4 барети, за да сте модерни тази зима

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5070150 www.24chasa.bg
Риана носи червен спортен модел на “Халфмен Ю Ес Ей”.

Няма правило как се носят, обикновено се поставят наклонени настрани

Има малко неща в света на модата, които винаги са печеливши и подхождат почти на всеки. Едно от тях е баретата – онази мека, кръгла и плоска шапка, която се поставя на темето като корона – най-отгоре, и приляга плътно около главата.

Няма стриктно и универсално правило за начина ѝ на носене, но обикновено се поставя наклонена настрани.

Както и да се постави на главата, баретата е една от най-предпочитаните модели шапки този сезон.

Предимството ѝ е, че се съчетава добре и с елегантно палто, и със спортно облекло. И освен това наистина топли главата през зимата.

Цветовете са ярки - като червено, бордо, синьо, или светли - бежово, розово и снежнобяло.

Ето някои от най-сполучливите модели, които големите дизайнери предлагат този сезон.

Риана е с червен спортен модел

Още през пролетта Риана загатна, че баретите излизат на мода. Тогава певицата бе снимана от папараци как влиза в боулинг клуб в Ню Йорк с приятели. След като снимката бе публикувана в социалните мрежи, всички обсъждаха стила ѝ - дълга бяла тениска, лилаво червило и червена барета.

Моделът на певицата е на компания за спортни облекла “Халфмен Ю Ес Ей” със седалище в Лос Анджелис. Дрехите са смесица от стила на западната и японската улична мода.

Баретата на Риана е с голямо бяло лого на марката най-отгоре, а в края е с кожен черен кант. Шапката не е наклонена и почти покрива челото ѝ – един от актуалните начини за носене на баретите този сезон.

С котешки уши

Котешките уши върху шапките остават един от най-модерните аксесоари и тази зима.

Докато миналата година моделите бяха с леко издадени триъгълници отгоре, сега т.нар. уши върху баретите са много по-остри и големи.

Според възгледите на модните блогъри те са най-подходящи за млади жени под 30-те години. Обаче колкото и да ви уверяват, че котешките уши ви стоят добре, не ги слагайте, ако ще се чувствате нелепо. Защото тези шапки се носят със самочувствие и стил.

Подхождат на спортно облекло - провиснали дънки с кецове, но може да стоят добре и с рокля – къса и с обемна пола.

Синя френска барета с помпон

На ревю за луксозно бельо в Парижката седмица на модата на подиума излизат полуголи манекенки със сини барети с помпони на главите – шапка, заради която цялата публика започва да си шушука по време на дефилето.

Всъщност и този модел е много актуален. Носи се наклонен настрани. Изработен е от вълнен филц, който спира вятъра и е водоустойчив.

Тази барета може да се носи с елегантно палто и високи токчета. И задължително с пусната коса.

Плетена от мохер

Ето това може би е най-разпространеният модел сред баретите.

Предимството на плетените шапки е, че може бързо и лесно да променяте формата им (носят се наклонени настрани или назад).

Повечето модели са от мохер – това са влакна от ангорска коза. Терминът произлиза от арабската дума “мухайар”, която означава плат, направен от козя вълна. Освен за облекла и аксесоари той се използва и за производството на висококачествени плюшени играчки.

В последната си колекция испанският дизайнер Хесус Лоренцо предстви плетени барети.

В миналото

През 50-те години американската актриса Мерилин Монро прави баретите популярни в модата.

Преди това тя се носи предимно от военните, както и хората на изкуството като художниците.

Баретата е популярна и в периода около Първата световна война, когато е официално въведена в танковите войски и някои технически подразделения. В днешно време тя е част от униформата на много армии.

Кубинският революционер Че Гевара прави баретата символ на революцията.