София Кузева и дъщеря й Криста снимат заедно клип за песен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5203705 www.24chasa.bg
Майка и дъщеря и преди са работили заедно - играли са главните роли в австрийски филм. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Майка и дъщеря застават заедно пред камера за първи път за снимките на музикален видеоклип. Едната е актриса, която повечето хора още помнят от ролята ѝ на красивата Дана в класиката “Вчера”, а момичето е нейно копие. София Кузева и дъщеря ѝ Криста са главните действащи лица във видеото към парчето “Ескейп”, което записват световноизвестни рок музиканти. Сред тях са Джон Пейн - ексвокалист и басист на Asia, Джоузеф Уилямс от “Тото” и Карл Сентънс от “Назарет”.

През лятото режисьорът Ема Константинова и журналистът Георги Тошев обсъждат с автора на песента и неин продуцент д-р Милен Врабевски детайлите по клипа. И предлагат в главната роля на видеото да влезе Криста. Но когато разбира, че това е дъщерята на София Кузева, Врабевски веднага възкликва:

Аз дълги години съм

бил влюбен в Дана от

филма “Вчера”,

ще може ли и тя да се появи за малко? Така се ражда идеята, а майка и дъщеря веднага се съгласяват. Парчето “Ескейп” е записано и в Лос Анджелис, и в София, а в Берлин се снимат кадрите за клипа му със София и Криста.

Актрисата и семейството ѝ от 20 г. живеят в Германия, а столицата Берлин е идеално място за някои от сцените в клипа. За работата им помага фотографът Щефан Цвикирш. От близо година той се познава с Криста, защото от толкова време момичето работи като модел, а той снима някои от рекламите с нея. Така тримата се отправят с камери и всякакви такъми към “Потсдамер плац” - световноизвестния площад в сърцето на Берлин, а след това към големия парк до него “Гросер Тиргартен”. “Най-важното е да изглежда нежно, красиво, да е чисто”, казва му София. Така, освен че играе във видеото, на нея се пада ролята и на творчески организатор.

“Беше ми много приятно да работя с мама. Представях си го доста по-лесно заради фотосесиите, в които не се движа, а заемам пози. Но с мама е най-добре”, казва с усмивка Криста. А София допълва: “Все си мисля, че съм родител, който се старае да запази спокойния тон на взаимоотношенията, въпреки че границата между приятелство и родителство е много тънка. Надявам се, че я пазим и балансираме.”

Музикалното видео, за което те се снимат, има два варианта - единият е с кадри от любимия филм “Вчера”, а другият е без тях. Но отзивите и за двата са повече от ласкави.

С дъщеря си Криста актрисата не за първи път работи заедно. Двете са в главните роли в австрийския филм “Нощ в края на лятото” през 2010 г. Но след това младото момиче така и не поема по пътя на родителите си - не само майка ѝ, но и баща ѝ - Панчо Чернев, е завършил ВИТИЗ, и преди 1992 г. е на щат в Младежкия театър. Сега той е директор на българския културен институт в Берлин.

Миналата есен Криста влиза в една от двете най-добри модни агенции в немската столица.

Тя не дефилира по

модните подиуими,

а е фотомодел

- лице е на различни рекламни кампании. В началото работи, без да печели - все пак трябва да натрупа опит, а и самочувствие.

Родителите ѝ се съгласяват тя да подпише договор с агенцията при условие, че ангажиментите на Криста в нея няма да пречат на училището. “Тя стана по-концентрирана и по-отоворна относно подготовката си за училище - все по-бързо се справя, планира си времето. Сега, откакто знае, че ще има определена фотосесия, работа с други хора, се научи на много неща”, обяснява Кузева.

Последният голям ангажимент на 16-годишното момиче е реклама за голяма компания, която произвежда продукти за коса. Заради него Криста заминава за няколко дни в Мюнхен. Малко преди това става лице на спектакъл на операта в Дрезден. В основата му е идеята за опазването на природата. Затова на огромните пана пред старото здание на операта лицето на Криста е цялото в красиви цветя и зелени листа.

Преди да влезе в тази агенция, Криста е поканена на кастинг в друга, в която да се развива не само като модел, а и като актриса. Оказва се, че ангажиментите ще бъдат насочени по-скоро към актьорската работа, ще има снимки в сериали, филми. Тук вече много по-трудно би могла да откаже ангажименти, ако ѝ се наложи. Но миналата учебна година, когато е в 10-и клас, има тежки матури, така че ѝ трябва време да се подготви. Затова отказва да има толкова сериозни ангажименти и решава да подпише договор с другата агенция. “Нещата се планират по-лесно, когато не става дума за някоя роля. Това е единствената причина да не тръгна към актьорската професия. Освен това, ако един човек иска да стане актьор, дали ще го започне на 16 г., дали на 20 - ако има таланта, той ще се развие”, категорична е София.

“Моделската кариера мога да я правя, докато съм на 20-25 г. И може да ми е като хоби.

Актьорството ми е

интересно, но не ми

е приятно да

съм зависима

Не искам да чакам някой да каже: Имаше една Криста, която играе хубаво. Бих искала да следвам нещо по-сериозно. Предпочитам да ходя всеки ден на работа”, казва момичето.

Майка ѝ София е влюбена в актьорството от невръстно дете. Тогава баща ѝ Петър Кузев е артист в театъра в Хасково и всички около малката София говорят само за репетиции, премиери, представления, роли. Като дете тя е поканена и участва в няколко спектакъла. “За мен това винаги е било магия - да влезеш в психологията на даден образ”, казва тя. Последното голямо нещо, по което работи и заради което се върна за по-дълго в България, е сериалът “Къде е Маги”. В него тя играеше Вяра Табакова - майката на изчезналата Маги. Наскоро среща жена, която следи всеки епизод на драматичния сериал. “Но ти си много по-подвижна и гъвкава, отколкото беше ролята ти”, ѝ казва тя. “Да потънеш в материята, в начина на мислене на даден персонаж, ме вълнува до днес. Дори психофизиката трябва да потъне в образа, а не някой да бъде избран заради това, което е”, обяснява актрисата.

Засега тя все още не знае кой ще е следващият ѝ проект. Води преговори с различни режисьори, но не може да говори повече за тях. За празниците цялото семейство се прибира в България. Събира се с всички близки и се радва на всеки момент, защото и тримата никога не забравят българския си корен и се прибират в страната ни при първа възможност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на