Белослава се насочва към музиката заради касета на Шаде, подарък от художника Греди Асса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5271796 www.24chasa.bg
Белослава по време на последния си концерт, в който представи албума си "Времето за мен си ти".

Белослава казва нещо много вярно: “Ако човек се храни правилно, ако слуша добра музика и гледа хубави филми, ако е обкръжен от положителни хора - няма как това да не се отблагодари.”

И въпреки че човек не може изцяло да контролира живота си, певицата се опитва да живее в пълна хармония с възгледите си. Несъмнено е, че именно музиката изпълва голяма част от тези правила за щастие.

Затова в рубриката на “24 часа” “Плейлист” Белослава казва своя топ 7 на любимите си парчета – тези, които слуша в колата, на айпода си, и които просто предизвикват у нея силни емоции.

“Ще започна с една касетка за касетофон, която ми бе подарена от изключителния художник Греди Асса”, е един от първите съзнателни спомени на Белослава, свързани с голямата ѝ любов към музиката. Тогава е 12-годишна (6-и клас) и благодарение на подаръка от Асса, който е семеен приятел от години, тя се запознава с музиката на британската певица от нигерийски произход Шаде Аду. Парчето, което най-много я вдъхновява в онова време, е Smooth Operator – това е песента, която прави Шаде популярна не само в Обединеното кралство, но и в САЩ. В средата на 80-те баладата е няколко седмици на челните места в музикалните класации в Европа, Америка, Австралия и дори Южна Африка.

“Песента бе първата ми среща с тази необикновена жена. И сега усещам в нея моето аз, обич и начало... И до днес благодаря на Греди за тази съдбовна и неповторима среща!”, казва Белослава.

Парчето Woman in Love на американската певица Барбра Стрейзънд (и досега се смята, че това е най-големият ѝ хит) е другият голям спомен на Белослава от детските години. Песента е записана на

аудиокасета

“Филипс”, която

изпълнителката почти

изтрива от слушане

Всяка сутрин в тъмни зори си я пуска за стимул, преди да тръгне към трамвая за училище. “Гласът ѝ е всепоглъщащ и съвършен. Винаги така съм си представяла цветовете на гласа, които те потапят в безкрайния рай на човешкото съвършенство!”, обяснява чувствата, които изпитва и до ден днешен, докато слуша Woman in Love.

Следващото любимо парче на Белослава е отново от този силен период в музиката. “Това са 80-те - годините, в които моето сърце продължава да тупти”, казва тя. Един от големите таланти на това време е Лайнъл Ричи. Ballerina Girl от 1986 година е песента, която и до днес Белослава обича да слуша в компанията на най-добрата си приятелка Били. Двете са съученички в 133-о училище “Александър Пушкин”, което певицата завършва. Били от години живее в Бостън, но всеки път, когато се срещат, слушат Ballerina Girl, за да си припомнят за времето, мечтите, смеха и всичко онова, което ги е вълнувало в тийнейджърските години.

Парчето е написано от самия Лайнъл Ричи, с което той съобщава публично за осиновената си дъщеря Никол Ричи. Ballerina Girl е няколко седмици номер едно в американските музикални класации.

“Не помня дали бях 7-и, или 8-и клас, но за първи път се заплетох в любовния сюжет на един филм, който гледах до безкрай на домашното ни видео с единствените за тогава касетки VHS и главна героиня беше красивата Брук Шийлдс”, разказва Белослава за американската лента от 1981 година “Безкрайна любов”. Оттогава ѝ е любима и едноименната песен към филма (на англ. е Endless Love), изпълнена от Даяна Рос и Лайнъл Ричи. “Endless Love

няма равна сред

световните дуети

Впоследствие същата бе изпълнена от Марая Кери и покойния вече Лутер Вандрос, но изключителното изпълнение е спорно и до ден днешен”, казва Белослава, според която Даяна Рос е един от великите американски изпълнители заедно със Стиви Уондър - друг неин фаворит.

Срещата ѝ с музиката на Уондър е заради песента That's What Friends Are For, която той изпълнява във великолепната компания на Даян Уоруик, Гледис Найт и Елтън Джон. В част от припева четиримата пеят: “Продължавай да се усмихваш, продължавай да блестиш, докато знаеш, че можеш винаги да разчиташ на мен.”

“Песен, която

наистина описва

величието на

истинското

приятелство!”,

казва Белослава.

Именно приятелите и близките ѝ са тези, които ѝ липсват най-много, когато едва 17-годишна заминава да учи в Лос Анджелис. “Самотата беше мой първи приятел, слушах много, много музика. Тогава се запознах с песните на Анита Бейкър и дълбоката душа на соул музиката”, спомня си българската певица.

Песента ѝ Baby Come to Me в дует с Джеймс Инграм ѝ помага месеци наред да стане мотивирана, силна и щастлива, за да пътува по 2 часа всеки ден до колежа “Санта Моника”, в който учи рекламна фотография.

“Куинси Джоунс е онзи колос в музикалната история на нашето съвремие, който обединява стил и личности в дълбоките музикални светове, заради които наистина си заслужава да живееш”, обяснява Белослава за таланта на американския композитор и песента му The Secret Garden, която пее заедно с Бари Уайт и Джеймс Инграм. “Това изпълнение ми напомня колко по-красив е светът въпреки всичко!”, казва Белослава за любимото си парче, което влиза в личната ѝ класация топ 7.

“Бих говорила още много и за Уитни Хюстън, и за Шака Кан, и за “Ърт Уинд енд файър”, но със сигурност и цялото издание няма да ни стигне... Музиката ще спаси света. Тя е велика!”, завършва певицата.

ВИЗИТКА

Белослава е родена на 10 юли 1974 г. в семейството на актрисата Анета Сотирова и Борислав Стоянов, който е доктор. Майка я кръщава на дебютната си кинороля във филма “Сватбите на Йоан Асен”, който снима бременна в третия месец. Любовта на Белослава към музиката идва от дядо Кръстьо Стоянов, който е бил хоров диригент, а баща е свирил на цигулка. Във втори клас родителите я записват в Детския хор на БНР. След 8 г. я изключват, защото в пубертета от вродения фарингит гласът става дрезгав.

През 1996 г. печели първо място в “Хит минус едно”. Това я окуражава да кандидатства в Консерваторията, където завършва поп и джаз пеене. През 1998 г. печели награда за млад изпълнител на “Златният Орфей”. Има издадени 4 албума - “Улици”, “Слушай ме”, “Когато има защо”, а в края на миналата година със самостоятелен концерт в зала 3 на НДК представи и “Времето за мен си ти”.

Омъжена е за художника Евгени Йонов, имат дъщеря Божидара.