Операторът спасител Григор Кумитски работел до откат и не питал за пари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4900965 www.24chasa.bg
Григор Кумитски с режисьора Ники Илиев (на заден план)

Синът му Матю и киното били най-важните неща в живота му

Cнимал е външна продукция - руски сериал. След края на работния ден тръгнал сам да огледа плажа в северния край на Албена и да избере места за снимките на другия ден. Било е след 19 часа, спасителите са си отишли, морето е бурно, има мъртво вълнение. Почти безлюдно, малцина се излежават на пясъка в съботната вечер на 25 юли. Предния ден си бях тръгнал от Албена. Морето наистина се бе преобърнало точно на Илинден и дни наред спасителите не сменяха червения флаг.

Операторът вижда давещ се човек, който ту се скрива, ту се показва сред високите вълни. Хвърля се да го спаси както бил с дрехите. Тичайки е метнал на пясъка само шапката си, с която не се разделял. Григор Кумитски спасява 16-годишно руско момиче. Но себе си не успява...

“Най-вероятно така е станало. Но това са само разкази, препредавани като градски легенди. Никой не обяснява как точно е се е случило, сякаш няма свидетели. Може би ако е имало повече хора на мястото, да са го спасили", разказва режисьорът Георги Тошев, който от години работи с Григор Кумитски.

Актрисата Ваня Цветкова казва: “Цялата тази история с гибелта му за мен е изключително неясна. Никой не дойде да разкаже как точно е станало. Но факт е, че той не се е замислил и за миг дали да спаси момичето, а се е хвърлил веднага в морето.”

Няколко свидетели на борбата му с морето викат спасители. Изваждат го от водата късно. Около 20 минути му оказват първа помощ, но животът го напуска. 36-годишният софиянец Григор Кумитски, един от даровитите ни млади кинооператори, спаси непознато дете, остави своя син Матю невръстен сирак и даде себе си за Курбан след Илинден.

Вежди Рашидов предложи на Министерския съвет Григор Кумитски да бъде награден посмъртно за гражданска доблест.

“Тези дни в Рим има прожекция на последния му филм “Живи легенди” и вероятно ще го посветят на неговата памет. Актьорът Любо Ковачев трябва да е там, Ники Илиев, който научава в САЩ за трагедията, също може да спре в Рим”, уточнява Георги Тошев и разказва:

“Моето запознанство с Гришата започна през втория сезон на “Мюзик Айдъл - 2”, на което бях главен редактор. Преборих се в журито да бъде Вили Казасян, Люси Дяковска, Фънки. Там се срещнахме с Григор Кумитов. Това бе първото риалити, което Иван и Андрей правеха като продуценти. На гърба му Слави Трифонов бе продуцент в Нова тв на музикалното шоу “Пей с мен” и бе голяма битка.

Когато започнахме първите кастинги и епизоди, се оказа, че Гришата

умееше страшно

бързо да

предразполага

другите

- както колегите, така и участниците, които са много напрегнати. Имахме много оператори, но го избрах него да снима, когато отпадаха финалистите и всичко бе доста драматично. Гришата бе единственият, когото пуснах първите 4-5 минути насаме с участниците. Спирах другите и му казвах: Гриша, дръж ги, това е най-силната емоция - или участникът е отпаднал, или продължава. И зад кулисите е много важно кой те посреща. Единственият ми критерий, по който го бях избрал за фаворит, бе тази негова деликатност. Другото, професионалното, не подлежеше на съмнение - в най-важните моменти винаги ползваш най-добрите оператори. Оттогава Гришата бе човекът, когото вземах да снимам. Бях сигурен с него. А в тандема на журналист - оператор е много важно да чувстваш сигурността на оператора”, разказва режисьорът Георги Тошев.

Актрисата Ваня Цветкова признава: “Общуването ми с Григор бе едно от най-приятните неща, които ми се случваха през четирите години, в които снимах в България сериали. Начинът, по който контактува с актьора, начинът, по който гледа на всеки кадър, любовта към красотата - просто това бе

човекът, който ме

правеше щастлива

всеки път, като

отивах да снимам

Когато работеше човек с него, не мислеше за друго, освен как да направи по-красиво всеки кадър. Красотата, естетиката и работата за него бе на първо място.”

Тя си спомня една нощ, когато Гришата трябва да я снима в Панчаревското езеро. “За мен най-хубавият момент бе, когато снимахме сцена в езерото в Панчарево и аз трябваше да вляза под водата през нощта. Имаше, разбира се, каскадьори и спасители, но начинът по който той поставяше нещата и подреждаше всичко по детайл, начинът, по който ми обясняваше как ще изглежда, ме накара да го направя, без да се замисля. И го направих без дубльор...”

“Гришата бе много деликатен човек, не обичаше да бъде в центъра на вниманието. За мен е от онези приказни тихи невидими хора, които са около теб и правят живота ти по-лесен, без да се забелязват”, връща спомените Георги Тошев.

Ваня Цветкова добавя усещането си към тези щрихи за Григор Кумитски: “Бе финяга, въплъщение на деликатността. Не съм го видяла и за секунда да се изнерви за нещо. Дори и да има несъгласие, винаги намира страшно елегантен и деликатен начин да разреши проблема. Просто такива хора много рядко се срещат, затова и той правеше такова силно впечатление.”

“И фин, и деликатен. Когато нервите на всички изпушват по време на снимките, той бе балансьорът. Не обичам да идеализирам хората, но се замислих дали някога съм го чувал да крещи. Не съм. Само веднъж повиши тон да укроти хора, които се бяха разпенявили, а той не бе страна”, добавя Георги Тошев.

