Едва взела наградата в "Х Фактор" Християна Лоизу вече има 5 покани за участия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5266670 www.24chasa.bg
Лоизу в гримьорната на Нова тв, преди да се появи в “Събуди се”

Още не е минала седмица от финала на четвъртия сезон на “Х Фактор”, но победителката Християна Лоизу вече запълва лека-полека графика си с ангажименти. Само за първите няколко дена от последния епизод във вторник тя вече има 5 планирани за февруари.

По-важното обаче е, че съвсем скоро тя ще влезе в студио, за да запише първия си сингъл. Екипът на “Вирджиния рекърдс” усилено работи по музика и текст, които ще бъдат най-подходящи за кипърката с кадифен глас. Що се отнася до финансовата награда от шоуто, която се дава за първи път в историята му у нас, Християна все още не е решила как ще я използва. Но е категорична, че ще я вложи по някакъв начин в бъдещето си.

От първия път, в който се качва на сцената на музикалното риалити на Нова тв, почти до края Лоизу

не вярва, че

именно тя ще

бъде победител

в този сезон

Освен че е много скромна, тя до последно не е убедена, че е достатъчно добре подготвена за такава сцена. Затова много дълго време обмисля дали изобщо да се яви на кастинг. Убеждава я приятелят ѝ Николай Войнов, който е оперен певец. Първоначално обсъждат да отиде на прослушване за британския вариант на “Х Фактор”, тъй като по това време са в Англия заради негови ангажименти. В последния момент обаче кипърката решава, че предпочита България, защото чувства страната като своя втори дом - учила е тук, и освен това живее у нас от 8 години. По тази причина се записва за кастинга в последния възможен ден.

След два месеца тя вече е в групата на Магърдич Халваджиян, който е ментор на участниците над 25 години. В същата група са Александрина Макенджиева и нигериецът Стивън Ачикор. С Александрина дори намират общ език - кипърския гръцки, който певицата от Сандански знае много добре покрай годините работа в страната.

За повече от 10 големи концерта на Християна

не ѝ се налага нито

веднъж да пее за

оставане в шоуто

Това я прави едновременно големият победител тази година и единствения претендент за наградата, който не отива нито веднъж на елиминации. Въпреки това певицата се притеснява всяка седмица от тях, но се чувства и готова. Знае, че няма как да го избегне, тъй като това е предаване и рано или късно на всеки се налага да премине през това.

Сериозно започва да се притеснява, че шансовете ѝ за финал намаляват, когато се разболява. Случва се два концерта преди финалния. Тогава не само не може да пее, но и да говори заради възпаление на ларинкса, трахеята и сливиците, което се отразява и на гласните ѝ струни. Макар че това я срива психически, успява да се мобилизира за последните изяви на сцената.

За да се чувства по-спокойна на сцената по време на всички концерти, най-голяма помощ получава от приятеля си Николай. Освен че репетира с него, той ѝ помага и най-много за сценичното поведение и в изговора на някои думи.

Двамата са

заедно от

3 години

Запознават се преди 4 години, след като той завършва консерваторията. Виждали са се и преди това, но за първи път си разменят реплики след спектакъл в Софийската опера. По-късно се засичат все по-често на едни и същи места, тъй като имат обща среда и интереси. Сега той е нейното семейство тук, но има подкрепата на своето в Кипър. Всъщност заради “Х Фактор” семейството ѝ си пуска българска телевизия. Майка ѝ Сотирула дори поназнайва малко български и превежда на бащата на Християна Луис, сестра ѝ Панайота и брат ѝ Андреас. По-големият ѝ брат Йорданис сега е в казармата, но също не изпуска концертите на сестра си.

Самата Християна бързо научава езика. Пристига у нас за първи път, когато е едва на 17 г.

След 2 месеца

започва да разбира

какво казват хората

около нея,

а след 5 - да говори езика свободно. Днес трудно някой би разбрал, че не е българка, защото акцент в говора ѝ почти не се улавя.

Сред причините Християна Лоизу да избере да дойде в България са, че още като малка, когато посещава страната с майка си, се влюбва в нея и защото иска да учи оперно пеене в консерваторията в София. Проучва висшето музикално училище внимателно и разбира, че българската оперна школа е една от най-добрите в света. Въпреки това, преди да се яви на кастингите за “Х Фактор”, обмисля да се пробва на прослушвания в Англия за мюзикъли. По онова време все още не се е чувствала добре подготвена за оперни прослушвания.

В момента обаче всичките идеи на Християна за чужбина са на заден план, тъй като тя има стабилен договор с голямата “Вирджиния рекърдс” и смята сериозно да поработи върху него.