Станислава Кара първо се среща с президенти, сега - с холивудски актьори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4977371 www.24chasa.bg
Кара се снима в студиото на предаването си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Води новото предаване “Като на кино” по “Би Ти Ви Синема”

Съвсем ново предаване – “Като на кино”, се появи в ефира на “Би Ти Ви Синема” преди седмица. И още с първото му издание водещата Станислава Кара даде заявка, че ще се справя с лека ръка и занапред. Защото освен лице тя е и негов автор.

Кара е позната на зрителите от “Преди обед” по Би Ти Ви като репортерът, който се среща лично и интервюира едни от най-големите холивудски актьори. Тези разговори, както и новини около най-актуалните кинопремиери се показват всеки четвъртък в делничния блок. И тъй като времето там все не стига, всъщност авторското ѝ предаване е логичното продължение на рубриката.

Идеята за “Като на кино” е отдавна, но преди година Станислава Кара сяда и пише концепцията. Това не е предаване със сухи данни от уикипедия. Нещо повече – в 60 мин показва как работят и живеят звездите, къде, кога и по-важното - защо да гледате даден филм. Съдържанието е динамично, така че е невъзможно да ви стане скучно.

Малко след като показва сценария на продуцентите си Георги Тошев и Румяна Цанчева, започва същинската работа.

“Аз съм автор и водещ, което се оказа много трудна задача. Хубаво е да имаш идея, но когато тръгнеш да я реализираш, става страшно. Сама си пиша сценария, но имам и редактор - Ина Маринова, без която ще е трудно да се справя”, е мотивацията на 32-годишната Кара да направи кинопредаването. “Би Ти Ви Синема” ще излъчи втория епизод довечера от 20 ч.

За да се създаде впечатление на задушевна обстановка, осветлението в студиото е приглушено, а мебелите – удобни. Декорът е такъв, какъвто тя винаги си го е представяла - семпъл и без излишни украшения.

Цяло лято Кара работи и уточнява всички детайли по реализирането на “Като на кино”. Тогава тя успява да направи и друго – довършва третата си книга. Предните ѝ два романа – “Фалшът е начин на мислене” и “Повикът на щастливата случайност”, са издадени на български и английски и се продават в най-голямата интернет платформа за електронна търговия “Амазон”.

“Първия започнах да го пиша на английски, защото бях решила, че няма никакъв смисъл да го издавам в България. В крайна сметка не успях да го завърша. Не поради това, че не мога - аз така или иначе си ги превеждам сама, просто не можех да довърша историята. В момента, в който смених езика, го завърших много бързо. Оттогава знам какъв е правилният подход“, разказва от опит тв водещата.

По план третата книга трябва да е напълно готова до края на годината. Тя е документална – събира спомени от срещите ѝ с холивудските звезди и интервютата, които е направила с тях. А те са десетки.

“Описала съм впечатленията си от Кевин Спейси, Уилям Дефо, Том Харди, Чарлийз Терон, Никол Кидман, Тим Рот, Аманда Сейфрид. Когато си до тях, се чувстваш различно. Не е случайно, че са световни звезди и покоряват такива пазари и милиони хора по света. Разбира се, има истории и от Англия, където учих“, обяснява Кара за третата си книга.

Всъщност в Лондон минава голяма част от живота ѝ, защото там живее 7 години. Първо учи история на изкуствата в “Ричмънд” – американския университет в английската столица, след това завършва магистърска степен по журналистика в “Сити Юнивърсити”.

“Заминах сама, бях 18-годишна. Когато си толкова далече от семейството си, се учиш да бъдеш самостоятелен и знаеш, че зависиш само от себе си. Имаш 20 паунда в джоба си и не знаеш кога ще е следващият път, когато ще имаш пари. Това учи на дисциплина. Единственият негативен резултат, който усетих, е, че напълнях.

Като се върнах първия път, майка ми каза: “Къде е моето хубаво момиче?”, обяснява шеговито Кара за част от културния шок. Докато учи журналистика, всеки я предупреждава, че да си военен репортер е опасно. В крайна сметка обаче повечето ѝ лектори са именно военни кореспонденти. Тъй като всички разказват с голяма страст за работата си, Кара решава да напише дипломна работа, посветена на чужденците, които попадат в тайландските затвори. Дори се свързва с хора, които работят там. Амбицията ѝ е да отиде на място и да ги интервюира. “Когато професорката чу това, ми забрани, защото университетът не може да поеме отговорност за такава безотговорна идея. Каза ми да пиша за нещо, което обичам и е част от мен. И точно тогава започнах да търся снимачна площадка на филм”, разказва водещата за първите си стъпки като кинорепортер.

Станислава Кара всъщност винаги се цели високо. Затова решава да посвети дипломната си работа на новия филм, по който работи тогава Уди Алън - “Мач пойнт”. Отказват ѝ 4 пъти. В крайна сметка попада на снимачната площадка на In Your Dreams ("В мечтите ти"), който така и не излиза на голям екран, а само на дивиди.

Това е комедия с Линда Хамилтън от “Терминатор 2” и британския актьор Декстър Флечър, който е един от главните герои в “Две димящи дула”. Прекарва 3 дни с тях и след това пише дипломната си работа.

“И всъщност оттам започна всичко, но продължи няколко години по-късно, защото започнах да работя за агенция, която правеше икономически доклади. Публикуваха ги в “Таймс”, “Форбс” и “Вашингтън пост”, разказва Кара. В компанията изкарва 2 години, през които се среща и с двама президенти.

Първият ѝ проект е в Украйна, където се среща с тогавашния президент на страната Виктор Юшченко, когото тя описва като много магнетичен. След това интервюира и Алваро Урибе във времето, когато е държавен глава на Колумбия. Той е голям джентълмен и я разцелува по бузите след разговора им. “След проекта ми в Индонезия реших да приключа. Бях се изморила. Постоянно се събуждах на различно място, непрекъснато оправях куфари. Изморих се и с мъжа ми решихме да се преместим”, обяснява Кара за решението си да се върне в България.

В Лондон се запознава със съпруга си - Онур Кара, който е от Истанбул. Той има собствен бизнес и от 2010 година, когато се мести в София, вече е научил добре българския. Но двамата продължават да общуват на английски. Живеят в Бояна заедно с кучето си Лазар - той е немска овчарка и сякаш най-много страда от това, че и двамата са много заети с работата си.

“Това, което знам, е, че нищо не се случва наготово. Когато имаш мечти, те могат да се сбъднат, само ако работиш за тях. Защото нищо не пада даром от небето”, завършва разговора Кара.