Гибона харесал Кремена на 6-часово кафе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5169752 www.24chasa.bg
Щастливите младоженци

Божидар Искренов вече е старозагорец, съпругата му взе неговата фамилия без тире

Дни след сватбата треньорката по художествена гимнастика и бивша състезателка Кремена Ангелова и прочутият футболист, известен и като Радостта на народа, Божидар Искренов бързат да подадат документите си в община Стара Загора. Скоро те ще получат нови лични карти, според които тя вече ще бъде Кремена Искренова, а той ще има за постоянен адрес града на липите.

"Божидар сам пожела да стане от софиянец старозагорец. А аз нямах никакви колебания за бъдещата си фамилия и приех да стана Искренова без никакви тирета. След като се омъжих за личност като Божидар, редно е да взема и името му. Почти 40 години нося фамилията на баща си и покрай дейността си я направих доста известна, но повече няма смисъл. От години нося своя вътрешна болка: той е разведен отдавна с майка ми Ганка Рачева, но не ме е потърсил и до днес. Не е показал отношение към мен, дори не познава внука си от първия ми брак", разкрива Кремена пред "24 часа".

Това, че е дете на разведени родители, се оказало значим фактор и в спортната й кариера. Записали я да тренира художествена гимнастика още като била на 6 годинки. Но заради семейното положение на родителите й нейната първа треньорка гледала на нея като на състезателка второ качество. Не я включвала дори в ансамбъла. И така до едно състезание във Варна, преди което едно от момичетата - дъщеря на известни адвокати, се разболяло и Кремена трябвало да я смени по спешност. Тогава бях на 9 години, в трети клас.

"Там ме забелязали треньорките на три клуба - "Славия" /София/, "Тракия" /Пловдив/ и "Хебър" /Пазарджик/. После казваха, че ме харесали, защото съм играела много усмихната и съм имала бъдеще. Треньорката ми се опитала да обясни, че аз съм едва ли не случайно там и предложила да вземат други момичета, но те държали на своето. От София и от Пловдив се обадили по телефона на майка ми, но от Пазарджик бяха особено настоятелни да стана тяхна състезателка. Помня, че тогава дядо ми Иван Рачев - доста влиятелен за времето си човек, шеф на Пътното управление, смяташе, че трябва да уча друго, че спортът не може да бъде моето поприще. Но мама ме попита какво мисля, а аз, макар и да бях много малка, казах, че ако не ме пусне, ще ми провали бъдещето.

По това време старши треньор в Пазарджик беше Виолета Бахчийска, майка на известната гимнастичка Диляна Георгиева. Тя увери майка ми, че ще ме гледа като своя дъщеря, да бъдела спокойна, и аз станах ученичка в пазарджишкото спортно училище, настаниха ме в общежитие. Бахчийска удържа на думата си: грижеше се за мен, всяка събота и неделя прекарват у тях, а тя ми даваше за пример в спорта постиженията на дъщеря си. И нещата потръгнаха... 

Сега си давам сметка, че всъщност в Пазарджик научих какво е художествена гимнастика, там научих да правя шпагати. По състезания започнах да се класирам в първата шестица все сред състезателки от София. А от "Левски" не можеха да понесат, че едно момиче от провинцията бие техните и ме поканиха при тях. Приех и станах състезателка на Нешка Робева, с която поддържаме и досега близки връзки. Когато тя трябва да гостува в Стара Загора с танцовата си формация, аз й помагам в уреждането на спектаклите", разказва за себе си Кремена, вече Искренова.

И тогава, и сега, уредите, които най-много обича, са лентата и бухалките. "Досега с тях поставям най-добрите си композиции като треньор. Най-трудно ми е въжето. Всъщност, не че не обичам топката, въжето и обръча, но си мисля, че с тях могат да играят и децата от улицата. Е, не професионално, но ще играят. Докато лентата и бухалките са специфични уреди в художествената гимнастика, тях не всеки може да управлява", смята Кремена.

И в София заживяла на общежитие, тренирала на Герена. "Един ден доведоха едно момиче от Пловдив. Казаха, че е дъщеря на треньор по спортна гимнастика, че ще тренира в "Левски" и го настаниха да живее при мен в стаята ми в общежитието. Така се запознах с Мария Петрова, съпругата на президента на БФС Борислав Михайлов", спомня си някогашната състезателка на "Левски". 

Двете са приятелки и досега, Мария и Борислав бяха и сред най-личните гости на сватбата й с Божидар Искренов. Предварително бе обявено, че на тържеството ще присъства още едно звездно семейство - на Илиана Раева и Наско Сираков, но те не пристигнаха по семейни причини. Но Кремена и Илиана са заедно дори и в политиката - преди време старозагорката напусна партия ГЕРБ, където беше активист на младежката им организация, за да се присъедини към партията на Раева "Обединена България" и дори да бъде кандидат за депутат от нейната листа на последните парламентарни избори. 

