Мартина Вачкова учи репликите си за “Откраднат живот”, като ги преписва на ръка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5341839 www.24chasa.bg

Години наред, дойде ли сезонът на риалитита, Мартина Вачкова е сред първите поканени за тях. Актрисата е отказвала два пъти да влезе в къщата на “Къртицата” и доста повече да се присъедини към звездите във “ВИП Брадър”. Преди месец обаче ѝ се обаждат с предложение за изцяло нов формат, който не е правен досега в България – “Звездни стажанти”. “Наясно съм с формата и на мига знаех, че искам да участвам. И те разбраха, че нямат какво толкова да ме убеждават”, разказва тя. Причината е, че идеята за “Звездни стажанти” е съвършено различна. “Харесвам другите риалита, но това е различно. Не се разчита на общото съжителство в една къща и на интригата от взаимоотношенията между хората там. Тук акцентът е работата и най-вече -

всеки има

благотворителна

кауза

Всеки е амбициран да работи, но не за победа. Тук победа няма. Можеш да си тръгнеш на втората седмица, но да си свършил работата си, да си направил средства за твоята кауза. А можеш да седиш до края, но изобщо да не станеш главен мениджър”, обяснява Вачкова.

Единственото, което я притеснява, преди да приеме да участва, е, че вече има няколко други сериозни ангажимента – театралните постановки, в които участва в момента и ролята на главна сестра в голяма болница в първия български лекарски сериал “Откраднат живот”, която е приела доста преди това.

Всъщност предложението за поредицата идва още когато проектът е в зародиш, от продуцента му Евтим Милошев и неговата съпруга Христина, която е главен сценарист на “Откраднат живот”. Ролята не е голяма, но Марта си я харесва, тъй като

е мислена и

правена именно

за нея

“Наистина вярвам в това, което е казал Станиславски: “Няма малки и големи роли, има малки и големи артисти.” Виждала съм трагично несправяне на актьори в главни роли и бляскаво присъствие в малки. Така че не подхождам към ангажимента си в сериала, подценявайки ролята или задачата си. Мисля си го като нещо много важно”, обяснява актрисата. Това доказват и ролите ѝ в няколко дипломни проекта на студенти, завършващи НАТФИЗ през годините.

Мартина Вачкова има богат опит като актриса – излизала е хиляди пъти на театралната сцена, а е заставала и пред кинокамера. Никога не е снимала сериал, но очакванията надминават многократно реалността. Оказва се, че това е един изцяло нов свят. “В театъра имаш време да си научиш репликите, да отрепетираш мизансцени, но тук ритъмът е друг. Чувала съм от колеги и приятели като Владо (Пенев, който е в ролята на агент Попов в “Под прикритие” – б.а.) как се учат репликите и как се играе, как се влиза от сцена в сцена, как се снима сцена от един епизод и след това от някой по-предишен или следващ, а не по хронологичен ред. Следиш за дрехи, тези обеци, ноктите, косата как беше”, разказва актрисата.

Дори ученето на текстове е тотално различно. Всеки ден актьорите получават малки книжки с репликите им, които ще се снимат в този ден. За да ги запомни, тя задължително ги преписва на ръка. “Трябва да бъде с моята ръка, да бъде на бял лист. Затова винаги съм с едни листа, на които ми седят сцените”, смее се Марта.

Тя няма специален начин, по който да се подготвя за ролята си, но пък прави доста сериозно проучване, преди да започнат снимките. Толкова, че с Димо Алексиев, който играе една от главните роли в “Откраднат живот”,

влизат на истинска

операция в

Александровска

болница,

преди да започнат снимките. Искали да гледат екипа, за да могат, вдъхвайки живот на персонажите си, да им придадат някои характерни движения, маниери и навици. Първоначално страхът и ужасът да види на живо отворен човек на операционната маса, от когото тече кръв, обхванали Марта. Даже си държала стол наблизо, на който да поседне, ако ѝ призлее. И тя, и Димо Алексиев обаче извадили голям късмет – присъствали на ендоскопска операция, при която разрезът е малък, а кръвта - колкото от порязване. Затова имали възможност да видят на живо колко концентриран е екипът по време на операцията. Всъщност лекарите и сестрите не давали вид дори да ги забелязват.

Покрай ходенето си в Александровска актрисата успяла да разбере още важни неща - каква е разликата между старша и главна сестра, кой е по-важен и кой за какво отговаря, че дори и какви са взаимоотношенията между различните видове сестри.

Покрай снимките за сериала Вачкова успява да се срещне с много хора, на чиято работа е почитателка. За първи път се запознава със Зорница-София, вижда на живо режисьора на “Урок” Петър Вълчанов и на “Чест” Павел Веснаков. “Много хубав дух и невероятни професионалисти има зад кадър. Звук, осветление - това са на световно ниво работещи хора”, смята тя.

Въпреки работата по сериала и риалитито Мартина Вачкова продължава да излиза и на театралната сцена. Така графикът ѝ е запълнен 7 дена в седмицата: 6 е на снимачната площадка на “Звездни стажанти”, 1 - пред камера за “Откраднат живот”, но вечер задължително играе и в представление. В момента тя участва в две пиеси. Едната е “Рейс” по Станислав Стратиев с режисьор Здравко Митков в Сатиричния театър.

“Това е последното

представление,

което моят баща

е репетирал

Той всъщност не можа да излезе и да го изиграе, тъй като почина. Играя ролята на Парцалев. Тя е писана за него, но Здравко Митков я превръща в женски персонаж, за да я изиграя аз, и много се гордея с нея”, разказва актрисата. Освен Александра Сърчаджиева в пиесата играе и вечният ѝ партньор на екрана - Тончо Токмакчиев. С него продължават понякога да правят видеа и за “Шоуто на Канала”.

Другата постановка е “Секскомедия в лятна нощ” по Уди Алън. Тя ще се играе на 13 март в Театъра на армията. “Това е може би единствената софийска сцена, на която не съм играла. Все съм излизала за нещо мъничко, но никога не съм оставала до края. Сега за първи път ще играя там”, казва Марта. Режисьор е Юрий Дачев. Представлението непрекъснато се играе из цяла България.

В натоварения график на Вачкова все още не влиза обикаляне по магазините за търсене на абитуриентска рокля, обувки и бижута за дъщеря ѝ Рада, която тази година завършва Художествената гимназия в София. “Не ми дава дори да попитам за рокля. Ще иде в последния момент да избере нещо, защото роклята не ѝ е важна”, разказва майка ѝ. Момичето вече се е насочило и към висше учебно заведение - иска да продължи в Художествената академия, въпреки че Марта дълго я убеждавала да избере академия във Виена. Рада обаче не искала и да чуе. Затова сега се готви усилено. Междувременно участва в международна изложба в галерията на “Алма Матер” с две свои авторски работи.