Като ученик най-младият евродепутат Андрей Новаков бил общ работник на плажа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4992901 www.24chasa.bg
Новаков открива учебната година във Враца, асистиран от момиченце, което поканил от първия ред. Вдясно зад него е кандидатът за кмет на града от ГЕРБ - зам.-министърът на спорта Калин Каменов.

Наскоро навършил 27 г., той вече се бори за по-малко бюрокрация в ЕС и е докладчик за помощите при бедствия

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Hа 26 г. Андрей Новаков от ГЕРБ влезе в Европарламента и се оказа най-младият измежду всичките му 751 членове.

“Стартирах с недоверие. Виждах в очите на хората, които си мислеха: “Пикльото на 20 и няколко сега ще дойде да се прави...” След това същите хора ми казаха: “Евала.” Винаги хората, за които никой нищо не си представя, правят нещата, които никой не може да си представи”, помъдрял е отрано Андрей.

Вече в Европарламента, колеги му казвали: “Спокойно, ще ти трябват 2 г., за да влезеш в час. Но им отговарях, че съм си поставил за цел да го направя за 3 месеца. Сега за 9 месеца имам 9 доклада, което е равностойно на това да имаш законопроект, макар и не всеки да е законодателен”, амбициозен е Новаков.

От ден първи, в който влезе в ЕП - когато Томислав Дончев стана вицепремиер, най-младият евродепутат е активен. Не пропуска заседание и мероприятие, установява и неформални контакти с колегите си, включително с координатора на ЕНП в бюджетната комисия на Европарламента, с председателя ѝ и въобще с всички, от които зависят добрите новини за България. Често ми казват: “Давай! Знаем, че си активен и работиш”, казва по повод пробива на европейската политическа сцена Новаков.

В средата на август той е избран за докладчик по отпускането на 16 милиона евро по фонд “Солидарност”, с които да се покрият щетите от наводненията в Бургас и Гърция от началото на тази година. 6,4 млн. от тях са за страната ни.

Прекъснали отпуска - и той, и колегите му в офиса, и на 3 септември вече докладът бил представен, при положение че последния път процесът по аналогична помощ отнел 14 месеца. На 14 септември дори е приет в бюджетната комисия на ЕП с 24 гласа “за” от 25 присъстващи.

Като седнахме да говорим, ми казаха, че трябва да се преведе на 20 езика. А аз: “Да ви питам първо: Това кого засяга? България и Гърция. Нека имаме и един английски вариант. Дайте да го придвижим паралелно и да не се бавим с преводите. Пък ако междувременно някой от Малта излезе и каже, че се интересува от наводненията в Бургас, лично ще седна и ще му го преведа от А до Я.”

“Не отидох в ЕП, за да

се вмествам в

стандартите. Отидох,

за да ги променям",

дързък е най-младият евродепутат. Подел и инициатива за намаляване на бюрокрацията. “Не е нормално. В четвъртък направих изказване пред комисар Крецу (европейския комисар по регионална политика - б.а.), в което заявих, че България има едно от най-ниските нива на грешка, що се отнася до европроектите, благодарение на Томислав Дончев и на цялото правителство на премиера Борисов. Понякога, за да държиш това ниво на грешка толкова ниско и да спестяваш Х милиона от злоупотреби, обаче харчиш същата сума Х по 2 - много повече от щетите, които би предотвратил. Не е ефективно. Толкова много бюрокрация има из целия ЕС, че често хората, бизнесът и общините предпочитат да изтеглят заем и да го върнат, отколкото да се занимават с консултанти и да вървят по тази дълга и тромава процедура”, отрязъл Новаков.

Ходи на работа в ЕП с кецове. А биографията в сайта му е www.andreynovakov.eu повече от неконвенционална. Там обяснява, че се захванал с политиката заради “една полупразна брезентова торбичка, с която ходел на училище през 1995-1996 г.

Преди да замине за ЕП, бе отговорник за младежките политики, международната дейност и медиите при кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Бе и вицепрезидент на EDS - студентската организация на ЕНП, която представлява милион и половина студенти от цяла Европа, не само от ЕС. След първия си мандат на конгрес през 2013 г.

в Берлин е

единственият

преизбран от цялото

бюро на EDS

Още когато е първи курс студент по право в Благоевград, е избран за председател на студентския парламент, което е прецедент. Отива в ГЕРБ сам - от симпатизант през редови член, отговорник на младежката структура на партията в Благоевград, до международен секретар.

В рода си Андрей е първият, който има вземане - даване с политиката. Половината са миньори, другата - железничари, но са инвестирали в образованието му. Още преди да стане на 2 г., родителите му се развеждат, а години след това майка му Марина, за която говори с голям респект, се омъжва повторно и му ражда сестра Ангела. С нея Андрей има много силна връзка - той я е отгледал. “Сега, ако ми оставиш пеленаче на 9 месеца, хващам го и ще се оправя с всичко. Зная къде да тествам температурата на млякото, как да го гушна да се оригне, да го повия”, не се шегува Новаков. Но за свое дете с приятелката му, която също е от ГЕРБ, не бързат. Просто сега графикът му е много интензивен и не иска детето му да расте без баща - така, както се е случило с него.

Работи от 15-годишен. От 9-и клас почва да работи летата на плажа в Слънчев бряг - копае пясък, мие моторите. “Тогава

250 лева за мен

бяха целият свят.

На втората година се издигнах - започнах да се занимавам с туристите - да ги уговарям да си наемат моторчета, парашути и лодки. А на третата отговарях вече за цялата работа”, за първи път разказва Андрей. След периода с плажа продава часовници и очила, пак в същия курорт. За тогава разкрива: “Евреите харчеха най-много.

Казах си, че не мога

да не говоря иврит. И

го научих. И продавах

най-много от всички.”

Така се издържа през половината година. Връща се в София с изкараното по морето - учи в техникума “Киров” в “Овча купел” и живее с трима съквартиранти в стая на общежитие в “Захарна фабрика”, плаща си учебниците, но до Коледа парите свършват. Затова след края на часовете Андрей отива да работи на строеж на къща в Лозен - за 10 лева на ден. “Това, че съм работил през цялото време, е най-хубавото, което ми се е случвало. Научи ме да не се подхлъзвам и да остана нормален. Колеги ми се хилят, че пътувам отзад в самолета, а не в първа класа. Балама съм бил”, разказва Андрей без капка желание да парадира с положението си. “Ако другите са започнали от нула, аз започнах от минус 10. Може би повече ми помага това, което съм учил за комуникацията и за отношението с хората по Слънчев бряг и по строежите, отколкото в университета и някоя академия за млади политици”, отчита Новаков. Такова обучение той изкара и в САЩ.

Дразни се, като чуе, че всички бягат от България. “Самолетите, които кацат на летище София, са толкова пълни, колкото тези, които излитат”, пали се Андрей.

Иска да покаже, че млад българин може да отиде и да направи нещо, а също - че в България се случват много хубави неща. Ето само част от аргументацията му:

“Знаете ли какъв ми е

лаптопът? Правец!

Един от първите 20 произведени. Българи го произвеждат в България. Значи може. 6000 българи работят в “Хюлет пакард” в София и получават много добри пари. Гугъл отваря офис на “Горубляне” - пак хиляди хора. Никой обаче не говори за това.” Най-младият евродепутат измежду всичките 751 действащи се възмущава, че хората у нас са повярвали, че тук нищо не става. “Били сме малки и бедни! В ЕС 15 държави са по-малки от нас. Договорили сме 112% от средствата, които можем да разходваме по европроекти. А в първите програмни периоди на Гърция, Испания и Италия са били 30-40 на сто. Имаме 90% усвояемост, до края на програмния период сигурно ще станат 100. Прецедент благодарение на кабинета “Борисов”, запален е Новаков.

На едно от последните заседание на групата на ЕНП се обсъждал спасителният пакет за Гърция. Андрей взел думата и казал пред ръководството на европейската десница: “Няма да казвам, че идвам от най-бедната държава, защото това ме ядосва, но да кажем, че ЕС е клас от 28 ученици и аз идвам от не толкова богато семейство. Никога няма да разбера защо гръцкото другарче до мен все получава по-високи оценки, без да слуша учителката и без да си пише домашните.”

“Влудявам се, когато някой почне да ни менторства. Ти, ако стоиш затиснат и свит, колкото и добронамерени да са хората в ЕС, ще дойде време, в което ще започнат да те пренебрегват”, не се дава Новаков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата