Габриела, която ще ни представи на Евровизия, печели международни конкурси от 4-годишна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4972788 www.24chasa.bg
Габриела в студиото на “Шоуто на Слави” малко след като научи, че ще представи страната ни на международния конкурс. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Първите двама бяха с равен резултат, но момичето спечели, защото получи повече точки от зрителите

Габриела Йорданова от Русе е момичето, което ще представи България на детската Евровизия. (Виж долу какво каза тя, след като спечели първото място.)

Изпълнението ѝ “Осъдени души” беше едно от най-добрите, които зрителите чуха във вторник вечерта по време на финала на националната селекция за песенния конкурс. Габриела е на първо място с 22 точки. Същия резултат имаше и нейният подгласник Иван Стоянов от Бургас.

Крайното класиране се оформи от вота на зрителите и гласовете на журито - Слави Трифонов, Евгени Димитров и Орлин Павлов. Тримата оцениха децата след техните изпълнения в ефир. Според правилата, ако резултатът е равен, победителят е този, който има повече точки от зрителите.

Така

Габриела стана първа

благодарение на

зрителското

гласуване,

от което получи 11 точки.

Поставен на първо място от зрителите е Радко Петков от Троян, който обаче остана трети в крайното класиране с 21 точки.

“Много емоции възникнаха в мен. Непрекъсното си повтарях, че пее едно 12-годишно дете. Габриела е много талантлива. Когато за първи път се появи в това студио, аз бях много изненадан. Нейният глас е много въздействащ”, каза Трифонов, след като чу финалното изпълнение на победителката Габриела. Тя ще навърши 13 години на 5 ноември - две седмици преди самия конкурс.

Признание от Трифонов, че е много добра, тя получи още по време на кастингите. Тогава тя изпя It's A Man's World във варианта на Кристина Агилера, както и “Летят последните таксита” на Камелия Тодорова. Тогава

Трифонов се

изправи на крака,

застана до нея и след това каза: “Каквото и да изпееш, ще ни счупиш главите. Аз съм още шокиран.”

Със сигурност Габриела има данни да надвие голямата конкуренция на Евровизия. Тя вече е печелила няколко международни музикални конкурса. Затова може да се конкурира достойно и със самочувствие с останалите участници в песенното състезание.

Пее във вокална група от 3,5-годишна. Половин година по-късно се явява за първи път на детски международен конкурс за пеене. И оттогава не е спирала. Едно от последните ѝ постижения е голямата награда от “Италия мюзик фестивал”.

Оттам голямата ѝ награда е авторска песен, която предстои да запише в Италия. Неин автор е композиторът Фабрицио Берлинчони, който написа парчето “Моята първа голяма любов” на миналогодишния победител в конкурса Винченцо Кантиело.

Преди това обаче

ще запише песента,

с която ще представи

България

на международния финал. С написването на парчето се е заел екипът на Слави.

Габриела е пяла в Румъния, Беларус, Унгария и Казахстан. Миналата година участва в концерт на ЮНЕСКО в Албания по покана на Ирина Бокова. Мотото на инициативата е: Там, където политиката е безсилна, помага изкуството.

От 8-годишна ходи на уроци в Бургас при вокалната педагожка Мариета Секлемова. Не пътува всяка седмица, а посещава мастърски класове от по 10 урока.

В семейството на Габриела вече има изявен музикант. Братовчед на майка ѝ Миглена Чакърова е барабанистът на D2 Васил Вутев. Братът на Габриела е приет да учи оперно пеене в Музикалната академия в София.

Финалът на детската Евровизия е на 21 ноември в софийската зала “Арена Армеец”. БНТ 1 ще го излъчи на живо.

“Поздравявам Габи и вярвам в нейното достойно представяне. Впечатлена съм от таланта на всички деца, които се включиха в предварителния подбор. Дълбоко уважение в мен буди интересът към конкурса, сериозната подготовка на участниците и истинския професионализъм, който демонстрираха финалистите”, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

“Успехът на Габриела не е случаен. Въпреки своите 12 години тя е натрупала завиден опит с редица престижни международни и родни изяви. Успя да грабне и сърцата на цяла България въпреки силната конкуренция. Щастлив съм, че Би Ти Ви, съвместно с БНТ и “Седем осми”, дава своя принос ние, българите, да имаме още един достоен кандидат на тазгодишното издание на детска Евровизия”, коментира Павел Станчев, главен изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медиа груп”.

Габриела Йорданова: С “Осъдени души” спечелих преди няколко седмици и друг конкурс

- Габриела, това е третото ви интервю, което давате след победата. Как се чувствате?

- Добре, но почти не съм спала. Снощи се прибрах много късно, беше към 3 ч след полунощ. Преди финала не бях яла и след това вечеряхме.

- Кой се обади пръв, за да ви поздрави?

- Вече не си спомням. Много хора ми се обадиха.

- Колко време се подготвяхте за финала?

- Избрахме песента в последния момент. Тъй като “Осъдени души” беше много дълга, първо трябваше да я променим. Накрая върнахме първоначалния вариант.

- Кой избра песента?

- Двоумях се между две песни. Другата беше I Have Nothing на Уитни Хюстън. Накрая избрах да се представя с “Осъдени души”.

Пях я преди няколко седмици на международния фестивал “Речни ноти” в Тутракан. Тогава пак спечелих първото място.

- Как се подготвихте за представянето си?

- Подготвих се с моята преподавателка, която е от Бургас.

- Какво е следващото ви участие?

- Може би на първия учебен ден. Но още не са започнали репетициите.

Сега ще бъда в седми клас в основно училище “Любен Каравелов” в Русе. До пети клас бях в музикално училище с интензивно изучаване на цигулка.

- По кой предмет ви е най-трудно да наваксвате с уроците?

- Не мисля, че по някакъв начин пеенето и участията ми влияят на ученето. Отличничка съм.

- Кой е любимият ви предмет?

- Литература. Може би ми е по-трудно по математика.

- Предстои Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” да напишат песента, с която да представите страната ни на международния конкурс? Имате ли идеи?

- Не, още нищо не знам.

- Кое изпълнение ви хареса най-много от финала?

- Всички се представиха добре. Всички ми бяха фаворити.

Ние сме приятели с повечето, защото се познаваме от предишни конкурси и участия.