70-годишни виртуози възраждат студентския оркестър “Стакато”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5126059 www.24chasa.bg
В студиото на БНР (от ляво на дясно): Развигор Попов - клавирни, Генчо Въртовски - тромпет, радиоводещият Тома Спространов, Иван Пендачански - бас, Герган Герганов - ударни

Създаденият през 1963 г. състав 

спира дъха на соул звездата Нанси Холуей и

на детето чудо Робертино Лорети 

В сряда четирима белокоси музиканти съобщиха в радиото при Тома Спространов: Възобновяваме легендарния оркестър “Стакато”. Да им се чудиш - всички са над 70 години, а музиката още им е в главите.

Подкокоросал ги е тромпетистът Генчо Въртовски, който свири в “Стакато” от 1975 до 1989 г., когато оркестърът излиза в безсрочна пауза до днес.

Сред оцелелите, които ще засвирят отново заедно под флага на “Стакато”, са басистът Иван Пендачански, баща на оперната прима Александрина, Развигор Попов, Генчо Въртовски и барабанистът Герган Герганов. Тромпетистът Светомир Димитров отивал на операция, но след нея също искал да се включи.

За младите днес “Стакато” не говори нищо, но навремето солисти в оркестъра бяха най-добрите ни певци - Мария Косева, Росица Николова, Емил Димитров, Бисер Киров, Георги Минчев, Стефан Воронов, Борис Гуджунов, Михаил Белчев, Георги Кордов.

Основната фигура в оркестъра в далечната 1963 г. е 75-годишният днес Иван Пендачански - виртуозен акордеонист, който в “Стакато” свири първо на акордеон, а после хваща баса. Студентският дом имал танцов състав и хор, а нямал естраден оркестър. Студентът по право Пендачански се наел да поправи тази несправидливост и прави предложение до ЦК на комсомола. Одобряват го и той събира музиканти. Диригент е Жул Леви. Първата солистка е Росица Николова - тогава съпруга на Милчо Левиев.

Скоро Жул Леви отива в театъра и ръководител на “Стакато” става Димитър Вълчев. Но и той поел към Сатирата. Оставя оркестъра в ръцете на първокурсника от музикалната академия Развигор Попов, тъй като другите в състава следвали за инженери и юристи. Така Развигор като студент вече е на заплата от 40 лв.

“Стакато” бързо става популярна не само сред студентите. Напливът за солисти е огромен. Най-много мераклии да пеят има от ВИТИЗ. Сред тях е и Стефан Воронов, който вече има изяви със “Студио В” на Вили Казасян. След него отива Грета Ганчева, а на следващата година за прослушванията Георги Минчев, който вече е певец към оркестъра, води други. “Този пее страхотно кънтри, служили сме заедно, вземете го”, казва той за Бисер Киров. После сочи Михаил Белчев: “Този пък пее като мен.” На прослушването Развигор Попов пита Белчев как се казва и той започва да си пелтечи името.

“Ами като заекваш,

как ще пееш”,

пита го той, а Белчев обяснява, че като пее не заеква.

Звезда сред солистите става Борис Гуджунов още с първата си песен. Оркестърът жъне слава и медали по фестивали, свири с най-известните родни певци, слушат ги и в чужбина.

След студентско турне в Чехия канят “Стакато” в Белгия. Със солиста Кдомпи Тан, студент от Камбоджа, репетират френски хитове, а с Грета Ганчева - руски и цигански романси. Но усилвателят на йониката изчезва. Преди концерт в Петрич пращат двама музиканти да питат Ванга кой е свил усилвателя. С тях е и една от певиците, която прекарала нощта с женен мъж. Отиват в 5,50 ч сутринта, а пред къщата пълно с народ.

Ванга излязла и

рекла: “Музикантите

да дойдат вътре, а

оная уруспия -

певицата, дека е

мърсувала цела нощ сос женен мъж

да му разтуря семейството, да се маха веднага и да ми се не враща, ама курва с курва такава!” Певицата се измъкнала засрамена и Ванга продължила: “Виждам го вашето сандъче. Ваш колега го е вземал да си услужи. Не го е краднал. Сега спокойно заминавайте в Белгия и като се върнете, кой го е вземал, сам ке ви го върне. Мушнал го е под креват в стаята и му е сменил една лампа. Виждам го, бре... Даже на лампата пишеше марката и модела: RFT, UCH-81”. Развигор Попов описва историята в мемоарите си: “Ден след като се върнахме от Белгия, на вратата се звъни. Излизам, няма никого. Оставен бе само усилвателят. Прегледахме го, бе с подменена радиолампа със същите инициали, каквито Ванга рече.”

Музикантите завършват висше и трябва да работят по разпределение 5 години в провинцията. Но с акордеона

Иван Пендачански

свири на ушенце на

партийните величия

и опича работата

И от комсомола официално писмо нарежда музикантите Иван Пендачански, Андрей Берденлийски, Развигор Попов, Петър Атанасов и другите да бъдат разпределени... към Студентски дом. Това спасява оркестъра. Неусетно самодейният студентски състав става професионален и.

