25 трика, които всяка домакиня трябва да знае

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5268654 www.24chasa.bg

Замразете магданоза
във форма за лед,
за да е свеж със седмици

Всяка опитна домакиня има своите малки трикове за поддържане на дома и кухнята, които знае или от собствен опит, или от поколенията в рода си. Простичките и лесни за изпълнение неща се оказват по-ефикасни дори от най-скъпите и хвалени препарати. Вижте 25 от най-лесните хитринки, които ще улеснят всекидневието ви.

1. Оправете прекалено
мазната гозба с лед и салфетка
Дори на най-добрите кулинари би могло да се случи да прекалят с олиото в гозбата. Така в един момент се оказва, че манджата плува в мазнина точно преди да сте я дръпнали от котлона. Какво да направите, за да спасите вечерята, както и имиджа си на перфектен готвач? Вземете кубче лед и салфетка. Увийте го в нея и преминете внимателно по повърхността на яденето. Студенината от леда веднага ще привлече мазнината и тя ще остане по хартията. Продължавайте да го правите, докато не съберете всичко нужно. Все пак внимавайте част от салфетката да не попадне в яденето.

2. Съберете космите от
килима с гумена ръкавица
Космите от килима ще съберете съвсем лесно с гумена ръкавица за чистене. Минете с нея отгоре, като приложите повече натиск. Материята веднага ще привлече дори козината от домашните любимци. Направете го още преди да минете с прахосмукачка.

3. Кафеените зърна ще

премахнат миризмата от хладилника

В 8 от 10 домакинства хладилникът мирише. Това показва скорошно проучване. Смесицата от различни миризми, както и забравянето на нещо развалено може да доведе до това. Справянето със ситуацията често е трудно и изисква време и изпразване на цялото съдържание. Много по-лесно е с купичка кафе.Най-напред проверете откъде идва миризмата и дали всичко е в срок на годност. Напълнете чаша с кафеени зърна и я поставете в хладилника или фризера. Оставете я да престои няколко часа. Неслучайно кафето се използва и в парфюмерията. То има свойството да неутрализира миризмата. Така например в магазините за парфюми е възможно да ви дадат да помиришете кафе, преди да преминете към следващия аромат. Така мозъкът ви ще забрави предния.

4. Режем лесно
чери домати с две чинии
Трябва да нарежете чери домати за салата, а очаквате много гости. Салатата ще е готова за 1 минута с лесен трик. След като ги измиете, поставете всички доматчета между две чинии, сложени на обратно. Двете дъна трябва да са ги притиснали. Сложете ръка върху горния съд, за да ги придържате, а с другата разрежете с нож през средата. За секунди ще сте разполовили всички чери домати.

5. Почистете микровълновата

с помощта на купичка вода
Почистването на микровълновата фурна понякога се оказва цяло предизвикателство. Засъхнала мазнина, петънца и капки от различни ястия по всички стени - това са само част от препятствията, с които ще се сблъскате. В повечето случаи мръсотията вече е втвърдена и засъхнала. Затова напълнете голяма купа с вода и я сложете вътре, за да се стопли за няколко минути. Целта е от топлината на водата и изпарението при завирането стените на печката да се запотят. Така по тях ще има влага и мръсотията ще се отлепи сама. Сега е и моментът да изчистите всичко до блясък без никаква трудност.

6. Почистете приборите със сода и сол
Вземете алуминиево фолио и в него поръсете сода бикарбонат, сол и оцет. Смесете всичко и отгоре поставете всички прибори. Обвийте ги във фолиото, така че да са добре обгърнати. Оставете ги да престоят между 10 и 15 минути, след което ги пуснете в съдомиялнята. Когато ги извадите, ще са като-току що закупени от магазина.
Със същата смес ще почистите и стените на фурната без проблем. За стъклото пък използвайте само оцет и вестник.

7. Махнете дъвка от дрехите с ютия и вестник.

А от косата и обувките - с лед
Преди да изпаднете в паника, че имате дъвка върху чисто новите си дънки, вземете вестник и ютия. Сложете парче от хартията върху плата, след което започнете да гладите отгоре с нагорещената ютия. За секунди дъвката ще залепне за вестника от топлината и ще се отдели от дрехата. Не така стои въпросът, ако тя е залепнала за подметката на обувката ви или за косата. Тогава ви е нужна не топлина, а студ. И в двата случая трябва да прикрепите парче лед до дъвката, за да се втвърди. Чак тогава ще можете да я махнете лесно.

8. Отстранете миризмата от

дъската за рязане с лимон и захар
Дъската за рязане поема миризмата от всичко, което поставяме на нея. Най-пагубни се оказват лукът, чесънът и месото. Колкото и да я мием, мирисът си остава и се усеща.
Можете да поправите това и да върнете свежестта с лимон и захар. Поръсете отгоре захар и започнете да търкате с преполовения цитрус. Лимонът и вкусът на захарта ще елиминират всички миризми.

9. Играчките на децата измийте

до блясък в съдомиялнята
Малките играчки на децата можете да измиете наведнъж. Наредете ги в съдомиялнята, а най-дребните части поставете в чувалче за пране. Така ще успеете да премахнете всички микроби от тях с минимални усилия и време.

10. Мазният сифон
на кухненската мивка е
като нов с резени лимон
Сифонът на кухненската мивка е сред местата, които се омазняват най-много. Лесно ще изчистите петната, и то без никакви препарати. Нарежете лимон на кръгчета и го поставете отгоре. Нека престои за няколко часа, в които ще поеме мазнината.