"С Мария Петрова живяхме много години в една стая. Заедно тренирахме, заедно ходехме по състезания. Аз все я побеждавах, тя се амбицираше и работеше повече, бяхме с нея в постоянна гонитба... През 1991 г. аз станах вицебалканска шампионка на многобой и шампионка на обръч, бях в основния състав на националния ни отбор за европейското първенство за девойки.

На 16 години бях в апогея си, но точно тогава получих много тежка травма. 7 дни преди първенството ми се сви кръвоносен съд в мозъка. Имах тежка мигрена, схвана се лявата страна на тялото ми, бях като парализирана. Приеха ме в ИСУЛ, минах редица нежки изследвания и лекарите предупредиха, че ако продължавам да се занимаван активно с гимнастика, нещата може много да се усложнят. Дори майка ми трябваше да подпише документ, че ако продължа да се състезавам, тя ще носи отговорността за моето здраве. Тя подписа, защото аз имах огромното желание да продължа, но й обещах, че това вече няма да бъде на толкова високо ниво", връща се към най-трудните моменти от състезателния си живот Кремена. 

През 2003 г. в родната Стара Загора тя основава спортния клуб по художествена гимнастика "Елит" като сдружение с нестопанска цел и е треньор в него. В момента в него тренират 50-60 деца. Сред най-изявените му състезателки през годините са Мартина Грозева, която стана балкански шампион, и Мирела Георгиева, играла в ансамбъла на националния отбор на България.

"Мисля, че не всеки състезател може след това да стане добър треньор, защото спортът взема толкова много от теб, че после амбицията вече не е същата. За себе си мога да кажа, че съм работила честно с всички деца, не съм ги делила спроед това от какви семейства са. Като треньор сигурно мога да дам още на Стара Загора, но е време да отворя път на младите треньорки. Има едно поколение деца, с което искам да завърша работата си и след това да се отдам изцяло на семейния си живот с Божидар", разкрива плановете си треньорката. 

И за нея, и за Искренов, това е втори брак. Като по ирония на съдбата спортът се намесил и при създаването на това спортно семейство.

"С Божидар се запознахме покрай сина ми Денис Караиванов, дете от първия ми брак, който тренира футбол и е вратар в старозагорския отбор "Верея". Беше преди около 3 години, имах някакви планове да го преместя в София, но първо реших да се допитам до специалисти във футбола. Оказа се, че с Искренов имаме общи познати, които ми уредиха среща с него. Тогава той беше на лечение в Павел баня и се уговорихме за разговор в едно тамошно кафене. Срещнахме се уж за едно кафе, а то излезе 5-6 часа, оказа се, че имаме много общи теми за разговор. След това се разделихме, но започнахме да се чуваме по телефона", спомня си първите им срещи Кремена.

Освен общи теми за разговор, двамата открили и много сходни черти в характерите си. "Като състезатели и двамата сме били бързи и динамични - аз нямах бавни съчетания в гимнастиката, той играеше крило. В него ми хареса кавалерството, нещо, което убягва на младото поколение, това, че ме зачита като жена", разкрива младата булка.

На сватбата водещият им организирал една игра, за да се види доколко бъдещите съпрузи се познават. Задавали им различни въпроси - от това кой държи парите вкъщи и кой раздига масата след ядене до кой е по-темпераментен във връзката им и кой - по-отговорен. "Отговорихме на въпросите абсолютно еднакво, разминахме се само на 2-3 места", разкриха двамата пред "24 часа". Щастливи са и от това, че синовете им - Денис на Кремена и Георги на Божидар, вече са добри приятели. 

Когато решили да заживеят заедно, в началото Божидар пътувал от София, но след около половин година, през февруари, се преместил окончателно в Стара Загора. "Но не е вярно, че са го изгонили от школата на "Левски", както бе тиражирано. Той сам напусна, дори пазя молбата му за напускане", държи да се знае Кремена.

Засега е ясно, че тя ще остане още около година на работа в спортния си клуб "Елит", след което най-вероятно ще замине със съпруга си за САЩ - в Сан Франциско Божидар Искренов от години има свой бизнес, за който не иска да разказва. Категоричен е само, че плановете му не са свързани с България, а и в Стара Загора например никой не го е потърсил по какъвто и да е футболен въпрос. "В България много хора, които дори не са се събличали в часовете по физическо, станаха фактори в спорта, защото били президенти и собственици на клубове. Нещата няма да се оправят, ако държавата не застане зад всеки един спорт", смята Божидар.

А Кремена има, по думите й скрита идея, да създаде и в Америка свой клуб по художествена гимнастика. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата