Грузинец оглави “Баленсиага”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5070075 www.24chasa.bg
Демна Гвасалия оглави "Баленсиага" преди 2 седмици.

Демна Гвасалия вече работи по новата колекция на модната къща, която ще представи през март в Париж

Името на Демна Гвасалия се шепнеше от големите имена в модната индустрия, които бяха на първите редове на Парижката седмица на модата в началото на месеца. Тогава тръгна мълвата, но никой не вярваше, че именно той ще замести американския дизайнер от тайвански произход Александър Уанг, който в последните 3 г. работи за “Баленсиага” и нареди модната къща отново сред най-добрите в света. (Виж повече за компанията по-долу.)

Уанг прекрати договора си с луксозния бранд, защото придоби самочувствие и отсега нататък ще трябва да се доказва сам.

Гвасалия е относително неизвестен, но много талантлив грузински дизайнер, който на 34 г. вече е на един от най-високите етажи в модата. Слуха, че именно той застава начело на парижката модна къща, потвърди Изабел Гишо, президент и главен изпълнителен директор на “Баленсиага”.

“Много съм доволна да приветствам Демна Гвасалия като артистичен директор на колекциите на “Баленсиага”. С неговите иновативни техники, опит и знания за модата той много напомня на основателя на компанията - Кристобал Баленсиага. Убедена съм, че той ще успее да запази основните ценности на модната марка, но и да ги развива в хармония със съвременните глобални промени”, каза в изявление за медиите Гишо.

Какво трябва да знаете за Демна Гвасалия?

1. Невинаги е

мечтал да работи

в модния бизнес

Първо учи международна икономика в Тбилиси Стейт Юнивърсити. След това е възпитаник на Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен. Между другото в нея са учили и други успешни дизайнери - Дирк Бикембергс, Мартин Марджела.

2. Показва първата

си колекция на

Седмицата на

модата в Токио

през 2007 г. Малко по-късно получава предложение за работа в белгийската модна къща “Мезон Марджела”, а след това работи в прочутата група LVMH (съкращение от Louis Vuitton Moet Hennessy) – най-големия концерн за луксозни стоки в света. Там се учи от големите в модата – Никола Гескиер и Марк Джейкъбс.

3. Той е в списъка

с осемте най-добри

млади дизайнери

в света

Тази година Демна Гвасалия е избран от хиляди кандидати сред финалистите в престижния конкурс за млади дизайнери на групата LVMH. Журито е само от вече доказали се и компетентни хора – сред тях са Карл Лагерфелд и Марк Джейкъбс. Голямата награда в конкурса е 300 0000 евро.

4. Има собствена

марка дрехи,

Кайни Уест му е фен

Гвасалия има собствена марка за дрехи – “Ветмон” (от Vetements - френската дума за облекло). Основава я преди няколко години, като в дизайна на моделите, както и в управлението ѝ му помага неговият брат. Сред личностите, които обличат дрехите му, е американският рапър Кание Уест.

5. Дебютът за

“Баленсиага”

ще е през март

следващата година в Париж.

Вероятно Демна Гвасалия вече работи усилено за новата колекция на “Баленсиага”, която предстои да покаже на Седмицата на модата в Париж през март. Тя ще е за студено време, а в модните среди вече се правят залози, че с нея ще затвърди името си и ще се нареди до най-големите и талантливи дизайнери в света.

Основателят на бранда разшивал дрехи на “Шанел”, за да се научи да крои

Кристобал Баленсиага e мeнтop на някoи oт нaй-извecтнитe дизaйнepи в cвeтa, включитeлнo Юбep дe Живaнши, Ocкap дe лa Peнтa, Aндpe Kypeж и Eмaнуeл Унгapo, a Kpиcтиaн Диop гo нapичa “yчитeля нa вcички нac”.

Роден през 1895 година в Гетария, малко рибарско селце на баското испанско крайбрежие, той започва да се занимава с мода от дете.

В онези години майка му е личен шивач на най-известните и богати жени в Испания.

Баленсиага често пътува до Париж, където купува модели на Коко Шанел, Лисен Льолонг, Молино. Когато се прибира у дома, той разшива роклите внимателно и се опитва да разгадае тайните на техните създатели.

Иcпaнcкият дизaйнep упорито избягвa извecтнocттa - нe излизa, зa дa ce пoклони в кpaя нa peвютaтa cи, a eдинcтвeнoтo голямо интepвю, което дава, е през 1971 гoдинa зa журналиста Кpyдънc Глин oт “Таймс”.

Последната му публична изява е в Париж на погребението на Коко Шанел, която казва за него, че той е единственият моден дизайнер, който може да проектира, скрои, сглоби и ушие рокля изцяло без чужда помощ.

Пpeз 1972 г., кoгaтo вeчe e зaтвopил вcичкитe cи мoдни бутици в Пapиж, Бapceлoнa и Maдpид, получава предложение дa нaпpaви cвaтбeнa poкля зa внyчкaтa нa Фpaнциcкo Фpaнкo - бъдeщaтa xepцoгиня нa Kaдиc, Mapия дeл Kapмeн Mapтинec-Бopдиy. Той се съгласява, но тази рокля се оказва последната в живота му. Kpиcтoбaл Бaлeнcиaгa нaпycкa тoзи cвят 16 дни cлeд cвaтбaтa, нa 77 гoдини, във Валенсия.