Искат саксофон, но според ЦК на комсомола това е американски вражески инструмент, който свири упадъчна джазова музика. След триста кандърми въпросът е решен. Вземат за саксофонист цигуларят Михаил Михайлов, но пък родителите му не искат да замени инструмента на класическата музика със сватбарски. След него в състава влизат завършилите тромбон и тромпет Георги Борисов и Цветомир Димитров, което го оформя като комбо (малък) оркестър.

Генко Генов веднага ги прилапва за “Златният Орфей”, тъй като вече са свободна формация без ангажименти и към Студентски дом. Концертна дирекция също вика “Стакато” при гастрол на чужд певец. Свирят на черната перла Нанси Холуей от САЩ, на детето чудо Робертино Лорети, на Френки Стивънс и пр.

Дълго време китарист в “Стакато” е Атанас - средният брат Гугови. “Наката беше изумителен китарист и певец, не знаеше ноти, но свиреше като Бог. Невероятен образ, макар че като джипси бе недисциплиниран и не можеше да се разчита на него. Като пропусне репетиция или концерт и го напъдим, се моли: “Бате, айде пак да дойдем”, казва Развигор Попов.

“Стакато” е на турне из страната с голямата американска соул звезда Нанси Холуей. Преди концерта в Летния театър на Плевен сушат на слънце мократа от дъжда апаратура. “Разсвирихме се, а Нанси Холуей в гримьорната по пенюарче и ролки на главата си гласи грима. Иван Пендачански накара Наката да изсвири нещо. И той подкара американска песен, после втора и оркестърът засвири с него. Както е с пешкирите и ролките,

Нанси седна на

първия ред и загледа

Наката като божество

И когато свърши песента, сълзите ѝ потекоха, грабна го в прегръдките си и каза: “Невероятен си, ти не може да си бял, ти си от нас.” И Наката вика: “Йес, айм ис джипси.”

“Стакато” концертира и на италианското дете чудо Робертино Лорети на две турнета в България. В Стара Загора милиция охранява стадиона. В хотела успалият се певец Кдомпи Тан от Камбоджа нахлузва дънките и побягва към сцената. На входа му искат билет, той обяснява на развален български, че участва в програмата, а потен милиционер му вика: “Я да се махаш бе, мангал скапан.” Хванали го двама, но Кдомпи ги сритал и избягал. Заключил се обиден в хотелската стая и било голям зор да го изкарат на сцената. А навън 10 000 чакат”. Това разказва

Развигор Попов, който

“открадва” жената

на своя приятел

Оркестърът и Мими Иванова са в бившия Съветски съюз на фестивала “Мелодия друзьей”. Там е и известната полска група “Но То Цо”. Мими започва роман и се омъжва за басиста на групата Йежи Рибински, чиято фамилия носи и днес. Той я подготвя за самостоятелна кариера в Полша, урежда ѝ месечно турне, но нея я влече България и като се върне за месец-два, тръгва на турне със “Стакато” и звездите на Сатиричния театър Нейчо Попов, Парцалев, Калоянчев, Мутафова.

През 1974 г. “Стакато” е на поредното си дълго турне в СССР. Солисти са Мими Иванова, Петър Чернев и Боян Иванов. Да разведрят голямата скука, Мими Иванова и Развигор Попов се втурват в любовно приключение. “И двамата бяхме женени. След турнето си казахме: Всичко бе прекрасно, но дотук, каквото било - било. Остава в спомените. Но не стана така. Аз заминах на турне в Западна Германия, Мими се върна в Полша и започна една телефонна любов. Като се прибрахме, уж нямаше, а пак подкарахме заедно. И Зорница Попова ни каза: “Не се измъчвайте взаимно, не мъчете и другите до вас, послушайте сърцето си и заживейте заедно”, спомня си Развигор Попов. След тежките разводи си вадят медицинско за сключване на брак.

Тръгват на турне вече с новата група “Старт”. Пътуват от град на град и нямат време да се разпишат, а срокът на медицинското изтича. “В Русе срещу хотел “Дунав” бе Концертна дирекция, а над нея - ритуалната зала. Помолихме да ни бракосъчетаят съвсем инкогнито. Същата вечер имаме концерт във Вятово и на площада ни посреща цял град, а на сцената след всяка песен излиза някой с дамаджана ракия или вино и публиката вика: Айде горчиво. Направихме два концерта, но за втория нямам спомен”, разказва Развигор Попов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Доверието към ВАР, меко казано, се разклати в Италия и предизвика гневни реакции, след като цели три гола на Алваро Мората във вратата на "Барселона" бяха отменени. В мач от груповата фаза в Шампионската лига каталунците победиха като гост "Ювентус" с 2:0 с голове на Дембеле и Меси. Мората записа хеттрик от отменени голове от позиция на засада

Арсен Венгер, който в момента работи като директор в отдела за развитие на футбола във ФИФА, се обяви против създаването на Европейска суперлига. Според легендарния мениджър на "Арсенал" подобен турнир би заличил английската Висша лига. "Висшата лига сега има превъзходство пред останалите първенства в Европа - коментира Венгер

Щатният досега изпълнител на дузпи в "Челси" Жоржиньо най-вероятно ще бъде лишен от тази привилегия. За това намекна мениджърът Франк Лампард след успеха с 4:0 при гостуването на "Краснодар". Италианският национал пропусна наказателен удар в в 14-ата минута, като това му се случва за втори път от началото на сезона