26-годишна красавица е митничар №1 в Одеса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5068652 www.24chasa.bg
ЮЛИЯ МАРУШЕВСКА

Филоложка, известна с клип от Евромайдана, ще бори корупцията

26-годишна украинска филоложка с осанка на модел и нинакъв финансов опит ще бори корупцията в емблематичната митница на Одеса, след като бе назначена преди дни за неин шеф лично от президента Петро Порошенко.

Юлия Марушевска е известна активистка от Евромайдана, но по-важното е, че е протеже на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили. Има едва 3 месеца професионален стаж, като досега бе заместник на самия Саакашвили в областната управа.

В последните месеци в Украйна зачестиха случаите, в които момичета с външност на модел неочаквано се захващат с политическа кариера и претендират за високи постове в администрацията. Наскоро кандидатурата си за кмет на четвъртия по големина град Одеса издигна 21-годишната безработна моделка Валерия Прокопенко, която се представи в откровено видео.

Може би един от най-коментираните случаи обаче е този с назначението на Юлия Марушевска начело на митниците. След като назначението ѝ първоначално бе обявено от Михаил Саакашвили, настъпи истинско брожение в интернет, тъй като първо се предполагаше, че за поста ще има конкурс. Тогава в случая се намеси президентът Порошенко, близък приятел на бившия грузински президент, и обяви, че лично назначава 26-годишната Юлия. Държавният глава представи красавицата преди дни, като обяви, че тя е “изключително ефективна и талантлива жена”, която има добри организационни качества и ще промени ситуацията в митницата в Одеса. В първия ден на седмицата Юлия вече започна работа като шеф на митницата.

За 2 г. красавицата направи

шеметна кариера

от аспирантка в

университета до

шеф на митницата

в Одеса. Красивото ѝ лице със сини очи и дълги прави коси познават милиони хора по света от клипа в ютюб “Аз съм украинка”. Тя го записва, когато е на 24 години, по време на бунтовете на Евромайдана в Киев миналата зима, и той вече е гледан от 8,3 милиона души. Тогава за дни никому неизвестната красавица се превърна в икона на украинската революция и в символ на протестите срещу бившия президент Виктор Янукович.

Марушевска разказва, че не е била политически активна преди протестите. Когато започнали вълненията, се занимавала с аспирантурата си по литература в Киевския университет. След започването на бунта се включила като доброволка на една от горещите линии и също така работела като дежурна в охраната на болница, в която карали ранени протестиращи. Юлия, която по това време преподавала на студенти, ги завела на Майдана, “за да учат за Украйна там, а не в класната стая”.

Идеята за видеото била на самата Юлия, която искала да заснеме обръщение към хората на улица в центъра, където били убити двама протестиращи. Видеото е заснето от британския оператор Грейм Мичъл и след това обработено и публикувано от американския филмов ас Бен Моузес, продуцент на филма “Добро утро, Виетнам”. Марушевска се запознава преди това с Моузес, когато работи като негова преводачка за документалния му филм за Андрей Шевченко. Видеото е заснето през нощта на улицата при температура минус 20 градуса. “Ние сме цивилизовани хора, но в правителството ни са диваци... Искаме да сме свободни”, казва Юлия на записа и така става известна на милиони.

Запознанството ѝ с Моузес не е случайно. Годишната ѝ данъчна декларация показа, че е

омъжена за медийния

мениджър и близък

съветник на кмета

на Лвов

Андрей Садов - Маркиян Процив. 32-годишният мъж, който също е лингвист, е директор на медиахолдинга на кмета, в който влизат ключови тв канали и радиостанции в града. Според декларацията съпругътна Юлия е доста успешен предприемач, като за миналата година извън заплатата е получил доходи в размер на 500 000 украински гривни, твърди украинският сайт “Инвестигейтър.орг”.

След като завършва през 2012 г. университета със специалност “Украински език и литература”, както и немски език, Марушевска минава и курс в университета “Станфорд” в САЩ за това как може да се реформира постсъветската държава, минала е лятна програма в “Харвард”. Благодарение на популярността, която получава в ютюб, Юлия започва да обикаля в различни държави и да защитава каузата на “свободна Украйна”.

През юли тази година Юлия е поканена от Михаил Саакашвили да работи в екипа му в областната управа на Одеса. Отначало тя поема агенцията за инвестициите и развитието, по-късно е назначена за заместник на губернатора.

В тази нейна позиция Марушевска участва и в Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. По време на речта на руския президент Владимир Путин

тя и нейни колеги

развяват в залата

украинско знаме,

цялото надупчено

от куршуми

в боевете в източната част на страната. Путин така и не забелязва знамето, а участниците в акцията са изведени от залата.

Според запознати назначението на Марушевска идва след дълга битка за митницата между губернатора Саакашвили и премиера на Украйна Виктор Яценюк. Бившият грузински президент на висок глас критикуваше кабинета, че блокира реформата в митницата. С назначението на Юлия Саакашвили ще има пряк контрол върху институцията. Губернаторът твърди, че младостта и неопитността на красавицата не са проблем, а преимущество. Саакашвили презрително нарече предшествениците ѝ на поста “професионални изнудвачи”.

Самата Юлия признава, че няма квалификацията, за да оглави митницата. Тя обаче не се притеснява от това. “Разбирам, че там няма какво да прави човек с хуманитарно образование. Но за съжаление, хора с икономическо образование в митницата вече години наред вземат подкупи и не дават възможност на областта да се развива.” Юлия споделя, че е щастлива, че с нея идва екип от професионалисти. “Отивам там да комуникирам, да придвижвам, максимално да съдействам и да привличам международни партньори”, обещава красавицата.