Дали ще имате рак, зависи от храната, не от гена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5004577 www.24chasa.bg

И във втората книга от поредица „Лечителите на България” читателят ще открие интервюта с народни лечители от различни кътчета на родината ни, някои от тях публикувани за първи път на страниците на в. „България Днес”. Независимо дали лекуват чрез билколечение, масажи, биоенергия, минерали, рейки или друг вид терапия, лечителите имат само една цел – да помогнат на нуждаещия се, да спасят живот, да вдъхнат сили и кураж.
В „Лечителите на България” ще прочетете ценни съвети и пълен арсенал от бойни оръжия срещу болестите; ще разберете как помагат народните лечители; къде и как да ги потърсите и да установите контакт с тях.
Предлагаме ви две интервюта с Боуен теерапевтът Димитър Парушев и с проф. Връбка Орбецова.

Боуен терапевтът Димитър Парушев

Помагам при хормонален дисбаланс и дискова херния.
Най-бързият резултат е при децата.
Цените ни са най-ниски на пазара

Кой е той?
Д-р Димитър Парушев завършва висше медицинско образование в МК “И. Филаретова” към “Медицински университет”, София със специалност “Рехабилитация”. Работил е с национален фолклорен ансамбъл “Българе”. Дипломира се като боуен терапевт през 2011 г. с най-високата степен и е един от първите в България. Съосновател е на Боуен център, в който се възстановяват спортисти и звезди. Личен рехабилитатор е бил и на легендарните “Скорпиънс”, изнесли концерт през 2013 г. у нас. През 2015 г. става главен секретар на “Българска асоциация по Боуен терапия”.

– Г-н Парушев, какво представлява лечебната техника Боуен, с която помагате?
– Техниката Боуен е много нежна форма на естествено лечение. Това е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя работи не само чрез нервната система, на структурно и мускулно ниво, но също чрез лимфната система и системата на кръвообращението. Лечението Боуен включва само много леки движения с пръсти, приложени на точно определени точки върху тялото, с кратки паузи между всяка от сериите от движения. Паузите са по около две минути, в които оставате сам. Терапевтът излиза от стаята. Докато трае паузата, олеквате, отпускате се, може дори да заспите. Това време е необходимо на нервната ви система да акумулира информацията, която специфичните движения на терапевта й изпращат, за да активира лечебния процес.
– Т.е. един терапевт може да “обработва” повече хора едновременно?
– Точно така. Пациентът ляга в удобна за него поза на обикновено или масажно легло, но може да се работи и в седнало положение. Лечението се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, когато клиентът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми. Но искам да кажа, че значими резултати могат да се проявят и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни. Най-бърз е процесът при децата на възстановяването. Имаме случаи на трудно никнене на зъбки на бебе, дете с проблем с клапата на сърцето, помагали сме им.
– През колко дни се прави лечебният сеанс?
– Веднъж седмично. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото като цяло. За разлика от много други терапии, техниката Боуен не използва силова манипулация. Т.нар. лечител не насилва тялото да направи “това, което му се каже”, а го оставя самљ да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно. Това е една от малкото терапевтични модалности, които влияят пряко на вегетативната нервна система, а тя регулира повечето от функциите на тялото ни, ръководи работата на черния дроб и стомаха, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и т.н.
– В такъв случай кои са заболяванията, на които действате най-добре?
– Боуен терапията няма противопоказания, подходяща е за всички – от новородени до най-възрастните. Доказано е, че методът е напълно безвреден, а оздравителният процес се дължи на способността на тялото ни да се самолекува. Острите проблеми се регулират с един до три-четири сеанса, а хроничните се повлияват за по-дълъг период от време. Много са нещата, при които влияе добре – емоционален и хормонален дисбаланс, вегетативни смущения, депресия, напрежение, стрес, безсъние, фобии, бронхиални или асматични проблеми, автоимунни заболявания, алергии, сенна хрема, менструални проблеми, коликите при бебета изчезват почти от първия сеанс, невралгични заболявания и много други. В повечето държави от ЕС, разходите за процедурите Боуен се поемат от здравните каси, защото тази техника е официално призната за съпътстваща медицина, а не за алтернативно лечение.
– Какво усеща пациентът при първото докосване на Боуен терапевта?
– Да, много Боуен терапевти отбелязват силата на първите две движения Боуен. Интересно е да се наблюдават усещанията на клиента след само тези две движения. Много от тях усещат топлина или нарастваща енергия в гръбнака. Фактът, че много клиенти усещат това, съответства много точно на развитието на човешкия ембрион и като че ли тази енергия присъства и в зрялото тяло. Ето например, при процедурата опашна кост се движим директно по трите мозъчни обвивки (твърдата, арахноидната и меката), тъй като те са прикрепени към опашната кост, като терманални връвчици – единственото място на тялото, където трите пласта на обвивките се събират в едно. Поради тази причина, събирането на трите пласта обвивки заедно изпраща много силен импулс нагоре по гръбнака към главния мозък и кара проблемната зона сама да се хармонизира.
– Дайте конкретни примери за пациенти, на които сте помогнали.
– Имаме 63-годишна жена, по професия педиатър, на която облекчихме болката в сакрума, ограничаващ движението. След осмата процедура се оправи напълно. На 53-годишна жена, художник, която страда от склеродермия, със съпътстващо мравучкане и изтръпване по цялото тяло, с тъмни петна и втвърдяване на кожата, след третата процедура започна да спи по 12 часа на денонощие, кожата й се изчисти, а болките в ставите драстично намаляха. Помогнахме и на мъж на 43 години, оперен певец, който имаше усложнения след неправилно лечение на грануломи на зъби през 2001 г., от там му се беше получила киста и полипи в десния синус. След три месеца езикът и гърлото на човека се изчистиха от полипите, болката и неразположението спряха. Вече няма възпалителен процес в синуса. Напълно способен е да изнася цели представления. Разбира се, върна се на работа в чужбина и много, много други случаи от практиката можем да разкажем.
– Добре, г-н Парушев, а каква е разликата между Боуен техниката и масажа?
– Несъизмерима е разликата. Както вече казах, ние помагаме на тялото само да се хармонизира, не го насилваме, действа се “отвътре-навън”, атакуваме причината, а не като при масажа. Разбира се, някои от точките ни съвпадат с меридианите на различни други лечения с подобни масажни техники, но нямаме общо с тях.
– Задължително ли е да си лекар, за да се занимаваш с Боуен лечение?
– Не е задължително, но е препоръчително. Това е нова техника у нас – от пет-шест години е.
– По цял свят ли се използва тази техника?
– Когато Том Боуен открива и развива метода, прилагайки го върху хора с различни здравословни проблеми, все още твърде малко се знае за принципите на действието му. В момента методиката се проучва от седем различни института в цял свят. С изучаването й първи се захващат американците, следват ги англичаните. Днес вече принципите на действието й до голяма степен са разгадани и се действа по тях.
Телефон за контакт:
0882 416 567

Проф. д-р Връбка Орбецова

Лекувам диабет, метаболитни проблеми, стерилитет.
Голи кореми увреждат момичетата.
Ако искаш бебе, не носи GSM в джоба.
Дали ще имате рак, зависи от храната, не от гена

Коя е тя?
Проф. д-р Връбка Орбецова, д.м.н., е специалист по патобиохимия, лабораторна диагностика, метаболитни нарушения и диабет. Член е на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория и онкология, на Американската асоциация по клинична химия, лектор е по алтернативна медицина. Била е депутат във Великото народно събрание. Автор е на енциклопедия по интегративна медицина. Проф. Орбецова е шеф на алтернативните лечители у нас – екстрасенси, билкари, акупунктуристи.

– Проф. Орбецова, вярвате ли, че енергията от всички лоши неща, които вършат хората, отива в Космоса и после се връща с още по-голяма енергия? Дали тя не е свързана с онова, което преживява българският народ в момента?
– Съществуват няколко такива теории, които не са безпочвени. Те се изучават и от най-престижни институти, авторитетни учени работят по тях. Има една широко използвана хипотеза, главно от руската медицина, която казва, че отрицателната енергия отива в Земята. Положителната, свързана с любовта, обичта и доброто, в най-чистия смисъл, отива в Космоса. Планетите и Слънцето я отразяват и я връщат отново на Земята, като едно добро облъчване. И колкото повече положителна енергия се отправя към Космоса, толкова в по-голяма степен тя се връща към нас и ни помага, облагородява ни. А горката ни Земя приема лошата енергия и я натрупва в недрата си. До голяма степен зачестилите катаклизми – вулкани, земетресения, наводнения и пр., се обясняват с нея. Това и в древните книги е написано, това показват и нови проучвания.
– Според тази теория, Земята е жив организъм, нали?
– Да, така се разглежда. Няма как отровите, които използваме в ежедневието, да не я нараняват. Освен това, според квантовите физици започва да изтънява т.нар. геомагнитен щит, който ни предпазва от електромагнитното поле, което се намира между Луната, Земята и Слънцето. А продължили да изтънява той, ще се появи реалната заплаха за човечеството. Повечето големи държави вече са известени за тази опасност.
– А защо нацията ни е нещастна и боледува, проф. Орбецова? Как изведнъж 300 хиляди семейства се оказаха бездетни? Само липсата на пари ли е причината за бедите ни?
– Не е само липсата на пари. Въпросът не е само за богатството, а за усещането на света. Какво всъщност е щастието? Това е да имаш хармония между целите, идеите, илюзиите си дори, и реализацията си. И друго, нацията ни е нещастна, защото е болна. А е болна, защото не се храни правилно, не живее правилно, не мисли правилно. Според последните резултати нaвиците ни, cвъpзaни c битa като тютюнoпyшeнe, cтpec, oбeздвижвaнe, зaтлъcтявaнe, peжим нa xpaнeнe, алкохол водят до 70% развитие на онкологично заболяване. Оказва се, че само 30% зависят от генетиката дали ще се разболеете от рак.
– Т.е. всичките ни проблеми идват от начина ни на живот?
– Да, сами си създаваме предпоставки, които можем да избегнем. Ето, за стерилитета голяма част проблема е у мъжете. Ако направим спермограма на повечето, ще видим силно намален виталитет. Всяко дете вече е с мобилен телефон. И разговарят с часове – облъчва се хипофизата, след което го пъхат в джоба до половите органи. После идва облъчването от висенето с часове пред компютъра, безжичния интернет, телевизора – живеем в безкрайно замърсена енергийно среда. Направо настръхвам, когато в автобуса видя дами с гол корем и кръст – най-уязвимите част от човешкото тяло, посинели от студ. Да, ама това е латиноамериканската мода, ще кажат някои, без да осъзнават, че тук климатът е друг. Дизайнерите на тесните дънки са толкова виновни, колкото и самите деца. Гинеколозите вече масово констатират, че повечето момичета са с тесен таз. Тоест възможността за естествено раждане все повече намалява и се увеличава честотата на секциото.
– Какво да правят, такава е модата?
