Преди да роди, Виолета Марковска и съпругът ходят на училище за родители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5022611 www.24chasa.bg
Шест месеца след раждането Марковска е в отлична форма.

От месец актрисата е инструктор по йога

Снимки, красиви като пощенска картичка, на които Виолета Марковска показва сложни йога пози на брега на морето, изненадаха и предизвикаха възхищението на приятелите ѝ във фейсбук. С кадрите тя засенчи и звездите в Холивуд, защото цяло лято Жизел Бюндхен, Ева Мендес и Миранда Кер се надпреварват да изтъкнат в социалните мрежи колко са добри в древното изкуство. Марковска обаче ги превъзхожда – единствена от всички има диплома и е лицензиран преподавател.

От миналия месец тя води курсове по хатха (класическа) йога за начинаещи. Заради големия интерес часовете, които са по 90 минути, вече са три пъти седмично. Шефката на студио в София я кани за инструктор, след като гледа интервю с актрисата по Би Ти Ви. Телефонното обаждане леко я учудва, но веднага приема предложението.

Отговорността да застанеш пред 20 души, за да ги научиш на йога, безспорно е голяма. Въпреки това, когато миналия месец Марковска отива да преподаде първия си урок, не репетира вкъщи, не се учи от видеоклипове в ютюб, нито има сценична треска. Все пак е актриса и добре

знае как да привлече

вниманието върху

себе си и интереса

на публиката

Освен това опитът ѝ е голям - занимава се с йога от 15-годишна.

“Разглеждах списание, в което имаше материал за йога практиката. Стана ми интересно и пробвах да направя някои от илюстрираните асани. Оказа се, че много ми харесва”, разказва актрисата за първоначалното си увлечение, което вече се превърна в нейна втора професия.

“Напоследък хората не успяват да живеят пълноценно, защото, правейки нещо, те мислят за друго - какво трябва да купят след работа, какво ще сготвят, като се приберат вкъщи. Т.е. не се наслаждават на момента. А в крайна сметка нали животът е това, което се случва сега. Не е миналото, нито това, което предстои”, е една от основните философии в йогата, които Марковска ще преподава на своите ученици.

Получава дипломата си за преподавател след 2-годишен курс, организиран от Българската федерация по йога в Националната спортна академия. По време на обучението Марковска дори

държи изпити

по физиология

и анатомия

Сега, шест месеца след раждането на сина си Красимир, Марковска е в отлична форма.

Вероятно го дължи и на йогата, но на практика по време на цялата ѝ бременност, както и 3 месеца след това, тя прекъсва тренировки. Единственото, което прави, е да върви - всеки ден между 5 и 10 км по пътеките на Витоша. За да има по-голям ефект, често слага тежести на глезените си, а откакто е майка - бута и количка, което прави разходката още по-ползотворна.

“За мен на първо място за добрата фигура е хранителният режим. При мен е един и същ от години - не ям месо, но всеки ден включвам в менюто си риба. Вечерям най-късно до 19,30-20 ч и ако изобщо ми се прияде нещо след това, си режа ябълка. Алкохол не консумирам, именно с йога отказах и цигарите”, обяснява Марковска за начина си на хранене.

Синът ѝ Красимир е още много малък, за да го въведе в йога практиката, но му прави масажи и гимнастика. Научила е обаче съпруга си финансиста Ивайло Ангарски, на йога дишане - една от най-важните практики, с които се овладява стресът и се постига хармония.

Двамата се женят през юли 2012 година. Тогава тя прие неговата фамилия с тире - Виолета Марковска-Ангарска. И досега никога не е коментирала личния си живот публично.

“Съпругът ми много ми помага в грижите за сина ни, който е изключително

спокоен, винаги е

с усмивка на лицето,

той е дете чудо”,

казва само за семейния си живот актрисата.

Всичко, което знаят за отглеждането на едно бебе, дължат, от една страна, и на съветите на бабите, и от друга - на училището за бъдещи родители. Посещават курсове с лектор Диди Димова, която е акушер-психолог.

Преди дни, докато Марковска е вкъщи и се грижи за сина си, ѝ звъни телефонът. Обажда ѝ се режисьорът Антоний Дончев, за да ѝ каже, че е спечелила награда за главна женска роля на международния филмов фестивал в Кипър. Призът е за играта ѝ в “Жената на моя живот”. Героинята ѝ е кюрдка, партнира си с актьор от Ирак - Суран Ибрахим. Това за нея е втора международна награда. През 2005 г. за играта си в “Открадната светлина” получи приз за най-добра женска роля на “Холивуд филм фест” в Америка.