11. Преместете тежките
шкафове, без да одраскате паркета
При местене на мебелите най-неприятното, което може да ви се случи, е да надраскате паркета под тях. За да не стане това, са ви нужни само две хавлии. Повдигнете шкафа от единия край и поставете под него нагъната едната от тях. Направете същото и от другия край. По този начин ще отместите дори тежък гардероб само с приплъзване.

12. Изчистете праха от

щорите със стар чорап
Сред местата, които събират най-много прах, са щорите и ребрата на радиатора. В същото време достъпът до тях е труден, защото разстоянието е тясно. За да ги почистите с лекота, просто сложете на ръката си стар чорап. Така с пръстите си ще успеете да достигнете и до най-труднодостъпното място и да го изчистите.

13. Използвайте тебешир за
попиване на мазните петна
Мазните петна по дрехите ще изчезнат по-лесно, ако преди това ги потъркате с тебешир. Той поема мръсотията дори по-добре от солта. Едва след като го направите, ги пуснете в пералнята.

14. Процепите на клавиатурата
почистете с четка за зъби
Едва ли има по-недостъпно място за почистване от клавиатурата. Колкото и да се стараете, няма как да достигнете до всички процепи между копченцата. Доказано е, че клавиатурата е един от най-големите преносители на микроби. Над нея ядем, пипаме я с мръсни ръце и какво ли още не. Трохите попадат под копчетата и след време неминуемо тя отказва да работи.
На първо място я обърнете обратно и потупайте няколко пъти, за да изпадне всичко ненужно от нея. След това с помощта на четка за зъби, напръскана с препарат, минете между всички копчета и под тях.

15. С четка и паста подметките
на гуменките стават като нови
Белите подметки и кантове на гуменките ви ще заблестят със стара четка за зъби и паста. Нито сапунът, нито пералнята ще свършат толкова добра работа. Достатъчно е да изчеткате белите подметки до блясък, след което да ги изплакнете. Все пак е хубаво четката да не е с прекалено твърд косъм, за да не издраска кецовете ви.

16. С боя за обувки захабеният

кожен диван става като нов
След години на ползване, кожата по дивана се напуква и дори губи цвета си. За да удължите живота до следващото претапициране, използвайте боя за кожени обувки. С нея минете изсветлелите части.

17. Мръсотията от лампиона

изчезва с ленти за прах
Платнената повърхност на лампиона ще почистите много лесно с ролон за дрехи. Лепкащите му ленти ще съберат праха, без да е нужно да го разглобявате.

18. Дръжте сиренето свежо въпреки
разпечатаната опаковка
Купуваме вакуумирано сирене или кашкавал. Отваряме го, за да си отрежем парченце, след което се чудим как да го запечатаме отново. Найлоновите пликове са свършили, фолиото също. Нямаме и свободна пластмасова кутия.
Ще решите този проблем още преди да сте разпечатали опаковката. Отрежете директно отгоре толкова, колкото искате. Вземете парченцето, а с остатъчната опаковка запчатайте останалото сирене или кашкавал, като ги покриете като с джоб.

19. Бялото вино неутрализира

петната от червеното
Всяка добра домакиня знае колко трудни за почистване са петната от червено вино. Преди да преминете към пране, залейте изцапаното с бяло вино. То неутрализира цвета на червеното. Така можете да сте сигурни, че петното ще излезе по-лесно.

20. Организирайте обувките по време

на път с помощта на шапка за баня
Вече не е нужно да търсите торбички за обувките си, когато ги пренасяте в куфар. Те ще заемат наполовина по-малко място, ако ги съхранявате в шапка за баня.

21. За да предпазите бижутата
от заплитане, използвайте сламка
Синджирчето на колието ви няма да се заплита в кутията за бижута, ако ползвате сламка. Прокарайте я от единия край и закопчайте гердана.
Увийте мокра кърпа около бутилката и я сложете във фризера. Така за отрицателно време ще решите проблема. Студената хавлия в съчетание с минусовата температура подпомагат процеса на охлаждане.

22. Изстудете напитката
по-бързо с мокра кърпа
Случвало ли ви се е в бързината да забравите да сложите виното или бирата в хладилника?
Така напитките не са изстудени навреме. Има решение, което ще ви помогне в рамките на 20 минути - преди да ги сложите в хладилника, ги завийте с мокри кърпи.

23. Използвайте остарелите
банани за вкусен хляб
Често се случва да нямаме какво да правим с покафенелите банани, защото са твърде меки. Те обаче са подходящи за направата на бананов хляб. Нужни са ви само чаша и половина брашно, 1 яйце, 150 г краве масло, 2/3 чаена чаша захар, 1 ванилия, щипка сол, 5 банана и 1 чаена лъжичка сода. Смесвате всички продукти без бананите до получаването на хомогенна смес. След това намачквате и тях в отделен съд и ги добавяте. Печете 1 час на 175 градуса.

24. Не изхвърляйте стария хляб.
Направете от него ястие
Стария и твърд хляб само за половин час може да превърнете в кулинарен шедьовър, както и в перфектната неделна закуска. Направете разрези по цялата му дължина във формата на квадратчета или правоъгълници. В тях сложете кашкавал, зелен лук, сирене, подправки, филе. Намажете с масло и сложете във фурната. Продуктите ще се разтопят във вътрешността и ще получите нещо като огромен кашкавален хляб за цялото семейство.

25. Дръжте подправките

свежи, като ги замразите
Не е нужно да се притеснявате, че свежият девесил, мента или магданоз ще увяхнат в хладилника. Те ще бъдат свежи дълго време, като ги замразите във форма за лед. Сложете стръкчета във всяко контейнерче, залейте с вода и замразете.
Дори да ви потрябват след седмици, стига само да разтопите няколко кубчета в купа, за да имате свежи подправки на мига.