата AMAW. Това е и най-доброто актьорско училище в Лос Анджелис през последните 4 години според “Бекстейдж” - популярно списание, посветено на киноиндустрията в Щатите.

Една от известните ученички е 24-годишната Шейлин Удли, която вече има номинации за “Златен глобус”. Младата актриса успя да оглави и звездния актьорски топ 10 на IMDb - световния сайт за кино, като измести от първото място Дженифър Лорънс. По системата на AMAW се обучава и Юлиан Костов - актьорът, който стана популярен у нас с участето си в риалити предаването “Африка. Звездите сигурно са полудели”.

От години се снима в чужди продукции, но минала година се записва в училището на Мейндл в Лондон. Препоръчват му го в един ден трима души, като един от тях

чува за новия метод

лично от канадския

актьор Райън Гослинг

“Техниката учи актьора да изразява личните си чувства, да слуша събеседника си внимателно и да се афектира от думите му в сценария. Ако има проблем да се бори за остояването на гледната си точка или правотата си в дадена сцена, значи има проблем да го прави и в живота си. Курсът в Лондон е веднъж седмично, но когато преподавателят види къде са слабостите на актьора, му дава задачи. Например актьорът да конфронтира някой свой авторитет, който го мачка. Ако има проблеми да показва чувствата си, задачата е всеки ден и по-често да казва на любимите си хора: “Обичам те”, разказва Костов.

Тази техника се преподава само на 6 места в света - Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Лондон, Ванкувър и Сидни. Предстои и в София на 27 и 28 юни.