Какви са децата, които може да спечелят детската Евровизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4948607 www.24chasa.bg
Слави Трифонов, Филип Станев, Георги Милчев и Евгени Димитров (от ляво на дясно), които бяха жури в първия етап на кастинга.

До четвъртък ще са ясни 12-те финалисти

Преди две години едно момиче преобърна представите на всички колко хубаво могат да пеят децата. Крисия Тодорова се появи по Би Ти Ви, изненада продуцента си Слави Трифонов и спечели сърцата на българските зрители.

Още с първото си изпълнение тя показа, че пее на световно ниво, но тогава още никой не беше подготвен за големия ѝ успех. Той всъщност не се измерва само с второто ѝ място на детската Евровизия в Малта, нито с последната ѝ награда от песенния конкурс в Крим.

По-важното е, че мотивира управителния съвет на БНТ и екипа на “Седем-осми” да вземат единодушно решение да организират кастинг за новия представител на европейския конкурс. Той се организира от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членуват обществените телевизии в Европа. Сред тях е и БНТ.

Наесен детската Евровизия ще се проведе в София. Домакинството го спечели именно Крисия, тъй като Италия - страната на миналогодишния победител Винченцо Кантиело, се отказа от това право.

Със задачата да намерят най-достойното българско дете, което да пее на тазгодишното издание на конкурса, се наеха хората на Трифонов това лято, тъй като имат собствено ноу-хау.

Би Ти Ви вече показа предварителните кастинги и се видя, че изборът на най-талантливото дете ще е доста труден. Много от явилите се пеят възхитително. Кои са 12-те финалисти, Би Ти Ви ще обяви до 3 септември от 21,30 ч на живо.

Почти е сигурно, че

14-годишният Филип

Филчев продължава

Той има всички данни – харизма, сценично поведение и много модерно звучене. След като Слави Трифонов го чу как изпълнява парче на британския певец Ед Шийран, му каза: “Много си добър. Продължаваш. Ела да ти стисна ръката.”

Филип тепърва ще доказва музикалните си качествa като индивидуален изпълнител. Вече е печелил конкурси, но с групата си Little Stars. Заедно с четири негови приятелки – всички пеят и свирят едновременно, стигнаха до полуфиналите на “Големите надежди”, детското музикално състезание по Нова тв. Преди това те получиха и признанието на “Ревюлюция Z” – младежката група, която се сформира покрай едноименния тийнсериал на Би Ти Ви. Наградата е, че известната банда изнесе концерт пред съучениците на Филип в училището му “Свети Климент Охридски” в Добрич. От този 15 септември Филип ще е ученик в езиковата гимназия в града с профил немски език.

С музика се занимава по-професионално от 3-и клас. По собствено желание тръгва на уроци при първата си учителка Стефка Василева, а настоящият му учител е Борислав Капитанов. Свири на китара – вкъщи има 2 класически, а в училище - и на електрическа. Може да свири още на йоника и тромпет.

Решението да участва на кастинга за детската Евровизия е изцяло негово. Той сам си подготвя песента, както и синбека за представянето си пред журито. В семейството си е първият изявен музикант. Майка му Зорница Дончева работи в банка, а баща му Дончо Дончев е компютърен инженер. Има по-малка сестра – Калина, която е на 4,5 години.

Твърде е

вероятно сред

финалистите да

е и 10-годишната

Симона Иванова

Зрителите я познават добре от конкурса за екранна партньорка на г-н Андреев в “Шоуто на Слави” от миналата година. Това всъщност не е най-голямото ѝ предимство. По-важното е, че толкова малка тя вече е усвоила почти съвършена вокална техника. Това е видимо дори и от екрана. “Ти си завършен професионалист, пееш на много високо професионално ниво”, ѝ каза Трифонов в ефир.

Детето дължи голяма част от успеха си на Свилена Дечева – вокалната педагожка на Крисия, която е носител и на голямата награда в инициативата “Достойните българи 2015” на в. “24 часа” и БНТ.

Симона и Свилена Дечева се запознават именно в студиото на “Шоуто на Слави” по време на конкурса за рубриката “Запознай се с малките”. От януари Симона е ученичка на Свилена Дечева и пътува всяка седмица поне по веднъж от Свищов до Разград, където е музикалната школа на вокалната педагожка. Това са около 150 км в едната посока.

Момичето е на гости при баба си, когато чува по телевизията за кастинга за Евровизия. Малко след това звъни по телефона на майка си и баща си, за да им каже, че много иска да участва.

Тръгва на уроци, когато е на 5 години. Въпреки че показва възможностите си още когато е в яслата. Първата ѝ учителка е Антоанета Георгиева.

Като бебе Симона заспива с песните на “Металика” – любимата група на баща ѝ Милен Иванов, който е учител по физкултура. Майка ѝ Валерия Иванова е икономист по образование. Катерина, шестгодишната сестра на Симона, повече обича да танцува, отколкото да пее.

