Лили Йончева написа два учебника по музика, по които ще се преподава в цял Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4853427 www.24chasa.bg
Лили Йончева в една от класните стаи, в които преподава перкусии СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Няма шанс Лили Йончева да остане без билет за втория концерт на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” наесен. Обаче няма да гледа отстрани, а ще работи.

Казва ѝ го Евгени Димитров-Маестрото в телефонен разговор преди дни. Тя му се обажда, за да го попита: “Сигурно ли е?”.

Малко преди това нейни приятели в Лондон ѝ разказват за еуфорията около изкупуването на всички места на стадион “Васил Левски” за няколко часа. Питат я дали може да уреди и за тях. Тогава убедена, че става дума за някакво недоразумение, се чува с Евгени Димитров, който ѝ потвърждава: “По-сигурно от това няма.

Ти билет ще имаш,

но и ще свириш на

сцената, нали знаеш?”

Така Йончева получава покана да се включи в следващия концерт на “Ку-ку бенд”. Вероятно голямата част от репетициите ѝ ще бъдат в Лондон, където тя живее и работи от 6 години. Въпреки това ще се качи на сцената напълно подготвена, както го направи и предишния път в “Арена Армеец”.

Схемата е следната: след като бъдат уточнени песните за концерта, тя ще получи пълен списък с тях, както и студийните и концертните им версии. Ще ги слуша, когато е в колата, а като влезе в студиото – ще свири. Всъщност има специално разпределение на перкусионната част между нея, Калин Вельов, който също е бивш член на бенда, както и настоящият – кубинецът Рейди Мачадо Бризуела. Отстрани свиренето на перкусии може и да изглежда хаотично, но всъщност всеки си знае много добре какво да прави, когато е на сцената.

Лили Йончева е професионалист в своята област. Цял Южен Лондон ѝ се доверява. Може и да няма вид на истинска учителка, но преподава перкусии в класовете по музика в община Мъртън, квартал Бромли, и също в Кенсингтън.

Предстои ѝ да

изнася уроци и на

студентите в

“Морли колидж”

- колеж, който се намира в Централен Лондон.

Прави го по своя методология, която е много успешна. Именно по тази система Йончева пише и 2 учебника - по перкусии и джембе - това е вид африкански барабан. Те отговарят напълно на английската образователна система и най-вероятно от следващата учебна година всички учители ще преподават по тях.

“На мен самата ми трябваше такъв вид ръководство, а в Англия няма. Затова седнах и през последната година си ги написах сама. Тук той е първият по рода си. Той е около 40 страници и включва най-важните и основни неща в свиренето на този инструмент”, започва разказа за началото на кариерата си като преподавател перкусионистката.

За английската система нейното образование е внушително. Докато е в България, завършва музикална педагогика в Софийския университет. Има и класическо музикално образование. Сега дипломите ѝ са признати на едно от най-високите нива не само в Англия, но и в цялото Обединено кралство.

“Дори и някои училищни директори нямат този вид диплома”, обяснява Йончева, която отдавна изнася лекции и на преподаватели по музика.

Учебниците ѝ, които нямат аналог, са предвидени за една учебна година. Единият е за деца, а другият - за студенти и възрастни.

Между другото освен всичко изброено дотук преди време Йончева си основа и собствено частно училище - “Лил перкусии”. Засега там работи сама, но плановете ѝ са да наеме и други преподаватели, след като учебниците бъдат отпечатани.

“Имах самочувствие благодарение и на образованието си, и на опита, който придобих в “Ку-ку бенд”, без което човек не може да се оправи. Всичко, което ми се случва в Лондон, е резултат на много работа. Преподавателската ми дейност е

част от проект,

който правителството

одобри и финансира

преди около 3 години. Целта на програмата е истински музиканти да влизат и да преподават на децата. И аз всъщност съм един от първите учители, които се включиха в програмата”, обяснява Лили Йончева.

Миналата година трябва да преподава перкусии в лятно училище. Изобщо не забелязва, че по време на всички уроци един мъж седи срещу нея и я слуша внимателно - това е Чарли Ричардсън, мъжът, с когото има връзка от миналата година. Той също е музикант - свири на саксофон и кларинет, и работи по същата правителствена програма като Йончева, но отговаря за Северен Лондон.

Ричардсън има две деца - на 2 и на 4 г., той е разделен с майка им отдавна. Йончева също е разделена с бащата на дъщеря си - 4-годишната Беата, която е родена в Лондон.

“Вкъщи е много весело. Като детска градина сме, но през уикенд. Защото

през седмица

децата са при

другите си родители

Дъщерите на приятеля ми дори се опитват да изговарят думи на български, говорят го по-добре от моята дъщеря”, разказва перкусионистката.

“Уикендът в края на септември, когато ще съм в София заради концерта на “Ку-ку бенд”, ми е свободен. Вече съм изчислила, тогава по план децата ще са при другите си родите”, разказва тя.

Приятелят ѝ вече е идвал в България и много му харесва - знае няколко думи, както и най-известните песни на “Ку-ку бенд”. Преди големия концерт в “Арена Армеец” Йончева го е чувала да си пее и тананика “Назад, назад, моме Калино” и “Моя си, моя”. “Научил ги е, тъй като аз постоянно ги слушах в колата, за да се подготвя”, разказва тя.

Лятото двамата ще съберат слънце на Българското Черноморие. За втора поредна година Йончева ще свири през август в Арапя на бар на плажа. Украсата на заведението е изцяло нейно дело.

“Казано накратко - живея спокойно и се чувствам добре и на двете места”, завършва разказа за настоящето си Лили Йончева.

НЕЙНИЯТ ВЪЗХОД...

Срещна любовта. Лили Йончева се запознава с приятеля си Чарли Ричардсън миналото лято.

...И ПАДЕНИЕ

Липсва ѝ морето. Заради многото ангажименти тя ще си направи ваканция на Българското Черноморие чак през август.