Григор Кумитски завършва “Филмово и телевизионно операторство” в НАТФИЗ и започва като оператор на музикални клипове и риалитита. След това пред него се открива изключително успешна кариера на филмов оператор. В България това е много трудно, но заслуга имат и сериалите, които започват да се снимат. Кумитски тръгва като втори оператор и полека-лека се доказва като един от най-талантливите в занаята.

Първи му повярва

режисьорът Ники

Илиев

Той кани Кумитски за първи оператор на филмите си. Започват с “Чужденецът”.

“Лентата бе курсова работа от около 30 минути, направена без пари. Ники я доразвива с френската част и стана великолепен филм. Преди това мнозина го съветват да вземе някого от старите опитни оператори. Ники каза: “Не, супер се чувствам с Гришата.” “Чужденецът” печели няколко престижни награди - най-добър чуждестранен филм в Ню Йорк, най-добър пълнометражен филм и най-добър сценарий в Лос Анджелис, както и наградата на публиката на фестивала “Златната роза” във Варна.

След тоталния успех на филма, в който професионализмът на Кумитски е безспорен, последва “Живи легенди”. И за него пак съветваха Ники Илиев да се опре на някоя от старите пушки зад камерата. И пак получаваха същия отговор. И тази лента миналата година спечели приза за най-добър международен филм на фестивала “Манхатън” в Ню Йорк, а после бе отличена и на Los Angeles Comedy Festival. А през 2014 г. на фестивала

в Монако “Живи

легенди” донася на

Григор Кумитски

и наградата за

най-добър оператор

Той наистина се доказа, че е супер - оператор е още на лентите “Стоичков”, както и на сериалите “Фамилията”,“Кантора Митрани”, “Революция Z”, “Домашен арест”, “Забранена любов”. През 2012 г. спечелва “Златна корона" - наградата на професионалната гилдия от фестивала “Медиамикс”. Връчена му е за най-добър оператор от сериала “Кантора Митрани”.

Кумитски е в предстоящите планове на Ники Илиев за главен оператор и за “Всичко, което тя написа”, чийто сценарий бе награден в Лос Анджелис през този месец и за който режисьорът отиде в САЩ. Всъщност там той разбира за гибелта на Гришата и дори в първия момент мисли, че това е някаква лоша шега.

“Гришата правеше страхотен контакт с артистите, а това е много трудно, особено при известните. Той успяваше да пребори безболезнено за актьора егото му. За оператора

нямаше значение

дали ще снима

новобранец, статист,

или звезда от ранга

на Микеле Плачидо

и Кристоф Ламбер - с такава лекота влизаше в общуване с актьора. И затова режисьорите го обичаха”, казва Георги Тошев.

Режисьорът има и друго обяснение защо и той, и много негови колеги канят Кумитски за главен оператор: “Извън чисто кинематографичната му безупречност Гришата никога не се оплакваше. А не е имал лесен живот. Бе от скромно семейство, парите вероятно не са му стигали, защото операторството не е редовна работа, която носи постоянни доходи - снимаш месец-два, после можеш 10 да не работиш. Но не се оплакваше. Снимали сме по 48 часа и нямаше грам отпускане. Бе от онези, които чудовищно много работят, защото им е кеф, защото обичаше киното. Никога не питаше колко ще му платят, а винаги питаше за идеята. Толкова се интересуваше от работата си, че при рискови ситуации идваше да гледа дали добре е монтирано. А много малко оператори присъстват на монтаж."

Въпреки нелекия живот Григор Кумитски никога не е товарил колегите си с битовизми. “Зная, че имаше труден период, детето му се раждаше, а пари не ми е поискал назаем.

Гордо момче. И

изключително

привързан към

семейството

Синът му бе смисълът и центърът, за който живееше. Не познавам друг мъж толкова центриран в семейството. Понякога оставахме след снимките да пием по бира, а той: “Айде, аз тръгвам, че вкъщи ме чакат...” И бързаше към семейството си”, разказва режисьорът.

Когато в четвъртък министърът на културата предложи кинооператорът Григор Кумитски да се награди посмъртно за гражданска доблест, каза за “24 часа”: “Това е нашата малка почит и уважение към паметта му. Григор показа как хората в беда трябва да си помагат. Жалко, че това коства живота му. За подобна саможертва не всеки е готов, но тя извисява личността и е достоен пример за сплотеност между хората. Но това не трябваше да става с цената на един живот.”

Миглена Димова, с която Григор живее и от която има момченце, написа във фейсбук:

“Не зная как се изпращат съобщения на небето. Пиша ти, за да ти кажа едно голямо благодаря! Благодаря, че избра точно мен да бъда майка на сина ти, благодаря, че ме научи на всичко, което зная, и че ме направи такава, каквато съм. Зная, че най-голямата ти мечта е аз и Матю да бъдем щастливи и сега искам да ти обещая, че ще направя всичко това да е така. Ще го водя на летището с часове да гледаме самолетите, ще отговарям на три въпроса всяка вечер плюс приказка за Буба Лази, ще го мия в морето, когато е целият в сладолед, ще му покажа големия свят плюс няколко планети, но единственото нещо, което няма да направя, е да позволя да те забрави. Не зная друго дете да обича толкова баща си. Вашата връзка е феномен за мен.

Сега ти ми обещай нещо! Обещай ми да му сбъдваш поне по едно желание на ден и винаги да го пазиш! Липсваш ни, тате!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.