– И диетите са много модерни. Мнозинството от девойките, естествено, се стремят да поддържат красива фигура, ама на каква цена? Като лекар клиницист съм възмутена от всички новоизлюпили се “здравни” центрове по красота. Непрекъснато пада и възрастта на сексуалните контакти. Което означава, че те много рано ще започнат да гълтат и контрацептиви. А какво са противозачатъчните, ако не информационни програми, които създават нов хормонално-регулаторен режим на тялото ни. В тази ранна, крехка възраст това може да се окаже катастрофално. Да не говорим за лошата хигиена, която води след себе си редица възпаления.
– Добре, проф. Орбецова, вие помагате на хиляди пациенти с програмите, които правите. Какво точно лекувате?
– Метаболитни нарушения, диабет, автоимунни заболявания, стерилитет, кожни проблеми и много други. Искам да кажа, че аз като доктор знам как да комбинирам лечението, така че да имаме успех с пациента.
– Пишете книга, в която разказвате за практиките на различни нации как да се излекуват без лекарства?
– Точно така. Това е енциклопедия по интегративна медицина.
– Преди години направихте бум с твърденията си, че човек и на 100 години може да изглежда като на 50 г.?
– Да. Дори докторската ми дисертация шокира колегите с разсъжденията ми. При изследванията ми за възрастови изменения при опитни животни се установи, че механизмите за регенериране са съхранени и готови да осигуряват благополучие и подмладяване на организма. Това беше в разрез с тогавашните схващания за стареенето и атеросклерозата. Даже разделих и съпоставих опитните животни на податливи и резистентни на атеросклероза и стареене, и точно при резистентните тези механизми за регенериране се оказаха по-добре развити. Тези обратни механизми се наричат витаукт и те са естествени начини на организма да противодейства на остаряването. Наскоро рецензирах книгата на двама мои колеги – Пировски – фармаколог и лекар, баща и син, които говорят за тези малко познати механизми на подмладяване на организма.
– А как по-дълго да поддържаме този “витаукт”, за да сме по-дълго млади?
– Системата витаукт се активира от положителни емоции, което е доказано с редица експерименти. Неслучайно човекът е създавал изкуство от зората на своето съществуване. Картини, вълнуващи мелодии, красива природа, забавления, удоволствия, радост от живота противодействат на болестите и забавят стареенето. Когато получаваме приятни изживявания чрез нашето емоционално тяло, то ги предава към вътрешните органи, системи, клетки посредством енергийните центрове. Тази информация се съхранява в паметта на тялото и клетките и не е трудно да я извикаме отново, за да си припомним тези мигове на наслада и удоволствие.
– Имате няколко срещи с баба Ванга. Тя вярваше ли в способностите на лечителите?
– Леля Ванга беше велика. Вера Кочовска също ми направи изключително впечатление. Помня една среща с Кочовска тъкмо се беше върнала от СССР, където я бяха обявили за ясновидка №1, и много се гордееше. Но за първи път ще си позволя да кажа нещо за Вера. Тя се увлече от това признание. Аз обаче си помислих – ще прегориш, защото много се раздаваш. Така и стана. Двете с леля Ванга погълнаха толкова много човешки проблеми и болка, че защитните им механизми прегоряха. Но да, много пъти съм се срещала с Ванга и тя смяташе, че трябва да се доверяваме, но само на проверените лечители – билкари, чакръкчии.
– Вие сте шеф на алтернативните лечители, познавате и доста гадатели. Вярвате ли в магиите?
– Магии има. Магическото е заложено в основата на живота ни. В Африка, например, специалисти-екзорсисти правят най-страшната вуду-магия. Мисля, че и в България я има. Какво е магията ли? Става дума за т.нар. психотронно въздействие върху психиката на човека. Тя представлява силно вклиняване на някаква мисъл, нещо като компютърен вирус в биологичната ни машина. Жалкото обаче е, че и в тази дейност 90% е шарлатания. Уважавам лечителите и ясновидците, но вече много недобросъвестни спекулират с хора, които са в стрес или в психическо неблагополучие.
Телефон за контакт:
0898 564 581

Из „Лечителите на България – част 2”

Книгата може да поръчате тук!