Старите снимки на “По света и у нас”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4872966 www.24chasa.bg
Анахид Тачева е една от емблематичните водещи на "По света и у нас".


“А бяхме млади. Мама - 1971 г., “По света и у нас” - 1992 г.” Този текст написа Димитър Цонев под чернобелите снимки, на които са той и майка му Анахид Тачева. Публикуваме ги с негово разрешение, след като той самият ги пусна в профила си във фейсбук.

Поводът е документален филм на БНТ, направен от Петя Тетевенска и Надя Обретенова за 55-те години, в които има “По света и у нас”. Едночасовата лента ще бъде излъчена на 25 юли след централната емисия новини от 20,45 ч.

“Колегите снимат филм и се ровят в архива на телевизията. Там са намерили тези снимки и и ми ги пратиха. Така, като гледам декора зад мене, това трябва да е студиото ни от септември 1992 г. Аз започнах да водя “По света и у нас” три месеца преди това - през май”, разказва Димитър Цонев.

И до днес той е известен като водещият на новини, в когото

публиката има

най-голямо доверие

Това показват данните на социологическа агенция, която мери рейтингите на тв водещите точно по този показател. Проучването е направено малко преди той да напусне студиото на БНТ, за да стане говорител на царя. По онова време конкуренцията е много голяма, защото на пазара вече са и Би Ти Ви, и Нова тв.

“До 2001 г. бяхме монополисти. Всички гледаха “По света и у нас”. Дори имаше една приказка - “не се е случило, ако не е давано в “По света и у нас”, спомня си Цонев.

Една година преди да стане водещ на най-важната емисия в БНТ, той води последните новини в 23 ч. Въпреки това през първите няколко месеца в “По света и у нас” осезателно усеща напрежението от огромната зрителска аудитория. “Майка ми ме следеше и критикуваше. По времето, когато е направена нейната снимка, тя вече е програмен говорител. В началото на кариерата си е чела новините”, казва Цонев.

Някои от своите истории той припомня в заснетия филм “55 години “По света и у нас” - Новинарите разказват”.

“Историята на едни новини всъщност е историята на един живот. Затова в тези телевизионни мемоари говорят колегите, разказват събитията, които сме преживели, през своята гледна точка”, обяснява Петя Тетевенска. Така записват говорителя Димитър Игнатиев, който все още работи в БНТ, Даниела Кънева, Явор Цаков, Сашо Късметски, Уляна Пръмова.

Никола Филипов е

показан с архивни

кадри,

тъй като е болен и няма как да говори пред камерата. Той е водил първата емисия “По света и у нас” на 20 юли 1960 г. Тя обаче не е останала в Златния фонд по простата причина, че по онова време не е имало записваща техника. “Така първите емисии буквално са отлетели в ефира. Като театъра са. За тях е останал само споменът, но няма как да ги видим”, каза Тетевенска.

Методи Манченко, шеф на спортните новини, припомня старта на спортната редакция в БНТ. Севда Шишманова, програмният директор на медията днес, разказва репортерския си удар, когато засне министърът на МВР Любомир Начев в компанията на манекенки в нощта, когато в София са убити трима полицаи.

Бойко Василев, водещият на “Панорама”, започва в телевизията като репортер на две изключително популярни предавания - студентското “Ку-ку” и емисията “По света и у нас”. Сам разправя в мемоарния филм как се забавлявал, докато записва героите на деня за смешното шоу, след което вече им задавал сериозни въпроси за новините.

Асен Агов говори за един от най-интересните периоди на телевизията - времето, когато там се разчупи статуквото и Канал 1 и Ефир 2 замениха Първа и Втора програма. Тогава той е директор на телевизията и двигател на промяната.

Говорят още Нина Спасова, Камен Алипиев, Радина Червенова, Добрина Чешмеджиева, сегашният шеф на новините Даниел Чипев, Милена Цветанска, репортерите Мария Чернева, Светлозара Казасян, Иво Никодимов. “Много са. Над 30 души сме записали и този един час се оказа много къс за невероятните истории на “По света и у нас”, казва Тетевенска.

?