Дванайсетгодишният

Иван Стоянов от Бургас

напълно заслужава

да е на финала

Между другото съвпадението с името на баскитариста на “Ку-ку бенд” е напълно случайно и двамата не са роднини.

Той изпълни на кастинга една от най-хубавите песни на Васил Найденов “По първи петли”. И го направи много професионално. Слави не се сдържа и още в средата на парчето извика няколко пъти браво и го аплодира с вдигнати ръце, както се прави на големите концерти на “Уембли”.

Иван разчита на собствения си талант. Плюс правилните съвети от учителката си Милена Добрева той може да се конкурира за първото място. Доказателство са петте му първи награди от музикални конкурси това лято. Затова е любимец на повечето изявени бургаски музиканти. Стефан Диомов лично му присъжда голямата награда по време на конкурса “Бисери от поморийския бряг”.

Сега момчето учи в СОУ “Димчо Дебелянов” в Бургас. След като завърши 7-и клас, желанието му е отново да се върне в музикалното училище “Панчо Владигеров” в града, където е бил с профил пиано. Мести се оттам, защото в новото си е в паралелка с усилено изучаване на пеене.

Майка му Стоянка Стоянова е готвачка, а баща му работи в дружеството “Водоснабдяване и канализация” в Бургас.

Братята Костадин и

Дилян Дянкови имат

всички данни да

надвият

конкуренцията

Те са от Бургас, но се явиха на кастинга за Евровизия поотделно. Показаха, че заедно могат да бъдат добър мъжки дует. Отличават се с добро сценично поведение. Нещо, което е много важно за съвременните изпълнители, които все повече се копират един друг.

Дилян е на 15 години, а Костадин – на 10. И двамата учат в музикалното училище в Бургас. Дилян свири на акордеон и китара, а брат му – на пиано, а тази година има амбиции да се научи да свири и на тромпет.

От време на време Дилян свири в клуба за жива музика на баща си, където изпълненията му са слушали вече изявени български музиканти. За по-малкия Костадин може да се каже, че е сред най-магнетичните деца, явили се на конкурса. По време на представянето си, докато рапираше, той издаде специфичен звук на микрофона, който е характерен за траш метал музикантите – нещо, което е много трудно за вокалните възможности на дете на неговата възраст.

В свободното си време Костадин прави апликации – вече има построен кораб “Титаник” от коркови тапи.

Родителите им Татяна и Илиян Дянкови се занимават със семеен бизнес – заведение за катми в Бургас.

Дванайсетгодишната

Елеонора Иванова

от Пловдив също е

достойна да е

сред 12-те претенденти

за финала на конкурса. Тя пя на кастинга все едно е на големия финал на Евровизия.

По време на първото ѝ изпълнение Слави се хвана за главата, а след второто извика майка ѝ, за да ѝ каже: “Отряза ни главите, а ние сме слушали много!”

Може би най-голямото ѝ предимство е, че е в крак с времето и с очакванията на зрителите - изглежда модерно и пее световни хитове.

Ходи на уроци по солфеж от 1-и клас. Миналата година се явява на кастинг за предаването “Големите надежди”, където не е сред одобрените. Там обаче се среща с настоящата си учителка – Румяна Иванова.

Майката на Елеонова Мариана е юрист, а баща ѝ Антон – лекар. Момичето има брат, който е на 19 години.

Признание от Слави

Трифонов, че е

много добра, получи

и 12-годишната

Габриела Йорданова

от Русе. Плюсът ѝ е, че вече е печелила няколко международни музикални конкурса. Затова без съмнение може да се конкурира достойно и със самочувствие с останалите участници в международния конкурс Евровизия.

Пее във вокална група от 3,5-годишна. Половин година по-късно се явява за първи път на детски международен конкурс за пеене. И оттогава не е спирала. Едно от последните ѝ постижения е голямата награда от “Италия мюзик фестивал”. Пяла е в Румъния, Беларус, Унгария и Казахстан. Миналата година участва в концерт на ЮНЕСКО в Албания по покана на Ирина Бокова. Мотото на инициативата е: “Там, където политиката е безсилна, помага изкуството.”

От 8-годишна ходи на уроци в Бургас при вокалната педагожка Мариета Секлемова. Не пътува всяка седмица, а посещава мастърски класове от по 10 урока.

В семейството на Елеонора вече има изявен музикант. Братовчед на майка ѝ Миглена Чакърова е барабанистът на D2 Васил Вутев. Братът на Елеонора е приет да учи оперно пеене в Музикалната академия в София.

Би Ти Ви ще обяви 12-те финалисти до 3 септември. Накрая зрителите също ще имат думата – те ще могат да гласуват за любимия си изпълнител в официалната интернет страница на конкурса.