Славчо Пеев и Ивайло Калоянчев напуснали САЩ 10 мин преди да им изтекат визите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5125858 www.24chasa.bg

Славчо Пеев и Ивайло Калоянчев вече познават Американското посолство в София като петте си пръста. Там прекарали четири дни съвсем наскоро. Двамата имаха планирано турне в САЩ и Канада заедно с останалите актьори от постановката “Г-н Ганьо Балкански”, но визите им се забавили. Уж били готови, а ги чакали до последния момент. “На 9 ноември ги взехме. Същия ден стояхме много. Тъкмо си тръгнах и ме догонва един човек: елате да говорите по телефона. И оттам друг ми казва: елате след един час, ще ви връча визите”, обяснява Славчо Пеев.

Взел деветте визи за всички актьори в 21,00 ч. През това време те вече били спрели да се надяват, че ще летят за САЩ. Но все пак всеки бил стегнал багажа. Така 9 ч по-късно всички хванали самолета - Пеев и Ивайло Калоянчев, Ивайло Захариев, Иван Иванов, Веселин Цанев, Георги Бояджиев, Снежана Малковска, Виктория Янева и Василка Сумева.

В Чикаго пристигнали само три часа преди първото си представление. Там играли в голяма зала за 1200 човека на Полския културен институт. “Беше като истински мач – едно ура, едно викане, страхотни реакции. И тогава си казахме – как случахме с Ганьо – българско, долу – пак българи”, казва Пеев. След като слезли от сцената не си тръгнали веднага, защото всички от публиката искали автографи и снимки с екипа за спомен.

После организаъторите ги завели на ресторант затова си легнали към 2 през нощта. Спали към 4 часа и в 6 сутринта хванали автобуса за Отава. Там ги настанили по квартири. Славчо Пеев спал при един професор по философия – българин, който преподава там. “Той всичко знаеше за България, всичко следи. Но като цяло всички, с котио се срещнахме, си идват на 1-2 години за по един месец през лятото. Поне тези, с които ние говорихме”, разказва той. Вечерта им организирали парти в една от квартирите. В Отава представлението се играло в по-малка зала – за около 150 човека, защото българската колония там е по-малобройна. И все пак залата била пълна и имало правостоящи. “За разлика от Монреал, където има много българи”, казва Пеев. Там той получил подарък на сцената - един мъж от публиката излязъл и му дал фланелка и шалче на “Локомотив”.

В Монреал Славчо играл с особено чувство, защото градът му напомня за неговия пръв приятел – Климент Денчев, който дълги години живеел там. Заради него Славчо все си намирал повод да пътува отвъд океана. А и точно, когато били в Монреал се случили атентатите в Париж – затова постановката започнала с едноминутно мълчание.

В Торонто изнесли две представления в един ден. И като теглили чертата, се оказало, че дотук са спали към 20 часа. Безсънието дало отражение -

Ивайло Калоянчев си

загубил гласа

“Викам му: мълчи, до утре вечерта ще мълчиш. Защото трябваше да се върнем в САЩ, за да изиграем още едно представление в Детройт – това, което се отложи, защото заминахме по-късно заради визите”, разказа още Пеев.

Дотогава нямали никакво време за разходки и сувенири. Нито преди да заминат от България, нито когато пристигнали там. Искали да вземат от София малки подаръчета – нещо българско за публиката, както едно време, когато Славчо и Никола Анастасов представяли България на едно изложение в Канада и черпели зрителите с пестил. Едва ги пуснали на границата, защото не били виждали такава храна. Но този път нямало време – не знаели дали пътуват или не, до последния момент.

В Детройт пристигнали половин час преди постановката. Случило се така, защото преди това им организирали като подарък екскурзия до Ниагара. “Представлението беше обявено от 17,00 ч – там всички неделни са по-рано,з а да могат хората да се подгтовят за работа. То е измислено. И ние пристигаме в 16,30. И започваме да строим декори, едн насам, друг натам, Ивайло мълчи...”, смее се Пеев. Гласът на Калоянчев така и не се върнал, но му сложили едно малко микрофонче, за да го чува публиката, и всичко минало гладко. Вечерта им приключила в ресторант, откъдето трябвало да си тръгнат малко преди това - също както в историята за Пепеляшка. Все си гледали часовниците и колкото по-късно ставало, толкова по-нащрек били. Не защото каляската щяла да се превърне в тиква, а защото точно в полунощ им изтичали работните визи за САЩ. “Ами да, щяха да ни арестуват. Тръгнахме и в дванайсет без десет излязохме от Америка и се прибрахме в Торонто”, разказва Пеев. За Канада не им трябвали работни визи, но за Америка изискванията били по-строги. Организаторката на турнето им там – Петя Романова от фондацията “Експертни инициативи”, платила визи за 5 дни. Изявите им в Канада уредил собственикът на българското радио и списание там. “Изобщо организацията вече уникална. Много мили хора, непрекъснато ни носеха торби с храна, защото нямахме време да обядваме. Фантастични неща ни носеха, абе случини се нещо извънземно”, разказва Пеев.

На последния ден в Торонто им останало време за малко разходка. Част от екипа отишъл до телевизионната кула Си Ен Тауър, която доскоро беше най-високата сграда в света, а останалите гледали как се дестилира уиски.

От турнето се върнали се с много снимки, нови истории и още куп покани за САЩ и Канада за другата есен. “Чак до Ванкувър искат да ходим”, смее се Пеев. Преди това ще играят “Бай Ганьо” в Брюксел, Лондон, Виена и Люксембург - канят ги за напролет. На 1 и 2 декември “Г-н Ганьо Балкански” ще оживее най-напред във Варна, и то в пет постановки – 3 ученически и 2 за възрастни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с